Testamentul Mitropolitului Bartolomeu Anania

Testamentul Mitropolitului Bartolomeu Anania Mareste imaginea.

Subsemnatul ANANIA VALERIU, pe numele de calugar BARTOLOMEU, Arhiepiscop al Vadului, Feleacului si Clujului si Mitropolit al Clujului Albei, Crisanei si Maramuresului, domiciliat in Cluj-Napoca, P-ta Avram Iancu nr. 18, in varsta de 88 de ani, aflandu-ma in deplinatatea facultatilor mintale, nesilit de nimeni, din vointa mea libera si neviciata, dar cu sanatatea trupului din ce in ce mai subreda si cu sentimentul ca nu mai e mult pana cand Domnul ma va chema acolo unde va crede El de cuviinta, pentru cazul incetarii mele din viata, insemnez aici cateva ganduri testamentare, spre cuvenita plinire si fac urmatoarea dispozitie testamentara:

Las toate drepturile mele de autor Fundatiei "Mitropolitul Bartolomeu", pe care am infiintat-o, din economiile proprii, pentru a oferi burse tinerilor merituosi, dar lipsiti de posibilitati materiale.

Vreau ca drepturile mele de autor de pe urma Bibliei, la diortosirea careia am lucrat 11 ani, sa revina Fundatiei "Mitropolitul Bartolomeu".

Doresc ca Fundatia "Mitropolitul Bartolomeu", al carei fondator sunt, sa imi duca mai departe memoria, sa nu fie niciodata desfiintata, sa nu-i fie schimbat scopul principal pentru care a fost infiintata, iar banii si intregul ei patrimoniu sa nu poata fi folosit in alte scopuri de catre nimeni.

Fiind calugar de la varsta de 20 de ani, am renuntat la orice fel de mostenire de la parintii mei, totul revenindu-le copiilor si nepotilor lor.

Economiile mele banesti din ultimii ani, depuse in conturile mele de la banca sau in casa de fier pentru eventualele trebuinte medicale si aflate, sub semnatura si cheie, in grija arhidiaconului Gavril Varva, vor fi transferate in contul Fundatiei "Mitropolitul Bartolomeu".

Singura mea avere sunt biblioteca si manuscrisele personale, precum si colectia de acte, scrisori si fotografii, toate aflate in resedinta mea din Manastirea Nicula, pe rafturi si in doua seifuri metalice, sub auspiciile Fundatiei Mitropolitul Bartolomeu, din al carui colegiu director face parte si staretul acestei manastiri. Daca si cand se va considera ca acestea pot prezenta un oarecare interes pentru cultura romaneasca, prefer ca la ele sa aiba acces profesorul universitar Aurel Sasu, care mi-a dat acordul in acest sens.

Obiectele personale marunte din resedinta de la Cluj vor ramane pe seama institutiei; cele din resedinta niculeana vor ramane pe loc.

Doresc sa fiu inmormantat in groapa de pamant reavan, avand deasupra piatra pe care mi-am pregatit-o din timp.

Sa nu mi se acorde distinctii post mortem, de nici un fel.

La carma Mitropoliei imi doresc un urmas vrednic si demn, credincios Bisericii Ortodoxe, responsabil, integru, adversar al coruptiei de orice fel si sub orice forma, care sa continue si sa desavarseasca ceea ce am inceput eu. Dintre acestea:

Pictarea catedralei in tehnica mozaic.

Radio Renasterea

Revista TABOR

Fundatia "Mitropolitul Bartolomeu"

Policlinica "Sfantul Pantelimon"

Continuarea lucrarilor la mozaicurile din biserica „Schimbarea la Fata” din Cluj-Napoca, sub coordonarea pictorului si teologului italian Marko Ivan Rupnik.

Canonizarea si cultul Sfantului Pahomie de la Gledin

Canonizarea si cultul Sfintilor Martiri Nasaudeni

Gradinita "Sfantul Stelian"

Cer iertare tuturor celor carora le-am gresit, intr-un fel sau altul, asa cum si eu, la randu-mi, ii iert pe toti cei care, cu voie sau fara voie, mi-au gresit.

Declar ca nu am copii, iar parintii imi sunt decedati.

Numesc executor testamentar, in baza art. 910 si urmatoarele din Codul Civil pe preotul Bogdan Ivanov, actualul meu secretar de cabinet caruia ii incredintez spre executare acest testament.


Orice Testament anterior acestuia devine nul si neavenit.

† BARTOLOMEU VALERIU ANANIA

.
Pe aceeaşi temă

01 August 2012

Vizualizari: 19834

Voteaza:

Testamentul Mitropolitului Bartolomeu Anania 0 / 5 din 0 voturi. 26 review utilizatori.

Comentarii (26)

  • Marin CristinaPostat la 2011-02-08 11:15

    Dumnezeu sa-l ierte si sa-l aseze in latura celor drepti .

  • SAVA PAUL-MIHAIPostat la 2011-02-06 17:53

    DUMNEZEU SA-L IERTE!

  • Desanca TismanarPostat la 2011-02-05 19:00

    "Cine cugeta la Cuvantul Domnului ,gaseste fericirea..."Dumnezeu sa-l odihneasca in pace si sa-l aseze pe scaunul celor drepti!

  • georgeta balla Postat la 2011-02-05 17:37

    Dumnezeu sa-l odihneasca intru Imparatia Sa!69

  • irinel puiuPostat la 2011-02-05 07:21

    Mare om, distins prelat, deplin caracter! Dumnezeu sa-l ierte!

  • Daniel PavaleanPostat la 2011-02-05 00:54

    Un alt nascut in Viata de Apoi. Dumnezeu sa-l odihneasca in Imparatia Sa! AMIN!

  • GUZUMAS GINAPostat la 2011-02-04 23:17

    DUMNEZEU SA IL ODIHNEASCA IN PACE!!!

  • Adina OanaPostat la 2011-02-04 23:13

    Dumnezeu sa il odihneasca!

  • aurelian dinuPostat la 2011-02-04 20:58

    Dumnezeu să-l odihnească cu drepții! Am și eu acea ediție jubiliară a Bibliei editată de ÎPS BARTOLOMEU,vreau să spun că deja l-am trecut pe pomelnicul meu la morți după Patriarhul TEOCTIST.

  • Toth Sandor Postat la 2011-02-04 16:54

    Dumnezeu sã-l odihneascã in pace!

  • Enache aureliaPostat la 2011-02-04 16:11

    DUMNEZEU SA-L ODIHNEASCA IN PACE.SA TE ROGI PARINTE SI PENTRU NOI PACATOSI, SA NE IERTE BUNUL DUMNEZEU SI SA NE OCROTEASCA DE CELE CE VOR VENI.

  • Postat la 2011-02-04 15:46

    Odihna usoara, draga parinte Bartolomeu si roaga-te te rog pentru noi!

  • lucia wernerPostat la 2011-02-04 15:39

    Dumnezeu sa il aseze in locul cuvenit si hotarat de El, in Ceruri, si de acolo sa ne vegheze si sa ne indrepte si pe noi pacatosii pe drumul mantuirii, odihna vesnica in pace, Slava lui Dumnezeu, amin.

  • mariana garleanuPostat la 2011-02-04 15:05

    DUMNEZEU sa-l primeasca in imparatia lui si DUMNEZEU sa-l ierte si sa-i fie tarana usoara {reavana asa cum a spus Dansul}!

  • Thoma DrizaPostat la 2011-02-04 13:18

    Dumnezeu sã-l odihneascã in pace!

  • daniela cristePostat la 2011-02-04 13:18

    DUMNEZEU SA-L ODIHNEASCA IN PACE

  • Raluca-Stefania Timofte Postat la 2011-02-04 13:09

    Am pierdut un om de mare valoare culturala si religioasa,care alaturi de martirii acestui neam intr-o perioada grea pentru acest popor,au stiut sa nu renunte la crezul in bunul Dumnezeu si au tinut aprinsa flacara credintei fie si sub obroc care ulterior a reusit sa straluceasca si in inimile tinerilor asa cum sunt si eu si pentru aceasta sa fim recunoscatori inaintasilor nostri!Dumnezeu sa-l odihneasca!

  • Zaharia CostelPostat la 2011-02-04 13:02

    Dumnezeu sa-l odihneasca. Cand a murit Parintele Cleopa IPS a zis ca Mosul Nicolae i-a adus un cadou copilului Cleopa iar acum IPS sale cadou iau adus Sfintii Trei ierarhi un cadou luanduni-l in ceruri. Dumnezeu sa-l aseze la bucurie si sa ne ajute si noua.

  • Alin-Dumitru IvanceaPostat la 2011-02-04 12:27

    Bunul Dumnezeu sa-l odihneasca cu dreptii care din veac I-au bineplacut Lui!

  • buza floritaPostat la 2011-02-04 12:26

    DUNMEZEU SA_L ODIHNEASCA IN PACE!!!NU TREBUIE UITAT UN ASEMENEA EXEMPLU DE VIATA !!!FIE-I TARANA USOARA!!!

  • dumitru arionPostat la 2011-02-04 12:21

    Dumnezeu sa aiba grija de sufletul lui,eu doresc un nou ierarh demn cu verticalitate si influenta in eventualele lupte cu conducerea superioara pentru ca Mitropolia Clujeana sa fie la loc de cinste.Doamne ajuta.Dumitru Arion -Turda

  • Gabriela RaileanuPostat la 2011-02-04 12:11

    Asa cum a fost in viata un exemplu de crestin, cu o puternica traire intru Hristos, un om care traia pentru oameni, iubindu-i cu o dragoste nemarginita, respectand si iubind foarte mult pe tinerii, de care spunea adesea ca sunt nadejdea si viitorul tarii, tot asa, prin testamentul lasat, Inalt Prea Sfintitul Bartolomeu Anania si-a dorit sa fie si dupa ce va fi plecat la cele vesnice. Am pierdut nu doar un om al credintei, un duhovnic important, ci si un mare om de cultura. De acum cultura va fi mai saraca. In aceste momente ar fi bine sa lasam doar lacrimile sa vorbeasca. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace si sa-l primeasca in Imparatia Cerurilor, de unde ca un bun mesager si sol al neamului nostru din care tocmai s-a inaltat, sunt sigura ca se va ruga pentru noi si ne va veghea pasii. Dumnezeu sa-l aseze in randul sfintilor!

  • georgeta mihaliPostat la 2011-02-04 11:36

    Dumnezeu sa-l odihneasca !Si fie ca de acolo unde este, sa ne binecuvanteze,sa ne pazeasca ,sa ne apere si sa se roage pentru noi cu bunatatea lui divina. A fost un exemplu pentru biserica ortodoxa.Fie multi ca el.Amin.

  • Constantin BernathPostat la 2011-02-04 11:12

    Bunul Dumnezeu sa-l odihneasca in IMPARATIA SA.

  • Roxana ElenaPostat la 2011-02-04 10:59

    Dumnezeu sa-l odihneasca in pace

  • Florin Danu Postat la 2011-02-04 10:02

    Dumnezeu sa il odihneasca!

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE