Acoperamantul Maicii Domnului

Acoperamantul Maicii Domnului

Acoperamantul Maicii Domnului este sarbatoarea randuita de Biserica in amintirea aratarii Maicii Domnului in biserica din Vlaherne. Pe 1 octombrie 911, se facea priveghere in aceasta biserica, pentru salvarea cetatii care era asediata. La ora patru dimineata, Maica Domnului s-a aratat inaintea poporului, stand in vazduh si rugandu-se cu lacrimi. Sfantul Acoperamant era tinut in maini deasupra capetelor credinciosilor. In jurul ei se aflau apostolii, sfintii si mucenicii.

Sfantul Andrei cel Nebun pentru Hristos a zis catre ucenicul sau iubit, Epifanie: "O vezi, frate, pe Imparateasa si Doamna tuturor cum se roaga pentru intreaga lume?" Iar Epifanie a zis: "O vad, Parinte, si ma minunez!".

Si s-au auzit atunci graiurile cele cu umilinta ale rugaciunii ei catre Mantuitorul: "Imparate ceresc, primeste pe tot omul ce Te slaveste pe Tine si cheama in tot locul preasfant numele Tau. Si acolo unde se face pomenirea numelui meu, pe acel loc il sfinteste si proslaveste pe cei ce Te proslavesc pe Tine si rugaciunile celor care cu dragoste ma cinstesc pe mine, Maica Ta; si fagaduintele lor le primeste si din toate nevoile si rautatile ii izbaveste".

Intre toti sfintii care s-au aratat in biserica impreuna cu Maica Domnului, doi erau mai alesi: Sfantul Ioan Inaintemergatorul, ca altul mai mare decat el nu s-a nascut intre cei nascuti din femeie, si Sfantul Ioan Cuvantatorul de Dumnezeu, pe care il iubea Iisus si care s-a rezemat pe pieptul Lui.

Pe amandoi, Fecioara Maria i-a luat cu ea la rugaciunea cea pentru noi, ca pe unii ce au multa indrazneala catre Hristos, ca prin ajutorul lor sa plece mai degraba pe Dumnezeu spre mila, pentru ca mult poate rugaciunea staruitoare.

Acesta este evenimentul pe care il prazanuieste Biserica astazi, spre a ne aminti ca prin nevointa si rugaciune, putem primi si noi, in greutatile vietii noastre, neincetatul ajutor al Maicii Domnului.

Amintim ca 1 octombrie este si Ziua Internationala a Persoanelor Varstnice. Ea a fost stabilita in mod oficial in sesiunea ONU din decembrie 1991, la propunerea lui Arghir Anastasios, profesor la Universitatea din Atena.

Sfintii Cuviosi parinti Iosif si Chiriac de la Bisericani

Acesti cuviosi parinti isihasti nemteni se numara printre cei mai mari asceti ai Bisericii Ortodoxe Romane.

Viata Cuviosului Iosif de la Bisericani

Acest cuvios parinte este cel dintai sihastru cunoscut in Muntele Bisericanilor si intemeietorul manastirii cu acelasi nume. S-a nascut intr-un sat din tinutul Neamt si de mic, avand inclinare spre viata calugareasca, a intrat in obstea Manastirii Bistrita. Aici a primit tunderea in monahism si a deprins de la parintii batrani viata duhovniceasca, postul si neincetata rugaciune. Vazand Cuviosul Iosif ca nu are destula liniste in Manastirea Bistrita, a luat binecuvantare de la egumenul manastirii si a plecat sa se inchine la mormantul Domnului din Ierusalim.

Citeste mai multe informatii despre Sfintii Cuviosi parinti Iosif si Chiriac de la Bisericani

Tropar la sarbatoarea Acoperământului Maicii Domnului
Astăzi, poporul cel binecredincios, luminat prăznuim, umbriţi fiind prin venirea ta, Maica lui Dumnezeu şi căutând către Preacinstită Icoana ta, cu umilinţă grăim: acoperă-ne pe noi cu Cinstitul tău Acoperământ şi ne scapă de tot răul, rugând pe Fiul tău, Hristos Dumnezeul nostru, să mântuiască sufletele noastre.

Condac la sarbatoarea Acoperământului Maicii Domnului
Fecioara astăzi, înainte stă în Biserică şi cu cetele sfinţilor, nevăzut se roagă lui Dumnezeu, îngerii cu ierarhii se închină şi Apostolii cu proorocii dănţuiesc; că pentru noi roagă Născătoarea de Dumnezeu pe Dumnezeu Cel mai înainte de veci.

Tot astazi, facem pomenirea:
- Sfantului Iosif de la Bisericani;
- Sfantului Chiriac de la Bisericani;
- Sfantului Apostol Anania;
- Sfintilor Mucenici Mihail din Manastirea Zovei si a 36 de monahi;
- Sfantului Cuvios Roman Melodul;
- Sfantului Mucenic Domnin;
- Sfantului Cuvios Ioan;
- Sfantului Cuvios Grigorie Domesticul;
- Sfantului Ioan Cucuzel;
- Icoanei Maicii Domnului Cucuzelita de la Marea Lavra - Koukouzalissa;
- Icoanei Maicii Domnului Grabnic Ascultatoare de la Manastirea Dochiariu.

Potrivit Sinaxarului Sfintilor de pretutindeni, Editura Cartea Ortodoxa, tot astazi facem pomenirea:
Prăznuirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului din Stejar, de la Mănăstirea Bisericani (România);
Prăznuirea Sfintei Icoane făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Pskov-Lublin;
Sfântul Mc. PIATON din Benevento, misionar în Belgia şi Franţa (+292);
Sfântul ABIATHAR de la Mtskheta (Georgia, sec. IV);
Sfinţii MIRIAN, regele Georgiei şi NANA, soţia sa (sec. IV);
Sfânta SIDONIA, ucenica Sfintei Nina (Georgia, sec. IV);
Sfinţii Mc. VERISSIM, MAXIMA şi IULIA, care au pătimit la Lisabona, sub Diocleţian (Portugalia, cca +302);
Sfântul Mc. MELARIE (sau MYLOR), prinţ din Amesbury (Anglia, +410);
Sfântul VLAI din Bereea (Siria, +431);
Sfântul Ier. ALADIUS (sau ALBAUD), episcop de Toul (cca +520);
Sfântul Ier. REMIGIUS, episcop de Reims, apostolul francilor (+533);
Sfântul Cuv. BAVO (sau Bavon), pustnic din Ghent (Belgia, +654);
Sfântul Cuv. DODO, stareţ în Belgia (+750);
Sfântul FIDARLEUS(+762)
Sfântul Ier. MELCHISEDEC I, patriarhul Georgiei (sec. XI);
Sfântul Cuv. VIRILA, stareţ al Mănăstirii Mântuitorului, din Leyre (Spania, cca + 1000);
Sfântul Cuv. SAVA Stâipnicul, egumen la Visera-Novgorod (Rusia, +1460);
Sfinţii Sf. Noi Mc. ALEXIE şi MIHAIL (Vologdski), preoţi din Rusia (+1918 şi +1920);
Sfinţii Sf. Noi Mucenici ALEXANDRU (Agatonikov), protoereu, GHEORGHE (Arhangheliski) şi NICOLAE, preoţi (Rusia, +1937);
Sfântul Cuv. Nou Mc. TEODOR, monah (Rusia, +1940);
Sfântul Mc. ISMAEL din Strelna-Sankt Petersburg (Rusia, +1938);
Sfântul Mc. ARETAS şi cei 504 Mucenici împreună cu dânsul de la Roma;
Sfântul SEVER, preot şi mărturisitor la Orvieto (Italia).

Maine, facem pomenirea Sfantului Mucenic Ciprian.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Calendar Ortodox

Pe aceeaşi temă

01 Octombrie 2023

Vizualizari: 157784

Voteaza:

Acoperamantul Maicii Domnului 5.00 / 5 din 9 voturi. 3 review utilizatori.

Comentarii (3)

  • simona turkPostat la 2015-10-01 11:51

    Prea Sfanta Nascatoare de Dumnezeu,Maica noastre si Stapana noastra,Mijlocitoarea noastra ce puternica,Acoperamantul nostru cel Sfant rogu-ma sa nu treci cu vederea si cererea mea,a pacatoasei roabe a Lui Hristos,mijloceste Stapana care Fiul Tau si cere iertare de pacate pentru totii oamneii,indreptarea sufletelor pe calea cea dreapta,izbavire de vrajmasii vazuti si nevazuti si tamaduire de boli,sanatate celor ce sunt bolnavi,Amin!

  • costel popescu Postat la 2014-10-01 13:35

    Câtă slavă are Maica Domnului! Auziţi ce spune în Acatistul Sfântului Acoperământ: „Bucură-te, acoperământul lumii, cel mai lat decât norul". Un nor poate să acopere un oraş, o ţară, dar Maica Domnului cu acoperământul şi cu mila ei acoperă toate popoarele lumii, că atâta putere a primit de la Mântuitorul. Oricine şi oriunde o cheamă: în pădure, în pustie, la câmp, în cetate, în casă, la închisoare, oriunde ar fi, ea aude, pentru că este pusă acoperitoare şi mijlocitoare a întregii lumi către Dumnezeu. (Părintele Cleopa Ilie)

  • ritta ciobanuPostat la 2011-10-01 22:23

    Doamne da ne ce sti ca ne trebuie nu ce ti cerem noi !!

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Afiseaza Calendarul Ortodox

Calatoria mea prin lumea de dincolo
Calatoria mea prin lumea de dincolo Cartea pe care o țineți acum în mâini este o mărturie scrisă cu dorința de a-i aduce cititorului vestea cea bună: nu suntem zidiți pentru moarte, ci pentru viață veșnică. Viața noastră are sens, iar niciunii dintre oamenii care au trăit vreodată pe acest 36.00 Lei
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia Cine nu-l cunoaște pe Sfântul Paisie Aghioritul? Încă mai trăiesc cei care l-au cunoscut personal și care, povestind despre sfântul, varsă o lacrimă de recunoștință și de dor pentru acela care le-a umplut inima de dragoste pentru Dumnezeu, le-a dat 35.00 Lei
Ultima vanzare a pacatului
Ultima vanzare a pacatului Dacă iei în mână acest text, nu ai cum să-l mai lași decât atunci când ai terminat lectura. Subiectul în sine, împreună cu harul autorului, fac din acest roman o excepțională pagină de literatură.Luș Ursu este un om profund, care are în el acel dar de la 35.00 Lei
Biserica, Lume si Imparatie
Biserica, Lume si Imparatie Părintele Alexander Schmemann este unul din cei mai importanți teologi contemporani, ale cărui preocupări teologice s-au centrat pe rolul Euharistiei în viața Bisericii. Firește, studiile sale au atins și alte teme, toate având relevanță pastorală. 43.00 Lei
Ai grija!
Ai grija! Limitele se pun atunci când din centru al lumii devenim observatori ai istoriei celuilalt. Şi dacă n-o judecăm, ci o înţelegem şi o percepem, în afara hărţilor noastre, noi vom alege dacă ne vom muta, dacă vom pleca, dacă vom rămâne sau dacă ne vom 14.00 Lei
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a Nu sunt o expertă în Rugăciunea lui Iisus, dar m-aș bucura să vă pot ajuta să o înțelegeți măcar atât cât o înțeleg eu. Prea mulți dintre noi își petrec zilele având sentimentul că Dumnezeu este departe, ocupat cu lucruri mult mai importante. Însă Domnul 25.00 Lei
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae În ultimele decenii, teologia creștinã s-a aplecat cu mult interes asupra tainei persoanei. Aceasta s-ar putea datora atât actului necesar de deslușire, predare și receptare a Revelației dumnezeiești, cât și provocãrilor pe care le întâmpinã ființa umanã 55.00 Lei
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36)
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36) Părinții Bisericii Primare au fost mari teologi - deși nu se considerau ca atare - și păstori iscusiți, implicați în viața de zi cu zi a cetății și în conducerea propriilor congregații. Părinții au răspuns la marile întrebări formative ale credinței 66.00 Lei
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37)
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37) În această călătorie în istoria filosofiei și a teologiei creștine, David Bradshaw (Universitatea din Kentucky, Catedra de Filosofie) demonstrează că unul dintre motivele principale ale Marii Schisme (1054) a fost înțelegerea greșită de către apuseni 75.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact