Gnosticismul

Gnosticismul Mareste imaginea.

 

Gnosticismul este un fenomen religios cu caracter sincretist, avand idei din diferite culte vechi, si chiar unele din iudaism si crestinism. El este anterior crestinismului si nu este un produs al evolutiei interne a crestinismului, ci al puternicului curent sincretist, care a cautat sa atraga si crestinismul in marele proces al amestecului de religii si sa-l transforme intr-o religie de mistere.

Gnosticismul rationaliza religia si credea ca asigura cunoasterea adevarului religios si posibilitatea mantuirii pe aceasta cale. Toate sistemele gnostice credeau ca ajung la fericire prin gnoza.

Fondul comun al doctrinei gnostice rezida in dualism, emanatie si mantuire prin gnoza.
Dualismul este conceptia de caracter aristotelic potrivit careia exista doua principii vesnice si opuse. Gnosticismul nu poate sa explice altfel dubla existenta a spiritului si a materiei, nici sa conceapa existenta lumii prin actul creator al unei vointei personale si libere.
Notiunea de divinitate era cat se poate de abstracta, transcendenta ei era dusa la limita. Divinitatea nu putea fi definita sau numita.

Lumea materiala nu este opera lui Dumnezeu. Crearea lumii se datoreaza unui Demiurg, un eon inferior, emanat din divinitate, in urma celorlalti. Cu aceasta gnosticismul inlatura creatia biblica si aceasta pentru a nu face din Dumnezeu autorul raului, prin crearea lumii de catre El insusi.

Mantuirea este conceputa de gnostici ca un proces cosmic; ea insemna eliberarea de materie.
Sistemele gnostice sunt si dochetiste, invatau ca Hristos n-a luat trup real, adica material, ci sau unul aparent, sau unul eteric, ceresc, sau asupra omului Iisus s-a coborat eonul Hristos. Suferintele, moartea si invierea lui Hristos sunt aparente, ca si intruparea Sa. Nu vor invia nici corpurile omenesti , conceptia gnostica despre materie nu ingaduie aceasta, asa cum nu admite intruparea si invierea lui Hristos. Mantuirea nu se realizeaza prin moartea Lui, ci prin cunostinta, prin gnoza, prin asceza, prin formule si practici magice.

Ca si creatia biblica, eshatologia crestina este inlaturata de gnosticism. Lumea se va distruge prin foc, spiritele se vor intoarce in pliroma prin gnoza. Nu exista in gnosticism notiunea de inviere, judecata, rai si iad nu vor fi.

Sfanta Scriptura este fie interpretata alegoric, fie inlaturata. Gnosticii aveau cartile lor pretinse sacre si o revelatie socotita secreta si cunoscuta prin initiere.

 

Pe aceeaşi temă

06 Iulie 2012

Vizualizari: 13057

Voteaza:

Gnosticismul 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE