Suicidul

Suicidul Mareste imaginea.

Suicidul sau sinuciderea este un vechi fenomen, ce este adesea insotit de expresia “pas disperat”, declarandu-l un act de disperare, ceea ce este, o lipsa a rationalitatii si sperantei. Suicidul este in esenta o lipsa a sensului vietii, o identificare a vietii cu scopurile marunte, cu bunurile economice, si arata o viata fara tinta.

Recent numarul suicidelor a crescut si din acest motiv au fost scrise numeroase articole care analizeaza acest fenomen. In ziarul "To Vima" (7/8/2012) Ioana Soufleris se refera la aceasta raspunzand la intrebarea: “De ce atat de multe suicide?” A aflat ca: “Suicidele au devenit un fapt cotidian in timpul crizei din Grecia”.

Printre alte aspecte ea citeaza opinia psihiatrului Kyriacos Katsadimos:  “in 2008, cand a inceput criza mondiala, media de o sinucidere pe zi a fost depasita”, in Grecia.

Dar sinuciderea nu este cauzata doar de criza economica, deoarece potrivit psihologului si psihoterapeutului Myrto Nielsen “persoanele care recurg la sinucidere refuza darul vietii, si sustin cu tarie crezul ca viata lor nu are niciun rost. Aceasta este o premisa a esecului final.”

Asadar, cea care ii motiveaza pe oameni sa apeleaze la suicid este “singuratatea”, “sentimentul ca ei nu-si afla locul niciunde”.

Biserica marturiseste ca viata este un dar oferit omului de catre Dumnezeu si ,de aceea, omul nu il poate refuza, intrucat, in ultima instanta, ii apartine lui Dumnezeu. Este un mare pacat care arata ca omul s-a indepartat de Dumnezeu, ca acesta nu-L considera pe Dumnezeu Tatal sau si ca traieste departe de Biserica, pe care ar trebui sa o perceapa ca Mama sa si adevarata sa familie. De altfel, cei care inclina spre sinucidere fie nu cred in Dumnezeu, fie sunt bolnavi si au o gandire confuza.

Psihiatrul Kyriakos Katsadimos, in aceasi publicatie, afirma: “In trecut atitudinea preotilor fata de familiile celor care comiteau suicid era una de condamnare. Astazi observam o imensa schimbare, ce este confirmata de intrunirile preotesti la care am participat. Intr-adevar, simt nevoie sa rostesc un “bravo” Bisericii pentru lucrarea sa in de consiliere a celor care vor sa se sinucida. Un numar deloc mic de persoane care la un moment dat doreau sa se sinucida au venit la mine prin intermediul Bisericii. Adesea sunt oameni care au mers sa se spovedeasca si si-au exprimat intentia de a-si pune capat zilelor. La initiativa Bisericii vedem aceste tendinte si acestia primesc purtarea noastra de grija impreuna cu sprijinul oferit lor acolo”.

In final, trebuie sa vedem ceea ce ofera BIserica nu numai in materie de hrana si sprijn financiar, ci si in domeniul psihologiei, in special in ceea ce priveste spiritualitatea. Biserica este un spital duhovnicesc ce ofera sens vietii omenesti.

IPS Hierotheos Vlachos

Traducere Radu Alexandru

 

Pe aceeaşi temă

14 August 2014

Vizualizari: 789

Voteaza:

Suicidul 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE