Tunderea in monahism

Tunderea in monahism Mareste imaginea.

 

Tunderea in monahism

Art.23 - Daca, in timpul ispitirii canonice, candidatul(a) da dovezi de suficienta pregatire si de chemare pentru monahism si daca si-a insusit temeinic cunostintele pravilelor calugaresti si, mai ales, Regulile Sfantului Vasile cel Mare, daca dovedeste ca-si da seama de rostul calugariei si numai daca a implinit varsta de 21 de ani, avand consimtamantul scris al        duhovnicului si la recomandarea Consiliului Duhovnicesc si a staretului(ei), Chiriarhul aproba tunderea in monahism.

Art.24 - Daca, in timpul ispitirii canonice, fratele (sora) ar fi in primejdie de moarte si ar cere calugaria ca pe cea mai de pe urma dorinta pentru mantuirea sufletului sau, atunci, cu binecuvantarea Chiriarhului eparhiot, sa fie tuns(a) in monahism conform hotararii canoanelor pentru asemenea caz (Can.26 al Sf.Nichifor Marturisitorul).

Art.25 - Tunderea in monahism nu este ingaduit a se face decat nu¬mai in manastire (schit), de catre Chiriarh sau delegatul sau din cinul monahal, adica in manastiri de calugarite, daca este sora, si dupa regulile stabilite mai sus.

Art.26 - Prin voturile monahale, calugarul s-a facut pe sine, pentru intreaga-i viata, dar lui Dumnezeu.

Art.27 - Gradele monahale sunt: monah, ierodiacon, arhidiacon, ieromonah, singhel, protosinghel si arhimandrit.

La maici se disting: starete fara cruce si starete cu cruce (stavrofore).
Gradele monahale se dau de Chiriarh la recomandarea staretului (staretei) pe baza unei recomandari a Consiliului Duhovnicesc al manastirii respective, numai celor cu pregatire si merite deosebite. Gradul de arhimandrit se va conferi de Chiriarhul locului, cu aprobarea Sfantului Sinod (art.82 din Statut).

Art.28 - Conform hotararilor Sfintelor Sinoade Ecumenice (Can.4, Sin.IV; Can.21, Sin.VII), calugarii sunt datori a ramane in ascultare pana la sfarsitul vietii lor in manastirile lor de metanie sau unde au fost randuiti de Chiriarh, pazind intru totul disciplina canoanelor si randuielilor monahale si ascultarile neconditionate, fiindu-le interzisa mutarea cu de la sine  putere dintr-o manastire in alta. 
                                                               
In interesul Bisericii, la recomandarea staretului(ei) si a Consiliului Duhovnicesc, Chiriarhul locului poate muta, din manastirile lor de metanie, in alt asezamant monahal, ori numai in posturi administrative superioare, pe oricare dintre vietuitori (vietuitoare), acestia trebuind sa dea dovada de deplina ascultare. 
                                                                      
Art.29 - Toti monahii, chiar daca sunt pensionari, indiferent de  rangul si functiile avute, se vor supune acelorasi randuieli manastiresti ca  toti ceilalti vietuitori, participand la toate sfintele slujbe si contribuind,  dupa pricepere si putere, la ascultarile din manastire.  
                              
Acestia nu au voie sa paraseasca manastirea (schitul) fara invoirea  staretului (staretei), care poate elibera bilet de voie pentru o perioada de  timp de cel mult 8 (opt) zile pe an; pentru o durata mai mare de 8 (opt) zile,  aprobarea de invoire o da, pe baza cererii scrise, Chiriarhul locului.    

Pe aceeaşi temă

18 Iulie 2012

Vizualizari: 15433

Voteaza:

Tunderea in monahism 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE