Rabdarea

Rabdarea Mareste imaginea.

Din ce in ce mai multi oameni din zilele noastre refuza sa traiasca intru rabdare. Daca cineva este cuprins de o boala, nu asteapta vindecarea cu rabdare, ci se revolta si isi blesteama viata. Iar daca isi aduce aminte ca exista si Biserica, vrea de la ea rugaciuni rapide pentru inlaturarea bolii.

Insa cel care se afla in suferinta trebuie sa-i gaseasca sensul pozitiv, acela de a creste spiritual prin ea. Trebuie sa vada in ea un mijloc pedagogic al purtarii de grija a lui Dumnezeu de a spori in viata duhovniceasca.

Sfantul Grigorie Palama spune ca dupa cum plantele trebuie sa sufere toate incercarile aduse de schimbarea anotimpurilor, pentru a creste si a rodi, asa si credinciosul trebuie sa rabde chinurile de voie si pe cele fara de voie, spre a ajunge la desavarsire. Asadar, sa nu ne revoltam atunci cand suntem in suferinta. Sa o rabdam cu credinta si sa fim siguri ca atunci cand va fi momentul potrivit, Dumnezeu o va ridica de la noi. Parintele Arsenie Papacioc ne indeamna sa nu fugim de crucea pe care ne-a dat-o Dumnezeu pentru ca s-ar putea sa dam peste altele si mai grele. Deci, rabdare in orice suferinta.

Daca vorbim de rabdare, nu putem sa trecem cu vederea ca lumea in care traim este o lume plina de ceasuri: la masina, la mana, la telefonul mobil, la calculator etc. Uitati-va la un om care este in situatia de a astepta pe cineva: fie se uita permanent la ceas, fie il suna. Este chipul omului lipsit de rabdare, nu mai poate astepta cateva minute.

E o lume care se straduieste sa aiba parte de mai mult timp. Dar nu timpul, ceea ce trece trebuie sa cautam, ci vesnicia. Flamandul de timp, este cel care judeca in teremeni cantitativi, nu mai distinge nuanta, cea care marcheaza diferenta. Este asemeni celui infometat, omul care nu mai cauta sa intalneasca aroma alimentului, cea care il diferentiaza de celelalte alimente, ci cauta sa manance orice si cat mai mult. Asa ca nu e de mirare ca vedem oameni care se uita in biserica la ceas sau indragostiti care nu sunt capabili sa se sustraga presiunii timpului si se mai uita in timpul intlalnirii din cand in cand la ceas.

Sunt multe alte situatii in care ne aratam lipsiti de rabdare. Nu voi incerca sa prezint mai multe chipuri de oameni nerabdatori, ci doar sa atrag atentia asupra a ceea ce spun Sfintii Parinti: "Dupa cum ii este imposibil omului care a murit sa paseasca, tot astfel este imposibil ca cel lipsit de rabdare sa se mantuiasca". Nu va plangeti ca Dumnezeu nu va intareste, caci El se daruieste oamenilor dupa setea lor, dupa cum afirma un parinte. Unora care nu pot bea mai mult, le da doar o picatura.
Dar El ar dori sa le dea mari intregi, asa incat, la randul lor, crestinii sa potoleasca setea lumii".

Adrian Cocosila
 

.
Pe aceeaşi temă

02 Aprilie 2012

Vizualizari: 32200

Voteaza:

Rabdarea 5.00 / 5 din 2 voturi. 10 review utilizatori.

Comentarii (10)

  • Bogdan GramaPostat la 2012-10-08 18:05

    Dumnezeu sa ne intareasca, sa ne dea intelepciune sa pretuim timpul si o calitate extraordinara si foarte necesara, azi...RABDAREA! Doamne ajuta-ne!

  • Vasa NastaPostat la 2011-11-09 12:52

    Cu adevarat cuvintele marelui duhovnic Arhm. Ilie Cleopa vor ramane vesnic in mintea celor care au avut minunatul prilej sa-l auda vorbind ! "rabdare, rabdare, rabdare si cand se termina ia-o de la cap" ! Doamne ajuta-ma sa fac voia Ta cea Sfanta ! Amin.

  • LUCIAN PIRVUPostat la 2011-11-08 21:49

    Da. Pentru multa lume, acest cuvant le lipseste din vocabular, daramite din caracterul fiecarui individ. Marea majoritate a oamenilor le lipseste rabdarea in ziua de azi. Toti sunt intr-o fuga, toti sunt grabiti, zoriti de gandurile zilei. Uita de RABDARE, sunt tot mai stresati, mai nervosi incat uita si pe unde calca, sau pe cine lovesc in trecerea lor grabita spre ... CE!?! Nu mai sunt rabdatori sa vada ce e in jurul lor, sa spuna un BUNA ZIUA cu zambetul pe buze vecinului de bloc, sau LA REVEDERE colegului de munca cand pleaca de la serviciu, sau sa spuna un MULTUMESC vanzatorului de la tejgheaua de unde a cumparat un kilogram de mere. Toti uita de clipa prezentului si mai ales ca singuratatea ii face sa fie egoisti, mandri, si, de ce nu, Dumnezeu a lasat sa fim oameni asemenea LUI - RABDATORI. De ce spun acest lucru? Pentru ca EL, DUMNEZEU este cel mai rabdator dintre noi. Ganditi oameni buni - De cand este EL? Dintotdeauna. Milenii a fost cel mai rabdator si ne ascultat toate rugaciunile noastre fara sa se supere pe noi; ne-a iertat de fiecare data de cate ori am pacatuit, a fost rabdator cu noi de cate ori greutatile vietii noastre ne-au apasat pe umeri si ne-a invatat de fiecare data ce trebuie sa facem. TREBUIE SA INVATAM DIN NOU SA RABDAM. DUMNEZEU FIE CU NOI!

  • gheorghe mihaelaPostat la 2011-11-08 10:24

    Un articol foarte bun, la obiect.Sa ne ajute Dumnezeu rabdarea necesara mergem pe calea mantuirii.

  • Maria-Luisa GheorghePostat la 2011-11-08 10:23

    Rabdarea pentru mine inseamna ca clipa de clipa, si in ciuda tuturor dificultatilor trimise in calea mea, eu continui sa-mi doresc sa cresc in spiritualitate, sa ma unesc cu ceilalti si sa daruiesc asemeni lui Dumnezeu, sa fiu asemeni Lui. Este un proces gradat prin care Dumnezeu ma creste, precum creste un embrion in pantecul mamei, pana cand ma ridica deasupra egoismului meu si ajung sa ma nasc in Lumea Spirituala, in Imparatia lui Dumnezeu, unde totul este iubire si daruire si toti impreuna suntem uniti precum un singur om.

  • adrian dumitru furnicaPostat la 2011-11-08 00:12

    rabdare,rabdare,rabdare si cand crezi ca ai terminat ia-o de la capat(pr.Cleopa0)

  • Alexandru Cosciug Postat la 2011-11-07 20:57

    Deoarece ati abordat problema rabdarii la aparitia unei boli am sa incep cu o mica remarca: o gripa trece cam intr-o saptamana, fie ca se administreaza sau nu antibiotice. Stiati ca antibioticele diminueaza capacitatea imunologica a celulelor? In alta ordine de idei nici medicii nu ne mai recomanda rabdare dupa un diagnostic, deoarece cei mai multi sunt recompensati de farmacii pentru retetele emise. Am sa atac si problema rabdarii in educatie: profesorii de astazi nu mai au rabdare sa dialogheze cu copiii, deoarece s-au inventat testele grila cu raspunsuri anticipate. Si as putea continua.

  • carmen carmenutzaPostat la 2011-11-07 20:51

    un articol frumos si foarte adevarat! imi place mult! sa ne ajute Dumnezeu sa avem mai multa rabdare

  • Cristian TituPostat la 2011-11-07 15:34

    da, rabdare, rabdare, rabdare....

  • Desanca TismanarPostat la 2011-11-07 14:01

    Sa ne intareasca Dumnezeu pe toti! Sa avem RABDARE!

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE