Parintele John Anthony McGuckin

Parintele John Anthony McGuckin Mareste imaginea.

Parintele John Anthony McGuckin este un important teolog ortodox contemporan si totodata preot al Bisericii Ortodoxe Romane.

Parintele John McGuckin s-a nascut in credinta romano-catolica insa in anul 1989 s-a convertit la Ortodoxie. A studiat filosofia si teologia la Universitatea din Londra, dupa care si-a desavarsit studiile cu o teza de doctorat, sustinuta la Universitatea din Durham (Marea Britanie), referitoare la interferentele dintre teologie si politica din timpul epocii constantininene.

In anul 1986 devine fellow al Societatii Britanice Regale de Arte, iar in 1996 al Societatii Regale de Istorie. In aceeasi perioada, preda Teologie Patristica si Bizantina la Universitatea din Leeds (Marea Britanie).

Parintele John McGuckin este profesor de Istorie Bisericeasca si de Istoria Religiilor la The Union Theological Seminary, respectiv Universitatea Columbia din New York, precum si preot al Bisericii Ortodoxe Romane, fiind hirotonit diacon in anul 1995, la manastirea Rohia, si inaltat in treapta preotiei in anul 1996, de catre I.P.S. Serafim Fagarasanul. Parintele John McGuckin este preot slujitor al Capelei Sfantul Grigorie Teologul din Manhattan. A conferentiat ca invitat in multe Universitati si Colegii din Marea Britanie, Irlanda, Grecia, Romania, Ucraina, Italia si Statele Unite ale Americii.

Recent, Pr. Prof. Dr. John A. McGuckin a fost ales de catre Academia Regala Norvegiana pentru a participa la programele internationale de cercetare ale Centrului de Studii Superioare din Oslo, programe dedicate studierii principiilor estetice specifice perioadei de formare a culturii crestine timpurii.

Parintele McGuckin este autor a peste 100 de studii si articole publicate in intreaga lume, pe diferite teme, de la Exegeza Noului Testament pana la Iconografia Bizantina. De asemenea, a publicat 20 de carti fundamentale de teologie, dintre care enumeram: Sfantul Chiril al Alexandriei: controversa christologica (1994); Sfantul Grigorie de Nazianz: o biografie intelectuala (Saint Vladimir Seminary Press, 2001 – lucrare nominalizata pentru premiul Pollock); Cartea capetelor mistice (Shambhala, 2002); Biserica Ortodoxa: Istorie si spiritualitate (Oxford, 2007).

In anul 2007 a primit ca distinctie "Crucea Moldava”, pentru slujirea sacerdotala si academica. In prezent, lucreaza impreuna cu Norris Chumley la un film documentar despre spiritualitatea vietii monahale, intitulat: "Tainele Rugaciunii lui Iisus”.

Radu Alexandru

Parintele John Anthony McGuckin

Pe aceeaşi temă

04 Iulie 2012

Vizualizari: 3404

Voteaza:

Parintele John Anthony McGuckin 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE