Obiceiuri de Schimbarea la Fata

Obiceiuri de Schimbarea la Fata Mareste imaginea.

Schimbarea la Fata a Domnului este praznuita pe 6 august. In aceasta zi, Mantuitorul a luat pe Ioan, Petru si Iacob si au urcat pe Muntele Tabor. Acolo, pe cand se ruga, Domnul S-a schimbat la Fata.

Chipul radia, lumina ca soarele, iar hainele I s-au facut albe ca zapada. Au aparut si cei doi mari Proroci: Moise si Ilie, iar dintr-un nor s-a auzit: Acesta este Fiul Meu Cel iubit, intru Care am binevoit; pe Acesta sa-L ascultati (Matei 17, 5). Mantuitorul le descopera Apostolilor slava Sa, pregatindu-i pentru Patima cea de bunavoie.

Sarbatoarea "Schimbarea la Fata a Domnului" aduce si o transformare in natura: pasarile migratoare se pregatesc sa plece, iar insectele si taratoarele isi cauta adapost in pamant, pentru perioada rece.

In aceasta zi se duc struguri la biserica, pentru a fi sfintiti. Boabele de struguri sfintite erau numite "coliva de struguri". Incepand cu aceasta zi, oamenii puteau consuma struguri. La gustarea primei boabe de strugure se rostea: "Boaba noua in gura veche". Exista credinta ca cei care mancau struguri inainte de 6 august isi afuriseau matele.

In credinta populara, 6 august inseamna inceputul toamnei. In colectia Parascai Fat, "Memoria Ethnologica", se mentioneaza: "Numa' atata-i vara, vara/ Pana-i patu' mandrii-afara/ Daca mandra patu-si muta/ Poti sa stii, vara-i trecuta". Exista si credinta ca incepand cu aceasta zi nu mai este bine sa te mai scalzi in apele de rau.

De Schimbarea la Fata a Domnului se culeg si ultimele plante de leac: "Parul Maicii Domnului", "Palma Maicii Domnului", "Rugul santamaresc", busuiocul etc.

Foarte important este ca in aceasta zi oamenii sa fie impacati cu ei insisi si cu semenii.

Daca in Ziua Schimbarii la Fata vremea este insorita, toamna va fi una roditoare si imbelsugata. In schimb, daca ploua, toamna va fi una mohorata.

In unele parti (Biserica rusa) in aceasta zi se face in biserici si la cimitire pomenirea generala a mortilor si mai ales a eroilor morti pentru apararea tarii.

CrestinOrtodox.ro

.
Pe aceeaşi temă

05 August 2014

Vizualizari: 15790

Voteaza:

Obiceiuri de Schimbarea la Fata 5.00 / 5 din 2 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE