Nu refuza ajutorul aproapelui

Nu refuza ajutorul aproapelui Mareste imaginea.

"Am tren la 5 dimineata. Nu vreau sa dorm la tine, o sa astept in gara". Asa mi-a spus deunazi o prietena. Desi i-am spus ca ma voi supara rau pe ea daca face alegerea asta, mi-am dat seama ca e mai bine sa cedez si sa o las in voia ei, decat sa ne certam urat. A doua zi am sunat-o cu strangere de inima. "Daca ai stii ce am patit, n-am putut deloc atipi pentru ca am stat cu ochii tot timpul pe bagaje, apoi s-a asezat langa mine un boschetar si mi s-a facut inima cat un purice pana a venit un politist sa-l ridice. O noapte groaznică!". Desi nu am mai intrebat-o daca a fost mai bine in gara decat sa-si calce pe mandrie si sa doarma la mine sunt sigura ca a gasit singura raspunsul.

Este un exemplu banal cum de multe ori in viata noastra refuzam ajutorul aproapelui, de multe ori din trufie. Astfel singuri ne bagam in situatii limita si ajungem sa deznadajduim ca Dumnezeu nu ne ajuta si nu pune la grele incercari. Uitam insa ca Dumnezeu lucreaza prin oameni. Trebuie doar ca noi sa avem constiinta treaza si sa ne dam seama de acest lucru.

Multi poate cunoastem sau poate avem vecini morocanosi, oameni tristi care s-au insingurat din diverse motive, care nu ne raspund nici macar la salut. Oameni care din start reteaza mana intinsa spre ajutor. E bine, ca crestini nu trebuie sa trecem nepasatori pe langa ei si sa ne fie indiferenti. Sfintii Parinti indeamna ca daca nu ai sa-i dai o paine atunci ofera-i un zambet. Cu timpul inima de gheata a omului se va topi.

Un exemplu nu venit din viata monahala, ci din cea laica, este in filmul "Amélie" de Jean-Pierre Jeunet. Aici eroina principala ia decizie sa nu-i mai fie indiferenta viata aproapelui, a vecinilor, a colegilor de munca, a parintilor sau a vanzatorului unde obisnuieste sa-si faca cumparaturile si incearca pe fiecare sa-l ajute cum poate. Este impresionant cum prin gesturi marunte ajunge sa le faca viata mai frumoasa unor semeni. Iar la final va fi si ea rasplatita, pentru ca Dumnezeu nu ramane niciodata dator. Astfel ajutandu-i pe altii ne ajutam pe noi.

Adam Liana

Despre autor

Liana Adam Liana Adam

Colaborator
5 articole postate
Publica din 02 Octombrie 2013

03 Octombrie 2013

Vizualizari: 2819

Voteaza:

Nu refuza ajutorul aproapelui 5.00 / 5 din 2 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE