Noaptea Sfantului Andrei in credinta populara

Noaptea Sfantului Andrei in credinta populara Mareste imaginea.

Noaptea Sfantului Andrei, de pe 29 spre 30 noiembrie, este in credinta populara o noapte de spaima, deoarece este momentul in care toti strigoii, vii si morti, se lupta intre ei. Prezenta strigoilor este periculoasa pentru cei vii: iau viata rudelor apropiate, fura mana granelor si sporul vitelor, aduc boli, grindina si alte suferinte.

Cine sunt strigoii?

In credinta populara, intalnim atat strigoi vii, cat si strigoi morti. Strigoii vii sunt persoanele care se nasc cu caita sau coada – o vertebra in plus, din legaturi incestuoase. In noaptea Sfantului Andrei, sufletul le iese din corp si merge sa se lupte cu ceilalti strigoi. Se spune ca a doua zi, acestia se cunosc dupa zgarieturile de pe fata.

Strigoii morti sunt spiritele celor decedati care nu ajung in lumea de dincolo, ratacesc pe drum, fie din cauza faptului ca au fost strigoi in viata, fie ca li s-a gresit sau nu li s-au facut rosturile la inmormantare.

Tudor Pamfile sustine ca atunci "Cand strigoii morti nu au cu cine sa se razboiasca, se duc pe la casele oamenilor unde incearca sa suga sangele celor ce au nenorocul sa le cada in maini".

Acesta este motivul pentu care oamenii, in noaptea Sfantului Andrei, incercau sa se apere de strigoi prin ungerea usilor, ferestrelor casei si ale grajdului cu usturoi. Femeile intorceau in aceasta noapte oalele si canile cu gura in jos, ca strigoii sa nu salasluiasca in ele. Cenusa era scoasa din soba, ca aceste spirite sa nu-si gaseasca adapost la caldura. Exista obiceiul de a se arunca paine prin curte, ca strigoii flamanzi sa nu caute prin casa de-ale gurii.

Pazitul Usturoiului

In noaptea Sfantului Andrei, in viata satului era prezenta o petrecere a tinerilor numita Pazitul Usturoiului. Fetele aduceau cu ele trei capatani de usturoi, care erau puse intr-o covata si pazite de o batrana la lumina unei lumanari. Dupa petrecere, usturoiul era impartit si asezat la o icoana. Era folosit in cadrul anului ca leac pentru vindecarea bolilor. Exista si obiceiul ca unele fete sa semene un catel de usturoi, si dupa modul in care incoltea si crestea, se faceau anumite pronosticuri matrimoniale.

Adrian Cocosila

03 Iulie 2012

Vizualizari: 35390

Voteaza:

4.75 / 5 din 8 voturi.

Comentarii (11)

 • Catalina Alexandra RadianPostat la 2013-11-29 10:42

  Cu tot respectul pentru articolele postate de Dvs-tra, va multumesc frumos, si va citesc cu deosebit interes zi de zi. Ceea ce ne impartasiti are darul de a completa si intregi cunostintele despre datini si obiceiuri, nicidecum nu ne tulbura spiritele si sufletele noaste, a celor ce cu credinta si dragoste ne conducem existenta conform invataturilor Sf.Scripturi. Amin!

 • liviu sinorchian Postat la 2010-11-30 12:23

  Nu cred ca este potrivit sa subscrieti ca autor de rubrica crestina unor credinte care sunt de departe pagane ci nu "populare". Pai ce zice oare " poporul ce sta inainte" daca aude pana si aici asemenea bazaconii? Lumineaza-ne , Doamne!

 • Cosmina BlagaPostat la 2010-11-30 08:39

  Tie iti multumim Doamne pt grija care o ai pt noi pacatosii si te rog Doamne sa ne dai sanatate si intelepciune! Sfinte Andrei ai grija de mine si familia mea (Adrian,Cosmina,Bogdan si Andreea-Maria),ne apara de toate cele rele si ne ocroteste cu puterea ta!Amin

 • Calin BorsaPostat la 2010-11-30 07:36

  La multi ani tuturor ce poarta numele Sfantului Andrei. In ceea ce priveste strigoii ... sunt mai rezervat. Cred ca comentariul d-lui Marius Mihai spune multe.

 • Andrei Aneci Postat la 2010-11-29 19:29

  Chiar credeti tot ceea ce se vehiculeaza p aici si nu numai?? In loc sa ne preocupam de cele sufletesti ne luam dupa basme si povesti de haloween care sunt bune de speriat copii. Ar trebui sa ne debarasam de aceste paganisme inutile si nefolositoare si sa ne intoarcem cu fata catre Dumnezeu.

 • Ioana ConstantinPostat la 2010-11-29 15:19

  Foarte interesant articolul, nu stiam de aceste vechi obiceiuri.

 • Liviu DorobatPostat la 2010-11-29 14:17

  Sfinte Apostole Andrei, Cel Intai Chemat, roaga-Te sa dispara dintre noi pomenirea raului si a credintelor pagane! Departeaza de la noi ereziile si basmele babesti si invatatura nesanatoasa car par sa devina mai importante (chiar si pe site-urile ortodoxe) decat suferinta ta si rastignirea ta pentru credinta cea dreapta in Hristos, Fiul lui Dumnezeu! Adu-ne aminte mereu, Sfinte Apostole al Domnului, de cuvintele Sfantului Apostol Pavel, fratele tau intru suferinta care ii spunea lui Timotei: " Iar de basmele cele lumeşti şi băbeşti, fereşte-te şi deprinde-te cu dreapta credinţă. Căci deprinderea trupească la puţin foloseşte, dar dreapta credinţă spre toate este de folos, având făgăduinţa vieţii de acum şi a celei ce va să vină." !!!

 • marius munteanu Postat la 2010-11-29 13:16

  Fie ca Sfantul Andrei sa ne binecuvanteze casele si sufletele!

 • marius munteanu Postat la 2010-11-29 13:15

  Asa numitii strigoi erau de fapt oameni, crescuti si antrenati de mici pentru a fi mercenari de catre stramosii nostri daci; se intampla insa ca din cand in cand sa mai apara prin sate,noaptea,cate unul sau doi dintre acesti oameni, care aratau foarte urati din cauza conditiilor drastice de antrenament in locuri in care oamenii nu aveau acces...si de atunci le a ramas numele acestor soldati..strigoi... Vasile Lovinescu este unul dintre scriitorii care vorbeste despre ei si alte fiinte ale mitologiei romane care este dealtfel foarte bogata...

 • Nicu Dan Florin PetrescuPostat la 2010-11-29 12:16

  Sfinte apostol Andrei bineplacut lui Dumnezeu, trimis la propavaduire pentru crestinarea poprului roman, cu sfintele tale rugaciuni...roaga-te pentru noi pacatosii..si astfel sa preaslavim deapururi sfant numele Tau AMIN

 • Vasa NastaPostat la 2010-11-29 10:52

  Va multumesc pentru continutul acestui articol ! Bunul Dumnezeu si Sfantul Apostol Andrei sa ne binecuvnteze sufletul, trupul, mintea, viata si cugetul ! Amin.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.RETELE SOCIALE