Pastorala la Nastere Domnului 2013 - IPS Nicolae Condrea

Pastorala la Nastere Domnului 2013 - IPS Nicolae Condrea Mareste imaginea.

 † NICOLAE
din mila lui Dumnezeu
Arhiepiscop al Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane din cele doua Americi

Iubitului cler si dreptmaritorilor crestini,pace si bucurie de la Hristos Domnul,iar de la noi arhiereasca binecuvantare.

"Acestea toate s-au facut ca sa se implineasca ceea ce s-a zis prin proorocul care zice Iata, Fecioara va avea in pantece si va naste fiu si vor chema numele Lui Emanuel,
care se talcuieste Cu noi este Dumnezeu” (Matei 1, 22-23)

Preacucernici Parinti,
Iubiti Credinciosi,

La acest praznic slavit va aduc si eu minunata vestire a intruparii Fiului lui Dumnezeu si va marturisesc impreuna cu ingerul ca Dumnezeu este cu noi. Nasterea Domnului este izvor de nestramutata nadejde ca Dumnezeu nu ne-a parasit, ca Dumnezeu nu si-a uitat creatia si nu ii ignora suferinta, ca Dumnezeu ne trimite Mantuitor.

Vestirea aceasta este desprinsa din episodul lamuririi Dreptului Iosif de catre ingerul Domnului ca cele ce s-au petrecut cu Fecioara Maria sunt rodul lucrarii lui Dumnezeu spre mantuirea neamului omenesc. Sf.

Evanghelist Matei ne descopera evenimentul nasterii Domnului: ”Iar nasterea lui Iisus Hristos asa a fost: Maria, mama Lui, fiind logodita cu Iosif, fara sa fi fost ei inainte impreuna, s-a aflat avand in pantece de la Duhul Sfant. Iosif, logodnicul ei, drept fiind si nevrand s-o vadeasca, a voit s-o lase in ascuns. si cugetand el acestea, iata ingerul Domnului i s-a aratat in vis, graind: Iosife, fiul lui David, nu te teme a lua pe Maria, logodnica ta, ca ce s-a zamislit intr-insa este de la Duhul Sfant. Ea va naste Fiu si vei chema numele Lui: Iisus, caci El va mantui poporul Sau de pacatele lor. Acestea toate s-au facut ca sa se implineasca ceea ce s-a zis de Domnul prin proorocul care zice: Iata, Fecioara va avea in pantece si va naste Fiu si vor chema numele Lui Emanuel, care se talcuieste: Cu noi este Dumnezeu" (Mt. 1, 18-23).

La Buna Vestire Fecioara Maria insasi a primit aceasta veste si a acceptat-o in numele intregului neam omenesc: ”Iata roaba Domnului, fie mie dupa cuvantul Tau” (Lc. 1, 38) Dar vestea a ramas ascunsa pana la acest moment al incercarii lui Iosif. Rostul logodnei celor doi era acela al protejarii Fecioarei Maria. intelegem uimirea si profunda tulburare a Dreptului Iosif cand a aflat ca cea cu care era logodit era insarcinata. Venise vremea descoperirii lucrarii lui Dumnezeu. Cel care descopera lucrurile este din nou ingerul Domnului. Sf. Ioan Gura de Aur talcuieste interventia ingerului: ”Cand ingerul a vazut oceanul si adancul iubirii de oameni a lui Dumnezeu, cand a vazut infaptuit ce nici nu era nadajduit, cand a vazut suspendarea legilor firii si impacarea lui Dumnezeu cu oamenii, cand a vazut pe Cel mai presus de toate pogorat la cele mai prejos de toate, cand a vazut daramarea zidului din mijloc. intr-un singur cuvant a infatisat minunea spunand: Iar acestea toate s-au facut ca sa se implineasca ceea ce s-a zis de Domnul. Sa nu socotesti, ii spune lui Iosif ingerul, ca acum s-au hotarat acestea! Au fost propovaduite cu multa vreme inainte” (Omilia a V-a la Matei). ingerul Domnului nu este, dupa cuvintele Sf. Ioan Gura de Aur, doar un trimis care aduce o veste de la Dumnezeu, ci el este partas la cele descoperite, vede si se minuneaza de lucrarea mantuitoare a lui Dumnezeu. Și la aceasta intelegere il face partas si pe Iosif. ”si desteptandu-se din somn, Iosif a facut asa precum i-a poruncit ingerul Domnului si a luat la el pe logodnica sa.” (Mt. 1, 24)

Care este aceasta descoperire impartasita de inger lui Iosif si primita de acesta cu intelegere? ”Iosife, nu te teme., spune ingerul, caci Dumnezeu este cu noi.” Este vestirea plina de bucurie a prezentei si lucrarii lui Dumnezeu in lume. Este descoperirea ”tainei celei din veci ascunsa neamurilor, iar acum descoperita sfintilor Sai” (Col. 1, 26). Este dovedirea purtarii de grija a lui Dumnezeu fata de om prin aflarea caii mantuirii dincolo de orice intelegere omeneasca. Este invitatia la nadejde a lui Dumnezeu insusi catre omul devenit strain de Dumnezeu si aflat in intunericul necunoasterii lui Dumnezeu. Este sansa restabilirii omului in pozitia de fiu al lui Dumnezeu.

Parintele Dumitru Staniloae se intreaba Ce ne-au adus Vitleemul si Golgota? Si afla raspuns in descoperirea tainei intruparii: ”Omul devine prin Iisus Hristos fiul al lui Dumnezeu si semen al lui Iisus Hristos-Dumnezeu. E cea mai inalta demnitate si stare la care e ridicat. Dar ce altceva inseamna aceasta daca nu ridicarea la cea mai intima comuniune eu-Tu cu Dumnezeu? Iar cine sta in comuniune cu Dumnezeu este vesnic, caci pe cine iubeste Dumnezeu atat de mult incat il primeste in comuniune cu Sine, nu-l poate lasa sa piara.” (Iisus Hristos sau restaurarea omului). Vitleemul ne-a adus asadar vesnicia.

Preacucernici Parinti, Iubiti Credinciosi,
Vestea ingerului adusa Dreptului Iosif ne este si noua prilej de intarire in nadejde ca Dumnezeu este cu noi. Vestirea a coborat peste secole si a intarit spusele Domnului prin profetul Isaia. Cuvintele profetului sunt lamurite acum de inger si il intaresc pe Iosif cel intrebator. Peste secole aceste cuvinte coboara si la noi si ne aduc aceeasi mare si minunata veste a prezentei lui Dumnezeu in lume, desi duhul negarii si al instrainarii de Dumnezeu patrunde tot mai adanc in lumea noastra. Ceea ce consideram valori morale fundamentale ale familiei si societatii, cum ar fi casatoria intre barbat si femeie, educatia crestina a copiilor, apararea adevarului, a dreptatii si a pacii, sunt tot mai mult contrazise si negate de realitatile societatii secularizate in care traim. in multe tari crestinii sufera pentru credinta lor si aceasta suferinta este ignorata de multi. Se vorbeste de drepturi si libertati, dar acestea sunt uitate cand e vorba de crestini.

La acest praznic luminat va doresc tuturor sa aveti parte de incredintarea ingerului ca Dumnezeu este cu noi si sa aratati in fapte crestine aceasta impreuna petrecere cu Dumnezeu prin ispitele lumii. Noi crestinii putem intari cuvintele Sf. Ioan Gura de Aur care explica de ce Pruncul a primit numele Iisus si nu Emanuel: ”il vor chema Emanuel nu inseamna altceva decat ca vor vedea ca Dumnezeu este cu oamenii. Totdeauna a fost Dumnezeu cu oamenii, dar niciodata atat de lamurit ca acum (la intrupare n.n.)” (Omilia a V-a la Matei).
Noi crestinii putem arata lumii ca Dumnezeu este cu noi.

Va imbratisez frateste in Hristos Domnul si va urez sa petreceti sfintele sarbatori ale Craciunului, Anului Nou si Bobotezei cu sanatate, pace si bucurii duhovnicesti!

La Multi Ani!

Al vostru frate intru rugaciune catre Dumnezeu
si doritor de tot binele ceresc,

† NICOLAE

Chicago, Praznicul Nasterii Domnului, 2013

.
Pe aceeaşi temă

18 Decembrie 2013

Vizualizari: 1143

Voteaza:

Pastorala la Nastere Domnului 2013 - IPS Nicolae Condrea 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE