Caterisirea clericilor

Caterisirea clericilor Mareste imaginea.

Pedeapsa cea mai grava pe care o poate primi clericul este caterisirea. Prin caterisire intelegem pierderea dreptului de a invata, sfinti si pastori.

Trebuie stiut ca o persoana poate sa ocupe o pozitie de slujitor bisericesc prin doua acte: o Taina, Hirotonia, prin care i se da persoanei respective harul pentru treapta in care este hirotonit si un act juridic. Daca ne intrebam de ce si de un act juridic, raspunsul e simplu. Prin acest act se acorda indreptatirea exercitarii puterii bisericesti, intr-o anumita unitate teritoriala. Daca cineva are numai hirotonia, el poate savarsi in mod valid lucrurile care revin treptei lui ierarhice, insa, aceste lucrari sunt ilegale pentru ca nu are autorizatie legala de a le face.

S-a spus ca atunci cand o persoana este indepartata din cler, vorbim doar de un act juridic. Iar caterisirea fiind un act juridic, ea nu va putea sa anuleze decat ceea ce s-a acordat tot printr-un act juridic. Astfel, s-a ajuns sa se afirme ca prin caterisire nu se pierde harul primit prin hirotonie. Atunci cand se spune in canoane ca cei caterisiti sunt "cazuti din har", s-a oferit explicatia ca trebuie interpretate ca oprire de a mai lucra ca organe calificate ale harului, ca ridicare a dreptului de a mai indeplini functii preotesti, nu ca pierdere a capabilitatii harice.

Insa, este foarte important sa vedem motivul pentru care s-a facut caterisirea. Daca ea este facuta pe motiv de erezie, cel caterisit pierde si capabilitatea harica. Caci cel ce a pierdut credinta adevarata, a pierdut si baza succesiunii apostolice. Cel eretic nu mai face parte din Biserica. Asadar, capabilitatea harica se pastreaza la cei caterisiti numai atunci cand ei n-au fost si exclusi din Biserica.

Sentina de caterisire a unui preot sau diacon trebuie data de un sinod local. In cazul in care fapta clericului este foarte clara, el poate fi caterisit doar de episcopul sau.

Interesant este ca in vechime exista si o randuiala pentru caterisirea preotilor. Nu se stie daca ea era facuta in cadrul Sfineti Liturghii sau in afara ei. Ce retinem din acea randuiala? Arhiereul imbracat in toate vesmintele sta inaintea prestolului, cu carja in mana, in locul in care savarseste Taina Hirotoniei. Preotul ce urmeaza a fi caterisit, purtand toate vesmintele, este adus de diacon inaintea Usilor Imparatesti. Preotul are in maini potirul si sfantul disc. In acest timp, preotii si clericii rostesc Psalmul 100: "Mila si judecata voi canta..." El nu intra in sfantul altar, se opreste in fata Usilor Imparatesti si cade in genunchi.

Dupa terminarea psalmului, arhiereul vesteste tuturor caterisirea. Dupa ce rosteste o formula, ii ia acestuia potirul si sfantul disc spunand: "Ridic de la tine puterea aducerii jertfei celei preacurate catre Dumnezeu pentru cei vii si cei morti, deoarece te-ai aratat nevrednic fata de El ca sa o aduci..." Apoi pune potirul si sfantul disc pe prestol si il dezbraca de vesminte rostind: "Dezbrac de pe tine toate vesmintele preotesti, fiindca esti nevrednic sa stai inaintea lui Dumnezeu pentru faptele tale viclene". Apoi ii tunde barba, adaugand: "Umplutu-s-a fata ta de necinste, caci in cinste fiind n-ai inteles". Este imbracat in haine lumesti, adresandu-i-se urmatoarele cuvinte:"Imbraca-te-vei intru rusine si cu o haina te vei acoperi intru nerusinarea ta".

Dupa implinirea acestora, episcopul stand inaintea Usilor Imparatesti spune: "Deoarece te-ai aratat nevrednic de treapta preoteasca, nu poti sa mai stai inaintea jertfelnicului dumnezeiesc, nici sa mai rostesti cuvintele adevarului, nici sa-I mai aduci daruri si jertfe duhovnicesti, vinovat fiind intru aceasta mare vina si nimic altceva nu mai poti lucra, din cauza vinilor tale aruncate asupra acestora prin viclesugul tau. Pentru aceasta eu cu puterea de la Hristos Dumnezeu data mie, te despart si te arunc de la sfantul prestol si altar al Domnului si cu aceasta carja pastoreasca te alung pana intru sfarsit, in veci".

In zilele noastre nu mai intalnim aceasta randuiala. Caterisirea consta in declararea ce o face preotul inaintea consistoriului, dandu-si semnatura ca nu va mai imbraca haina preoteasca niciodata.

Adrian Cocosila

Pe aceeaşi temă

09 Iulie 2012

Vizualizari: 18304

Voteaza:

Caterisirea clericilor 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE