Parintele Gheorghe Kapsanis

Parintele Gheorghe Kapsanis Mareste imaginea.

Parintele Gheorghe Kapsanis a fost staret al Manastirii Grigoriu, din Sfantul Munte Athos, vreme de peste patruzeci de ani. Totodata, a fost una dintre cele mai insemnate personalitati ale monahismului athonit contemporan. S-a mutat in Biserica Triumfatoare a lui Hristos in dimineata zilei de 8 iunie 2014, pe cand in Biserica Luptatoare a lui Hristos se praznuia Pogorarea Duhului Sfant (intemeierea Bisericii).

Parintele Gheorghe Kapsanis

Pe cand era inca mirean, Gheorghe Kapsanis s-a numarat intre intemeietorii Fundatiei de tineri "Pantocrator", din Palaio Faliro. Scopul acesteia era trezirea duhovniceasca a tinerilor si adunarea lor in jurul Bisericii Ortodoxe.

Dupa ce a obtinut Licenta in Teologie, viitorul parinte Gheorghe a ramas in continuare in Facultatea de Teologie a Universitatii din Atena, de aceasta data ca profesor, in cadrul Catedrei de Pastorala si Drept Canonic. In teza de Doctorat, el a abordat pastoratia detinutilor.

La vremea potrivita, parintele Gheorghe Kapsanis a fost ales egumen al Manastirii Sfantul Gheorghe, aflata langa localitatea Vasiliko, in regiunea Halkida. Nu dupa multa vreme, impreuna cu obstea acestei manastiri, parintele a primit invitatia de a-si asuma staretia Manastirii Grigoriu, din Sfantul Munte.

Parintele Gheorghe Kapsanis - Sfantul Munte Athos - Manastirea Grigoriu

Mai inainte de aceasta chemare athonita, parintele Gheorghe Kapsanis incepuse sa lucreze la o noua teza: "Slujirea pastorala, potrivit Sfintelor Canoane". Dupa sustinerea acesteia, el ar fi fost ridicat in postul de conferentiar universitar. Plecand in Sfantul Munte, parintele a renuntat la sustinerea tezei cu pricina, pe care o va publica mai tarziu.

Parintele Gheorghe Kapsanis a aratat o mare chemare pentru misiune si pentru scrierile teologice. A scris mai multe lucrari. Dintre acestea le amintit pe urmatoarele: "Ortodoxia: nadejdea popoarelor Europei"; "Experiente ale Harului lui Dumnezeu" (1992); "Rugaciunea Domneasca" (1998); "Viata euharistica" (2004); "Dumnezeu S-a aratat in trup" (2005); "Indumnezeirea ca scop al vietii omului" (2004); "Vazatori ai Invierii lui Hristos" (2005); "Ortodoxia si Romano-Catolicismul: Studii diverse" (2006); "Ortodoxia 'ideologica' a anti-calcedonienilor"; "Credinta noastra ortodoxa si inselarile iehovistilor"; "Subiecte de ecleziologie si pastorala"; "Sfantul Grigorie Palama, Invatator al indumnezeirii"; "Crucea lui Hristos si insemnatatea ei in viata noastra"; "Ortodoxie si umanism - ortodoxie si papism"; "Monahismul ortodox si Sfantul Munte" etc.

Parintele arhimandrit Gheorghe Kapsanis a fost un pionier in domeniul misiunii ortodoxe peste hotare. De peste 35 de ani, calugari misionari din obstea Manastirii Grigoriu au plecat in toata lumea. Cosma Athonitul a fost trimis ca preot misionar in Zair (Congo). Acesta din urma a infiintat prima Biserica Ortodoxa din Katanga. Astazi, aceasta Biserica este pastorita de Preasfintitul Meletie, fost calugar al Manastirii Grigoriu. Activitate misionara a fost facuta si in Taiwan, Ruanda si Burundi.

In ultimii ani ai vietii, parintele staret Gheorghe s-a aratat chinuit de mai multe boli. Astfel, in ziua de 12 februarie 2014, datorita problemelor de sanatate, el a renuntat la slujirea de egumen. Alegerile pentru un nou egumen au avut loc joi, 20 februarie, in locul sau fiind ales parintele Hristofor, unul dintre ucenicii sai.

Parintele arhimandrit Gheorghe Kapsanis a trecut la cele vesnice in dimineata zilei de 8 iunie 2014, cand crestinii ortodocsi din toata lumea praznuiesc Pogorarea Duhului Sfant, adica intemeierea Bisericii lui Hristos.

Inaltpreasfintitul Varnava, mitropolit de Neapole si Stravopole, a savarsit slujba de inmormantare, la Metocul Manastirii Grigoriu din Stravopole, Tesalonic. A doua zi, in zori, cinstitul trup al parintelui Gheorghe Kapsanis a fost dus in Sfantul Munte, unde, inconjurat de obstea grigoriata, a fost inmormantat.

*

Noul staret al Manastirii Grigoriu este parintele Hristofor. Stavros Mihail, dupa numele sau de mirean, s-a nascut in anul 1957, in insula Cipru. Parintii sai, Pegasiou si Ellis, l-au invatat inca de mic dreapta credinta. Mai tarziu, mama lui va imbratisa viata monahala, cu numele monahia Elisabeta. In anul 1981, dupa ce a absolvit Facultatea de Chimie, parintele Hristofor a intrat in Manastirea Grigoriu, sub ascultarea egumenului Gheorghe Kapsanis. A fost hirotonit ierodiacon in 1991 si ieromonah in 1993. Este staret al Manastirii Grigoriu din ziua de 20 februarie 2014.

Iulian Predescu

Pe aceeaşi temă

08 Iunie 2018

Vizualizari: 2046

Voteaza:

Parintele Gheorghe Kapsanis 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE