Predica la Schimbarea la Fata

Predica la Schimbarea la Fata Mareste imaginea.

"Doamne, bine este noua a fi aici" (Matei 17, 4)

Frati Crestini,
Sarbatoarea de astazi se numeste Schimbarea la fata a Domnului si Mantuitorului nostru Iisus Hristos. Aceasta minune, care s-a savarsit in persoana Mantuitorului, s-a petrecut in muntele Taborului in urmatoarele imprejurari:

Iisus a luat cu El pe trei din ucenicii Sai: Petru, Iacob si Ioan si s-au dus in munte sa se roage. In timpul rugaciunii fata Mantuitorului s-a schimbat devenind stralucitoare ca soarele. O lumina puternica i-a cuprins pe toti si alaturi de Mantuitorul au aparut chipurile celor doi mari profeti Moise si Ilie, si glas din cer s-a auzit: "Acesta este Fiul meu, cel iubit, pe acesta sa-l ascultati" (Marcu 9, 7).

Aceasta stralucire a umplut sufletele celor trei ucenici de atata bucurie, pace, multumire si incantare, incat Petre a exclamat: "Doamne, bine este noua sa fim aici, sa facem trei colibe, una pentru Tine, una pentru Moise si alta pentru Ilie" (Matei 17, 4).

Frati Crestini, sa retinem pentru predica noastra de astazi cuvantul Sfantului Petru "Doamne, bine este noua a fi aici" (Matei 17, 4) si sa cautam impreuna locul langa Mantuitorul Hristos, ca sa putem zice si noi din toata inima: "Doamne bine este noua sa fim aici." Unde?

In copilaria noastra ne-am simtit bine langa parintii nostri, le-am simtit bine la scoala alaturi de colegi. Mai tarziu in tinerete ne-am simtit bine intre prieteni si in serviciile pe care le-am indeplinit intre colegi.

Ne-am simtit bine in casa noastra, in mijlocul familiei noastre, in cercul cunostintelor noastre, ale prietenilor nostri. Ne-am simtit bine in multe locuri daca am avut langa noi si cu noi pe Iisus Domnul nostru. In locurile ce le-am amintit, ne puteam si ne putem simti mai mult trupeste decat sufleteste. Noi cautam un loc unde sa ne simtim bine nu numai trupeste, dar mai ales sufleteste si sa putem rosti cu toata inima: "Doamne bine este sa fim aici" (Matei 17, 4). Locul acesta exista si este biserica, locasul de inchinare si de rugaciune, unde il aflam pe Iisus in Sfanta Impartasanie, cu fata schimbata si stralucitoare ca soarele. In biserica lui Dumnezeu, la Sfanta Liturghie la cuvintele preotului: "Ale Tale dintru ale Tale. Tie aducem de toate si pentru toate", Hristos se schimba se schimba la fata si painea devine trupul Sau, iar vinul sangele Sau.

Aici suntem langa Dumnezeu, care ne invita, ca si odinioara pe Moise la rugul ce ardea si nu se consuma: "Scoate-ti incaltamintea din picioarele tale, ca locul pe care calci este pamant sfant!" (Iesire 3, 5). Altadata patriarhul Iacob calatorind, a innoptat undeva si adormind a visat un vis minunat. Se facea ca din locul unde dormea, scara la cer s-a ridicat si ingerii lui Dumnezeu urcau si coborau acea scara. Trezindu-se din somn, patriarhul Iacob a spus: "Cat de infricosator este locul acesta! Aceasta nu e alta fara numai casa lui Dumnezeu, aceasta e poarta cerului!" (Facere 28, 17).

Si noi putem spune lucrul acesta despre Biserica Lui si despre oricare din biserici in care locuieste Dumnezeu si in biserica noastra il gasim pe Dumnezeu prezent pururea in Sfanta Eucharistie. Aici, langa Mantuitorul ne simtim bine, ne linistim inima, ne curatim sufletul, ne mangaiem, ne intarim, ne schimbam si noi la fata primind din stralucirea Mantuitorului si impreuna cu cetele ingeresti ii cantam imnuri de marire.

Iubitii mei frati,
Biserica este casa lui Dumnezeu. Aici aflam pe Dumnezeu, aici este Taborul, aici este schimbarea la fata. Prin biserica intelegem nu numai cladirea propriu - zisa ci si pe noi insine, care dam viata acesteia prin sufletul nostru. Fara noi, fara sufletele noastre, aceste constructii ar ramane simple ziduri, dar cu noi ele prind viata si suflare, caci despre noi spune Sfantul Apostol Pavel: "Voi sunteti Biserica lui Dumnezeu" (I Corinteni 3, 16), si noi ne schimbam viata noastra prin biserica unde petrecem pe muntele Taborului langa Iisus Hristos si spunem impreuna cu Sfantul Apostol Petru: "Doamne, bine este nou a fi aici" (Matei 17, 4) Langa Tine. In veci amin!

Predica adunata de Iulian Predescu.

27 Iulie 2014

Vizualizari: 2561

Voteaza:

Predica la Schimbarea la Fata 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

schimbarea la fata

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE