9. Al doilea exil

A treia zi dupa Pasti, au venit Ia imparat Acacius, Severian, Antioh si Chirinos, indemnandu-l sa indeparteze pe Ioan, si i-au zis: "imparate, tu ai putere de la Dumnezeu ca sa stapanesti peste toti si sa nu fii stapanit de nimeni; tie iti este permis sa faci ceea ce vrei. Nu te face mai bland decat preotii, nici mai sfant decat episcopii. (Iata) ti-am spus-o inaintea tuturor: caterisirea lui Ioan sa fie asupra capului nostru. Nu cruta un om pierzandu-ne pe noi toti" ,Afland ca deja un grup de soldati era pregatit sa-l scoata cu forta, pentru a nu se face tulburari in popor episcopul Ioan si-a luat ramas bun de la episcopii pe care ii iubea, de Ia Olimpiada si diaconitele Pentadia si Procla si de la Silvina, sotia fericitului Nevridios, si a iesit prin partea de rasarit a bisericii, fara a fi vazut de cei care erau cu el , Fiind preluat de un grup de soldati traci, s-a imbarcat pe o corabie si s-au indreptat spre Bitinia , iar de aici, mergand ziua si noaptea, au ajuns intr-un orasel pustiu din Armenia, numit Cucuzis . Dar pentru ca si aici a devenit renumit si multi veneau sa-l asculte sau sa fie ajutati de el, dusmanii sai au obtinut de la imparat un edict ca sa fie mutat in localitatea Pityum, o localitate, de asemenea, pustie, din tara Tzanilor, pe tarmul Marii Pontului .

Calatoria a fost foarte grea; ostenelii drumului i se adaugau arsita soarelui si ploile. Ajungand in localitatea Comana, Sfantul Vasilisc, - fostul episcop al acestei localitati, care suferise moarte martirica pe vremea imparatului Maximian -, ale carui moaste se aflau in cetate, i s-a aratat lui Ioan si i-a zis: "Curaj, frate Ioane, caci maine vom fi impreuna". A doua zi, Ioan a rugat pe soldati sa mai zaboveasca un timp in cetate, dar ei n-au vrut si au plecat la drum. O ploaie torentiala i-a intors insa inapoi.

Revenind deci in Comana, Ioan a cautat hainele cele stralucitoare, demne de viata (dusa de el) si, dezbracandu-le pe cele de pe el, fara sa manance, le-a imbracat, apoi si-a schimbat incaltamintea, iar (lucrurile) care au ramas le-a impartit celor de fata. Si, impartasindu-se cu Sfintele Taine, a facut ultima rugaciune inaintea celor prezenti, zicand cuvantul sau obisnuit: "Slava Iui Dumnezeu pentru toate". Si adormind, trupul sau a fost asezat langa moastele Sfantului Vasilisc . A fost chemat din lumea aceasta in Imparatia Iui Dumnezeu, cea pururea fiitoare, la anul 407.

In timpul cand Ioan era in drum catre tinutul exilului sau, in locul lui a fost hirotonit Arsacius, fratele fostului episcop Nectarie . Murind Arsacius, in locul acestuia a fost hirotonit Atticus .