Parintele Agapie Honcharenko

Parintele Agapie Honcharenko Mareste imaginea.

Parintele Agapie Honcharenko este primul preot ortodox ucrainean misionar din America. Nascut in ziua de 31 august 1832, parintele Agapie s-a dovedit a fi un adevarat slujitor al Altarului si al oamenilor, vreme de 83 de ani, opt luni si patru zile, pana in ziua de 5 mai 1916, cand isi va incredinta sufletul in mana lui Dumnezeu, caruia i-a slujit toata viata.

Parintele Agapie Honcharenko

Parintele Agapie Honcharenko, dupa numele sau real Andrei Humnytsky, a fost un patriot ucrainean si un preot ortodox exilat. El a fost un om de seama al vremii sale, fiind caracterizat de umanitarism, drept pentru care s-a dovedit a fi si un aparator al drepturilor omului.

Nascut intr-o familie de seama din neamul Cossack, descendenti ai lui Ivan Bohun, in localitatea Kryva, regiunea Tarascha, judetul Kiev Oblast, tanarul Honcharenko a fost primul emigrant politic ucrainean care a ajuns in Statele Unite ale Americii.

Parintele a studiat la Seminarul Teologic din Kiev, pe care il va absolvi in anul 1853, iar mai apoi a intrat in obstea din Lavra Pecerska, din acelasi loc. In anul 1857, el a fost trimis in Atena, spre a sluji, ca diacon, in biserica ambasadei.

Ajuns in Atena, el va scrie mai multe articole anonime pentru revista londoneza Kolokol, condusa de Alexandru Herzen si Nikolai Ogaryov. Aceasta revista a fost prima revista ruseasca necenzurata, editata saptamanal, in limba rusa si limba franceza, mai intai in Londra (1857-1865), iar mai apoi, in Geneva (1865-1867).

In articolele sale, editate sub pseudonim, Honcharenko vorbea despre emanciparea poporului rus si despre nedreptatile savarsite de autoritatile rusesti ale vremii. Aceste articole au suparat foarte mult autoritatile rusesti, drept pentru care, vreme de cateva luni de zile, acestea l-au cautat pe autorul lor anonim.

In anul 1860, Honcharenko a fost arestat si inchis in inchisoarea ruseasca din Constantinopol, de unde a reusit insa sa evadeze, deghizandu-se in turc si iesind pe usa din fata. Mai apoi, Agapie Honcharenko a mers in Londra, spre a lucra in cadrul revistei Kolokol (Clopotul), pentru ca mai apoi sa se intoarca in Atena.

Urmeaza o perioada de lungi si repetate calatorii in Siria, Ierusalim, Egipt si Turcia. Pe cand era in Alexandria, el a fost duhovnicul lui Lev Tolstoi. Intorcandu-se in Londra, el s-a intalnit cu patriotul italian Giuseppe Mazzini, care l-a sfatuit sa emigreze in Statele Unite ale Americii, lucru pe care il va si face, in anul 1865.

Mai inainte de a emigra insa, parintele diacon Andrei Humnytsky, dupa numele sau real, si-a schimbat identitatea, pentru a-si proteja familia de persecutorii sai, mult suparati de scrierile sale anti-rusesti. Astfel, el isi va lua numele de Agapie Honcharenko.

Parintele Agapie Honcharenko

Ajuns in America, parintele Agapie Honcharenko va calatori de-a lungul tarii, oprindu-se mai intai in Filadelfia. Aici, el o va cunoaste pe viitoarea lui sotie. Ajuns in New York, el va sluji prima Sfanta Liturghie din America, afara de Alaska. De asemenea, el va sprijini mult infiintarea unei parohii ortodoxe, precum si zidirea unei biserici ortodoxe, in New Orleans. Pentru o vreme, parintele Agapie va lucra in Alaska, pentru ca, mai apoi, in anul 1867, el sa se stabileasca in San Francisco.

Vorbind extrem de deschis despre pacatele si caderile politice rusesti, el a vorbit la fel de deschis si despre greselile Bisericii sale, drept pentru care a si fost declarat schismatic. Toata viata, parintele Agapie s-a declarat dusman al coruptiei, al imoralitatii si al altor asemenea caderi.

Intre anii 1868-1872, pe cand traia in San Francisco, el a publicat ziarul "Alaska Herald", impreuna cu suplimentul acestuia, anume "Cvoboda" (Libertatea), care a fost si primul ziar editat in limba rusa din America.

In anul 1873, dupa ce a infiintat o mica ferma, numita "Ferma Ukraina", in localitatea Hayward, statul California, el a continuat sa publice literatura politica, aproape toata fiind trimisa, pe ascuns, si in Rusia tarista. Aceste scrieri au facut din parintele Agapie Honcharenko un adevarat ghimpe infipt in coasta rusilor pro-taristi, care spuneau ca scrierile lui sunt "niste nebunii ale unui batran pe jumatate nebun".

Atat parintele Agapie, cat si sotia sa, sunt inmormantati in curtea fermei lor, declarata astazi monumen istoric (California, 1025). Ferma se afla asezata in Parcul National Garin, aproape de Universitatea Nationala din California, in Hayward.

Parintele Agapie Honcharenko s-a dovedit a fi un adevarat slujitor al Altarului si al oamenilor vreme de 83 de ani, opt luni si patru zile, pana in ziua de 5 mai 1916, cand isi va incredinta sufletul in mana lui Dumnezeu, caruia i-a slujit toata viata.

Teodor Danalache

Parintele Agapie Honcharenko

Despre autor

Teodor Danalache Teodor Danalache

Senior editor
718 articole postate
Publica din 30 Iulie 2009

Pe aceeaşi temă

04 Iulie 2012

Vizualizari: 1785

Voteaza:

Parintele Agapie Honcharenko 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE