Mustul, un suc natural

Mustul, un suc natural

Mustul este o bautura naturala, hranitoare si energizanta, obtinuta numai din struguri. Mustul este totodata si un ideal inlocuitor al tuturor sucurilor de pe piata. Astfel, pregatirea unui must de calitate poate motiva usor renuntarea la consumul de sucuri "comerciale", de cele mai multe ori pline de coloranti, indulcitori si conservanti. Prepararea si pastrarea in casa a mustului nu este o activitate anevoioasa, insa necesita atentie si urmarea unor etape clare.

Mustul, un suc natural

Mustul este o bautura naturala si sanatoasa, prin culoarea, mirosul si gustul ei putand sa inlocuiasca aproape orice alt suc. Pentru a obtine insa un must de calitate se cere urmarea unor etape clare, dupa cum urmeaza: alegerea unor struguri cat mai copti; pregatirea strugurilor pentru a fi zdrobiti; zdrobirea strugurilor si obtinerea mustului; limpezirea mustului; pregatirea vaselor pentru pastrare; fierberea si conservarea mustului.

Strugurii din care se face mustul trebuie sa fie ajunsi la maturitatea de consum, adica sa fie copti bine, sa nu fie afectati de nici o boala specifica si sa fie proaspat culesi, pentru a se evita inceprea procesului de fermentatie. Se poate folosi orice soi de struguri, albi sau rosii, cu respectarea conditiilor amintite.

Pregatirea strugurilor in vederea zdrobirii si presarii este o etapa importanta in vederea obtinerii unui must de calitate. Strugurii proaspat culesi se spala bine cu apa curata, fie intr-un cos de nuiele (daca sunt multi), fie intr-un vas de bucatarie cu sita. Printr-o spalare eficienta a strugurilor, pe langa praful si impuritatile depuse pe boabele de struguri, se inlatura si o parte considerabila din microorganismele care sunt responsabile pentru procesul de fermentatie. Dupa spalare si scurgere, boabele de stugure se culeg individual, dandu-se la o parte coditele; dintre boabe se vor folosi doar acelea care sunt coapte bine, crescute suficient si nesfaramate.

Dupa alegerea cu grija a boabelor de stugure, urmeaza procesul de zdrobire. Zdrobitul sau presarea boabelor se poate face, fie cu un zdrobitor special (daca sunt multe), fie cu mana. Odata zdrobite, boabele se preseaza bine, pentru a se scoate din ele tot mustul, fie cu ajutorul unei prese speciale, fie cu mana, asezandu-le in cateva straturi de tifon. Odata obtinut mustul, acesta trebuie tinut la frig, in camara sau in frigider, o zi sau doua, pana ce se limpezeste complet.

Mustul se pastreaza, preferabil, in recipiente de sticla. Sticlele se spala foarte bine si se pun la caldura, in cuptor, cateva zeci de minute; sticlele nu vor fi scoase din cuptor decat in momentul in care se vor folosi, mai inainte de a se raci complet. Palnia si dopurile ce se vor folosi trebuie sa fie si ele bine spalate si curatate de impuritati.

Mai inainte de a fi pus in sticle, mustul limpezit trebuie fiert. Pentru aceasta, se va lua o oala mare, in care se va pune apa, si o alta, mai mica, in care se va pune mustul; oala cu must se aseaza in cea cu apa, pentru a nu intra in contact direct cu focul; astfel, se fierbe timp de 15-20 de minute, la foc potrivit. In timpul fierberii, mustul va produce spuma, aceasta din urma trebuind a fi inlaturata incontinuu, cu o lingura de lemn.

Odata ce sticlele au fost bine incalzite, iar mustul a fost fiert, acesta poate fi pus in sticle. Sticlele fierbinti se scot din cuptor si se pun pe un suport metalic, iar mustul se toarna direct in ele, fara a mai fi lasat la racit. Trebuie evitata scurgerea mustului pe sticla. Pentru a fi siguri ca nu fermenteaza, unii obisnuiesc sa adauge in sticle, dupa turnarea mustului, putin alcool alimentar (de cel putin 70 de grade) sau o aspirina bine sfaramata.

Odata umplute sticlele, acestea se astupa cat mai bine cu dopuri curate. Dupa aceasta, sticlele cu must se aseaza intr-o cutie de carton sau intr-o tava cu margini inalte, infasurata in mai multe paturi groase, unde se tin pana la racirea lor completa. Racirea lenta este importanta, ea putand dura chiar si doua zile. Odata racite, mai inainte de a fi asezate definitiv in camara, sticlele pot fi lasate in frigider pana la o saptamana. Dupa aceasta, sticlele se impacheteaza in hartie netransparenta si se aseaza intr-un loc rece (pivnita sau camara).

Teodor Danalache

Despre autor

Teodor Danalache Teodor Danalache

Senior editor
718 articole postate
Publica din 30 Iulie 2009

Pe aceeaşi temă

20 Iulie 2012

Vizualizari: 38676

Voteaza:

Mustul, un suc natural 5.00 / 5 din 2 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Invataturi folositoare in viata de familie dupa Scara Sfantului Ioan Sinaitul
Invataturi folositoare in viata de familie dupa Scara Sfantului Ioan Sinaitul Scrierile și tradiția ascetică ne sunt necesare și nouă, celor ce suntem „în lume”. Se poate ca monahii și monahiile să aprofundeze viața duhovnicească în cele mai mici amănunte și să se dedice cu totul acestei lupte, dar și noi, cei „din lume”, avem 20.00 Lei
101 pilde. Rugaciunea lumineaza sufletul. Culegere de pilde si povestiri crestine
101 pilde. Rugaciunea lumineaza sufletul. Culegere de pilde si povestiri crestine În această culegere veți găsi ­reunite 101 pilde despre ru­gă­ciu­ne, despre țelul și sensul vieții, de­spre dragoste și îndreptarea vieții noastre - un adevărat tezaur de mărturii minunate ce adeveresc puterea adu­că­toare de sfințenie a nevoinței 12.00 Lei
Sfarsitul veacurilor pe intelesul tuturor. Talcuirea la Apocalipsa a unui martir din secolul XX
Sfarsitul veacurilor pe intelesul tuturor. Talcuirea la Apocalipsa a unui martir din secolul XX Tâlcuirea la Apocalipsă a Sfântului Ermoghen este o neprețuită călăuză către Lumină și Adevăr, căci, prin cuvinte puține și limpezi, ni se deschide fiecăruia drum către noima adâncă și lucrătoare a cuvintelor grăite de 32.00 Lei
Evanghelia Maicii Domnului. Scrieri despre Imparateasa cerului si a pamantului
Evanghelia Maicii Domnului. Scrieri despre Imparateasa cerului si a pamantului „Eu sunt gângav și, vai, slab cu mintea când vreau să vorbesc despre Preasfânta Maică a lui Dumnezeu... Dacă fiecare atom al meu ar începe să grăiască în graiul heruvimilor și serafimilor, nici pe de-aproape n-aș putea să o 30.00 Lei
Din vistieria inimii mele
Din vistieria inimii mele Cartea aceasta este pregătită anume pentru tine. Din clipa în care o vei citi, ea nu va mai fi numai a mea, ci va fi și a ta.. Cele din "vistieria inimii mele" vor intra și în "vistieria inimii tale"... 45.00 Lei
Cine sunt eu? Ce spun eu despre mine? Convorbiri cu Parintele Teofil Paraian
Cine sunt eu? Ce spun eu despre mine? Convorbiri cu Parintele Teofil Paraian În cuprinsul acestei cărți, totul este natural, totul este lin și liniștit; totul este în carte cum a fost în realitate. Pe parcursul expunerii mele, am vibrat adeseori, împreună cu cei ce esrau de față, la înregistrare. În cuprinsul acestei cărți, am dat 45.00 Lei
Hristos, doctorul sufletelor si al trupurilor noastre
Hristos, doctorul sufletelor si al trupurilor noastre Domnul Iisus a venit pe pământ ca doctor pentru cei ce au trebuință de vindecare, pentru cei suferinzi, care poartă în pieptul lor o inimă înfrântă și tăiată-împrejur. El a luat asupra Sa firea omenească, cu toate ale sale, în afară de păcat. 22.00 Lei
Arta de a creste copii buni in vremuri noi. Vol. 3 - Calauza intru sanatatea sufleteasca si trupeasca a copiilor
Arta de a creste copii buni in vremuri noi. Vol. 3 - Calauza intru sanatatea sufleteasca si trupeasca a copiilor Trupul este templu al Duhului Sfânt, iar sufletul este mai de preț decât întreaga lume. Volumul al treilea din seria Arta de a crește copii buni în vremuri noi se dorește o smerită călăuză pentru părinții ce doresc a-și crește fiii și fiicele cu 43.00 Lei
Arta de a creste copii buni in vremuri noi. Vol. 2. Calea unei bune educatii: autoritate si iubire
Arta de a creste copii buni in vremuri noi. Vol. 2. Calea unei bune educatii: autoritate si iubire Cum poți fi un părinte ferm, dar iubitor? Cum formezi un copil responsabil, fără să devii prea autoritar sau prea permisiv? Volumul 2 din Arta de a crește copii buni în vremuri noi se dorește a fi un ghid ușor de înțeles, cu multe exemple practice 40.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact