Proloagele, un rezumat la Cartea Vietii

Proloagele, un rezumat la Cartea Vietii Mareste imaginea.

Proloagele constituie una dintre cartile de capatai ale Bisericii Ortodoxe, aceasta intalnindu-se atat sub forma de volum unitar, cat si impartite in 12 parti, dupa lunile anului bisericesc. Alaturi de Ceaslov, Psaltire si Vietile Sfintilor, "Proloagele" reprezinta cartea de lectura a tuturor popoarelor ortodoxe, veche de sute de ani, de-a lungul vremii, fiecare popor adaugandu-i sfintii sai.

De-a lungul vremii, popoarele ortodoxe, crescute cu "vitamine duhovnicesti" luate din "Farmacia Proloagelor", atat in stare de libertate fiind, cat si sub asuprire straina, si-au hranit sufletele si nadejdea in purtarea de grija a lui Dumnezeu.

Cuvantul "prolog", de origine slava, inseamna "prefata", fiind sinonim cu cel grecesc, mai cunoscut, "sinaxar". Folosind cuvantul "prolog", Sfantul Nicolae Velimirovici intelege "o introducere la adanca si minunata cunoastere crestina", ceea ce si constituie vietile sfintilor.

Citind istorisirile cu vietile sfintilor si preaslavind puterile lor dumnezeiesti de "cavaleri si viteji ai dreptatii lui Dumnezeu", crestinii i-au luat pe acestia drept luminatori ai caii inguste spre Imparatie.

Proloagele, un rezumat la Cartea Vietii

In continutul lor, "Proloagele" nu sunt altceva decat un calendar largit si explicat, dar care, trebuie sa stim, nu contine decat o mica parte din numele trecute in "Cartea cea tainica a Vietii", despre care citim: "Cel ce biruieste va fi astfel imbracat in vesminte albe si nu voi sterge deloc numele lui din cartea vietii si voi marturisi numele lui inaintea parintelui Meu si inaintea ingerilor Lui" (Apocalipsa 3, 5).

In cartea Proloagelor nu pot fi cuprinsi in nici un caz toti sfintii lui Dumnezeu, deoarece numele de barbati, femei si copii ale sufletelor binecuvantate si sfinte, care au urmat toata viata lor si pana la sange lui Dumnezeu, care au implinit Legea Lui, si care au mostenit Imparatia Cerurilor, se numara cu miile de mii si nu se pot cuprinde in nici un calendar.

Numele acestora, unele cunoscute noua, dar cele mai multe necunoscute, nu pot fi incapute decat in "Cartea cereasca a Vietii", din care calendarul, sau Proloagele noastre, nu pot cuprinde decat o foarte mica parte. Cat despre Cartea Vietii, in intregimea si amanuntimea ei, numai Bunul si Iubitorul de oameni Dumnezeu o poate cunoaste.

Proloagele, o prelungire a calendarului

Calendarul este prima "carte" pe care omul o afla, atunci cand intra in Sfanta Biserica. In biserica, calendarul este zugravit pe pereti, iar in casele crestinilor, acesta este asezat la loc de cinste, sub icoane.

Pentru un incepator in ale credintei, calendarul nu poate parea decat cel mult o lista cu numele celor mai insemnati crestini ai Bisericii. In rest, nici o explicatie. Mai apoi insa, dupa altoirea lui intr-o viata bisericeasca autentica, cu siguranta el va vedea in calendar nenumarate ferestre deschise si taine ale vietii.

Calendarul cuprinde nume, numele sunt chipuri ale persoanelor, iar omul, ca persoana vesnica este tot ceea ce conteaza, fiecare om fiind o taina si un rost, anume rostul aducerii lui la fiinta. Proloagele sunt acea prelungire a calendarului, care lumineaza fiecare nume, facand din el o "fereastra spre Dumnezeu".

Sfintii sunt acele persoane care, inca din viata, au ajuns sa dobandeasca acea curatenie in care se reflecta frumusetea, puterea si minunatia Persoanei lui Hristos. Sfintii sunt mladitele roditoare ale Pomului Vietii, care este Hristos.

Exista doua cai folositoare crestinului, amandoua la fel de bune: calea de la Hristos la sfinti si calea de la sfinti la Hristos. Spun ca acestea sunt la fel de bune pentru ca sfintii se inteleg numai in lumina lui Hristos, iar Hristos este marturisit cu precadere de sfinti, prin viata lor cuvantatoare.

Scopul principal al Proloagelor este deci acela de a oferi o lectura zilnica, de suflet folositoare, poporului crestin si clerului bisericesc. Sfantul Nicolae Velimirovici numeste Proloagele drept "un manual religios pentru popor si pentru cler".

Teodor Danalache

Despre autor

Teodor Danalache Teodor Danalache

Senior editor
718 articole postate
Publica din 30 Iulie 2009

Pe aceeaşi temă

02 Aprilie 2012

Vizualizari: 9290

Voteaza:

Proloagele, un rezumat la Cartea Vietii 5.00 / 5 din 1 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • Vali CostinPostat la 2011-05-06 19:16

    Cred ca ar fi bine sa se inteleaga ca este cu totul altceva decat Vietile Sfintilor. Sunt si cuvinte ale celor mai importanti dascali crestini si istorisiri din viata unor buni crestini, sau despre caderea unor crestini, si acestea foarte utile. Din pacate, forma "invataturii morale" a unor scrieri nu este foarte bine primita de toti.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE