Coliva de struguri la mosii Schimbarii la Fata

Coliva de struguri la mosii Schimbarii la Fata Mareste imaginea.

Coliva de struguri la mosii Schimbarii la Fata

In traditia populara, sarbatoarea de Obrejenie sau Pobrijenie are loc alaturi de sarbatoarea ortodoxa a Schimbarii la Fata si odata cu despartirea de vara. Acum are loc schimbarea vesmintelor naturii si pregatirea acesteia de toamna.

Acum se pregatesc pasarile migratoare sa plece, iar insectele si taratoarele isi cauta adapost in pamant, pentru perioada rece. Denumirile sarbatorii populare deriva din cuvantul slav "obrejenie", ce inseamna transformare, prefacere sau chiar schimbare. De Obrejenie, se duc struguri la biserica, pentru a fi sfintiti, in unele locuri ei fiind singura hrana a acestei zile. Acum se culeg si ultimele plante de leac.

Dupa sarbatoarea lui Pintilie calatorul care vesteste incetarea verii si apropierea toamnei, vine o alta sarbatoare care era, pe vremuri, hotarul intre vara si toamna. "Numita de popor si Obrejenia, Pobrojenia sau Probojeni, sarbatoarea Schimbarii la Fata era tinuta totdeauna pe 6 august, fiind adesea insotita si de Mosii Schimbarii la Fata", conform celor precizate de Marcel Lutic, de la Muzeul Etnografic al Moldovei, care a adaugat ca, la aceasta sarbatoare, cea mai importanta pomana consta in fructe, in special in struguri: "De multe ori, fructele erau duse mai intai la biserica, spre a fi "citite", adica sfintite, boabele de struguri fiind numite acum "coliva de struguri".

Adeseori, prin Bucovina, aceste fructe erau socotite substitute profane ale anafurei. Cu ocazia acestei sarbatori, se obisnuia ca Biserica sa dea dezlegare la mancatul merelor, perelor, perjelor si mai ales a strugurilor, existand credinta ca cei care mancau struguri inainte de 6 august isi afuriseau matele".

Denumirile sarbatorii populare citate mai sus, denumiri derivate din cuvantul slav "obrejenie", "ce inseamna transformare, prefacere sau chiar schimbare, amintesc indubitabil de episodul biblic in care Fata Domnului Iisus Hristos "a stralucit (...) ca soarele, iar vesmintele Lui s-au facut albe ca lumina" (Matei 17, 2)", dupa cum a mentionat Marcel Lutic, in acest moment si natura fiind in acord, pentru ca isi preface, isi schimba "vesmintele" sale. In acest context, sensurile sarbatorii populare se grupeaza, mai toate, in jurul ideii de schimbare, inclusiv a vesmintelor oamenilor, a mai spus Marcel Lutic.

Pana la Schimbarea la Fata, trebuie neaparat sa te impaci cu toti cei pe care i-ai "probozat".

Schimbarea la Fata era considerata hotar intre vara si toamna; se spune ca acum se racesc apele, astfel ca, de la aceasta data, inceta scaldatul pana in primavara anului viitor.

"Despre cei care intrau in apa pe 6 august se credea ca se vor schimba la fata", a aratat specialistul etnolog. "Existau insa si alte repere, mai evidente, ale acestui hotar. Asa, prin Suceava, se credea ca, incepand cu 6 august, "se probajenesc (ingalbenesc) frunzele copacilor si campul", berzele pleaca in tarile calde, ducandu-le in spate si pe firavele randunele.

Oamenii de altadata se rugau in aceasta zi si pentru ca berzele sa poata trece toate marile fara nici un pericol", a mentionat Marcel Lutic, care a mai adaugat ca "serpii, soparlele, gusterii si toate jiganiile intra in pamant, in cazul in care mai erau vazute dupa aceasta data, mai ales de flacai, trebuiau neaparat omorate, altfel existand riscul transformarii lor in zmei!".

Etnologul a mai amintit si de unele interdictii care le priveau chiar pe tinerele fete. "Astfel, domnisoarelor curioase le amintesc ca, pe vremuri, le era interzisa spalarea in ajunul acestei sarbatori. Daca, totusi, se spalau "coadele nu le-ar mai creste, intocmai cum nici iarba nu mai creste" dupa 6 august". La fel, despre oamenii care nu-si vedeau umbra capului la rasaritul soarelui in dimineata acestei zile se credea ca vor muri pana la sfarsitul acelui an, in vreme ce despre acela pe care-l durea capul la Schimbarea la Fata se spunea ca il va durea un an incheiat.

Totusi, erau si remedii in medicina populara, plante de leac care erau tocmai acum bune de a fi culese. Printre acestea, sunt amintite avrameasa, leusteanul si musetelul, iar "acestea, impreuna cu o cracuta cu sapte prune si cateva alune, erau bune de vindecat frigurile", a spus Marcel Lutic.

De asemenea, exista credinta generala in spatiul romanesc, ca pana la 6 august, trebuie neaparat sa te impaci cu toti cei pe care i-ai "probozat", adica certat, de-a lungul anului. In acest context, "copiii ar fi bine ca astazi sa fie mai cuminti decat de obicei, deoarece cei care vor fi "probozati", ocarati sau mustrati au toate sansele sa li se intample acelasi lucru si in restul anului", a daugat Marcel Lutic, care a mai adaugat ca "asa sarbatoreau romanii de altadata Schimbarea la Fata.

Sa ne ajute Cel de Sus, in spiritul sarbatorii de odinioara, sa ne impacam cu ceilalti si mai ales cu noi insine! Atentie, despre cei care nu sarbatoreau aceasta zi asa cum se cuvenea, se credea ca se vor usca si ingalbeni ca florile ce dau inapoi de la Obrejenie".

August - hotarul dintre vara si toamna

August este luna in care se aduna roadele pamantului si se face pregatirea pentru toamna. Una dintre cele mai importante sarbatori ale acestei luni, in traditia populara, este Obrijenia sau Pobrijenia, care are loc de Schimbarea Fata. In aceasta luna, se incheie secerisul, satul se pregateste pentru araturile de toamna, femelie pregatesc rezervele pentru toamna, se lucreaza in vie.

La Schimbarea la Fata a Domnului, in traditia populara, de Obrijenie, are loc despartirea de vara, schimbarea vesmintelor naturii, dar si ale oamenilor, cu cele ale noului anotimp. In aceasta zi, se impart struguri si prune pentru sufletul mortilor.

Tocmai acum nu e bine sa pleci in calatorie, pentru ca s-ar putea sa te ratacesti, spune traditia. Se spune ca cine se roaga azi sa scape de o patima, precum cea a betiei, are toate sansele sa se vindece. Acum se schimba fructele, care, pana la aceasta vreme, fusesera "veninoase", apare "prima" dulceata a lor. Oricine va gusta acum, pentru prima data in an, struguri va spune "boaba noua in gura veche". In unele regiuni, se posteste sau se mananca doar struguri.

Se spunea ca daca in postul Adormirii Maicii Domnului ploua mult, se anunta si o ninsoare bogata pentru iarna ce urma. Tot in aceasta perioada sa sfintesc gradinile, boabele de grau pentru semanat, recoltele.

Oana Rusu

Sursa: Ziarul Lumina

Pe aceeaşi temă

02 August 2016

Vizualizari: 11418

Voteaza:

Coliva de struguri la mosii Schimbarii la Fata 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE