Activitatea Apostolilor in lumea pagana

Activitatea Apostolilor in lumea pagana Mareste imaginea.

 

Istoricul bisericesc Eusebiu de Cezareea stia de la Origen, iar acesta din traditie, ca Apostolii si ucenicii lor s-au raspandit in toata lumea si au predicat crestinismul: Toma la Parti (dupa stiri mai tarzii si in Persia si India), Andrei in Scitia, Ioan in Asia, Petru in Galatia, Bitinia, Capadocia si Asia Proconsulara, Bartolomeu in India (Arabia sudica), dupa o traditie orientala si in Armenia, Matei printre iudei, apoi la alte neamuri (Euisebiu, Istoria bisericeasca III, 1, 24; V, 10. Dupa traditie, Sfantul Matei ar fi mers chiar in Etiopia, unde a murit ca martir, fiind taiat cu fierastraul.

 

Aceste stiri se pot completa cu putine altele, fie din Noul Tes­tament, fie din traditia crestina scrisa: Petru a predicat la Antiohia (Galat. II, 11).

 

Din Antiohia, Sfantul Petru a facut misiune, dupa toata probabi­litatea, in Pont, Galatia, Capadocia, Asia Proconsulara si Bitinia.

 

Dupa o traditie consemnata de Origen si citata de Eusebiu de Ce­zareea (Istoria bisericeasca III, 1), Sfantul Petru a predicat si in Ma­cedonia.

 

Din Epistola I Coriniteni I, 12-13, aflam ca credinciosii din Co­rint se numeau unii ai lui Pavel, altii ai lui Apolo, altii ai lui Chifa (Petru), ceea ce ne lasa sa intelegem ca Sfantul Petru a stat un timp si la Corint, cum afirma Sfantul Clement al Romei (88-97) in I-a sa Epistola catre Corinteni, scrisa catre anul 95.

 

Ioan, fiul lui Zevedeu, a jucat un rol insemnat intre Apostoli. Im­preuna cu Petru si cu Iacob cel Mare «fratele Domnului", sunt numiti de Sfantul Apostol Pavel "stalpii Bisericii (Galat. II, 9). Se crede ca Ioan a trebuit sa ramana in Ierusalim pana la moartea Sfintei Fecioare Maria, pe care Mantuitorul a lasat-o in grija lui, sau poate chiar pana la inceputul razboiului iudaic, in anul 66. Traditia bisericeasca cunoaste ca Sfantul Evanghelist Ioan a predicat in Asia Proconsulara, indeosebi in capitala acesteia, la Efes. Stirea ca ar fi murit la Ierusalim, ca si fratele sau Iacob cel Mare, sau ca ar fi sufe­rit la Roma in persecutia lui Domitian, in anul 95 sau 96 (Tertulian), nu este intemeiata. Exilul sau pe insula Patmos din Manea Egee, in anul 96 este confirmat de Apocalipsa (I, 9).

 

Andrei, fratele lui Petru, dupa marturia lui Origen si a istoricu­lui Eusebiu de Cezareea, ar fi predicat in Scitia, prin care poate fi inteleasa regiunea de la nordul Marii Negre, numita Scythia Major, sau mai sigur in Scythia Minor sau Dacia Pontica (Dobrogea), in ce­tatile Histria, Tomis (Constanta), Callatis (Mangalia), Dionysopolis (Balcic), din Scythia Minor. Dupa traditia crestina, Andrei a murit ca martir in orasul Petras, fiind rastignit pe o cruce in forma de X.

 

Despre Apostolul Tadeu (Lebeu), fratele lui Iacob cel Mic, se crede ca a predicat in Palestina si a scris o epistola.

 

Apostolul Filip a fost confundat uneori cu diaconul Filip. El este numit si evanghelist, adica misionar, si ar fi murit la Ierapole, in Frigia. Noile cercetari au scos la iveala ca Sfantul Apostol Filip a predicat alaturi de Sfantul Apostol Andrei pe teritoriul tarii noastre.

 

Stiri legendare spun despre Apostolul Simon Zelotul (Canaanitul) ca a predicat in Persia si Babilonia, iar despre Matia, cel ales Apostol la sorti, in locul lui Iuda Iscarioteanul, spun ca a predicat in Etiopia.

06 Iulie 2012

Vizualizari: 6866

Voteaza:

Activitatea Apostolilor in lumea pagana 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE