Bucataria cu ingeri. Stareta Rahila, vazatoarea cu duhul

Bucataria cu ingeri. Stareta Rahila, vazatoarea cu duhul Mareste imaginea.

Inmultirea bucatelor

In cel de-al şaptelea an de ucenicie în Mănăstirea înălţării, stareţa a împuternicit-o pe Măria să supravegheze pregătirea mesei pentru lucrătorii care adunau fân la gospodăria mănăstirii. Maicile mai vârstnice care avuseseră mai înainte această sarcină s-au supărat pe Măria. Cum o fată tânără să le-o ia lor înainte? S-au hotărât aşadar s-o înveţe minte şi s-o facă de râs în faţa stareţei şi a întregii mănăstiri.

Intr-o bună zi, nu au înştiinţat-o pe Măria că a doua zi aveau să sosească o mulţime de lucrători cărora va trebui să li se dea să mănânce. Fără să bănuiască ce i se pregăteşte, Măria a făcut dimineaţă mâncarea, cu rugăciunea pe buze.

Maicile vârstnice, care-i purtau pică Măriei pentru că fusese mai bine văzută decât ele, cârteau zicând ba că mâncarea e rea, ba că nu e destulă, ba că au să se facă toate de râs din pricina Măriei.

A sosit ceasul prânzului. Călugăriţele au venit la Măria şi i-au spus:

- Sunt mai bine de o sută cincizeci, două sute de lucrători. Ai ce să le dai de mâncare, drăguţă?

„Am ieşit în fugă din bucătărie, povesteşte maica Rahila, m-am dus la căpiţa de fân şi acolo m-am prăbuşit în genunchi, întinzându-mi braţele către cer şi spunând: «Maica lui Dumnezeu, scapă-mă din necaz! Dă-le tu de mâncare acestor lucrători! Eu n-am ştiut nimic, nici n-am vrut să am vreo întâietate. Am venit aici de ascultare.» Mă rugam fierbinte, şi lacrimile îmi şiroiau pe obraz."

Rugăciunea a îmbărbătat-o şi a liniştit-o pe Măria. S-a întors în bucătărie, a scos din cuptor oala cu ciorbă, a făcut asupra ei semnul crucii şi a început să pună în blide; surorile duceau la masă. Iar borşul nu numai că a ajuns la toţi lucrătorii, ci a rămas din destul şi pentru obşte. Şi casa a ajuns, şi tăieţeii. Muncitorii au plecat sătui. Au venit la bucătărie, au mulţumit tinerei bucătărese şi au spus că nici n-au mai mâncat acolo aşa bucate gustoase. In urma lor Măria a mai hrănit încă cincisprezece maici care n-au vrut să stea la masă, zicând că nu vor să mănânce rămăşiţe. Dar în oală mai era destulă mâncare! Pâine a rămas mai multă decât se copsese. Iar la început, toată ciorba fusese chibzuită cam pentru 25 de oameni! S-a dus înapoi la mănăstire mai multă pâine decât fusese adusă pentru ziua de muncă la fân.

Vestea despre această minune s-a răspândit repede în mănăstire şi dincolo de zidurile ei. Oamenii o slăveau pe Măria şi cântau în cinstea ei.

Vorbeau despre ea, veneau să-i ceară să se roage pentru dânşii. Toate acestea înspăimântau inima curată şi smerită a tinerei ucenice. Ca să scape de lauda lumii şi totodată să poată săvârşi mai multă nevoinţă, s-a hotărât să plece într-ascuns din mănăstirea unde vieţuise vreme de şapte ani.

Canonizarea Sfintei Rahila
Stareţa Rahila a fost canonizată local de Sfânta Biserică a Rusiei sub Patriarhul Alexei al II-lea al Moscovei şi a toată Rusia, potrivit hotărârii de canonizare din 5/6 martie 1996.

In cursul întregii luni iulie a anului 1996, lună de pregătire a praznicului de canonizare, maicile din Borodino au fost martorele unui semn deosebit: din când în când apărea deasupra mănăstirii un curcubeu.

In ziua de 28 iulie, ziua praznicului, vremea era foarte frumoasă. Proslăvirea sfintei stareţe s-a săvârşit în Biserica Vladimir a Mănăstirii Borodino, Liturghia fiind slujită de un mare sobor de preoţi din eparhia Moscovei, în frunte cu Inaltpreasfinţitul mitropolit Juvenalie. După Sfânta Liturghie, clerul şi poporul au pornit în alai către mormântul sfintei. Când alaiul a ajuns lângă mormânt, un nor a acoperit soarele. In clipa sfinţirii temeliei pentru bisericuţa de pe mormântul sfintei, cerul s-a limpezit şi un snop strălucitor de raze a luminat temelia, crucea şi icoana sfintei Rahila. Iar când Î.P.S. Juvenalie a ridicat icoana sfintei, blagoslovindu-i pe credincioşii de faţă în chipul crucii, un tunet a răsunat din cer de trei ori.

Bisericuţa a fost ridicată în primăvara şi vara anului următor 1997 şi sfinţită în ziua de 27 septembrie/10 octombrie (ziua adormirii sfintei). Spre acest loc sfânt se îndreaptă astăzi cu drag pelerini din toate colţurile Rusiei, alergând cu credinţă la ajutorul Sfintei Rahila. Cu ale ei sfinte rugăciuni, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi! Amin!

BUCĂTĂRIA CU ÎNGERI - VIAŢA ŞI MINUNILE SFINTEI STAREŢE RAHILA; Editura Sophia, Editura Ileana

Cumpara cartea "Bucătăria cu îngeri. Stareța Rahila, văzătoarea cu duhul"

Pe aceeaşi temă

12 Decembrie 2016

Vizualizari: 2152

Voteaza:

Bucataria cu ingeri. Stareta Rahila, vazatoarea cu duhul 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE