Cu ce ne imbracam azi?

Cu ce ne imbracam azi? Mareste imaginea.

Avem esarfe de matase, taioare elegante, pantofi din piele, bijuterii cu pietre scumpe si un mare gol in dreptul inimii. Petrecem ore intregi in fata oglinzii, aranjand frumos culorile si materialele textile. Cu toate acestea, nu aratam intotdeauna lumii adevarata frumusete pe care o purtam in suflet.

Nu aratam intotdeauna generozitatea, dragostea, intelegerea pentru cei din jur, uitam ce e omenia si bunatatea, iar pietrele ce stralucesc pe noi nu pot lua locul acestor calitati. Spunem ca nu e timp pentru acte de caritate, ca avem prea mult pe cap: insa uitam ca cel mai scump vestmant pe care il detinem este puterea de a fi cu adevarat buni.

Cel mai des, uitam ca hainele cu care ne imbracam trupul nu sunt decat un invelis trecator, si ca ele nu au cum sa aduca fericirea in suflet. Privirile celor din jur ne urmaresc doar cu invidie sau nepasare, iar starea de bine pe care ne-o aduce haina noua nu are cum sa ne aduca si pace in suflet: "Bogatiile voastre au putrezit, si hainele voastre sunt roase de molii. Aurul si argintul vostru au ruginit; si rugina lor va fi o dovada impotriva voastra: ca focul are sa va manance carnea! V-ati strans comori in zilele din urma!" (Iacov 5:2-3 )

Biblia ne vorbeste insa despre o alta haina, haina cu care se imbraca omul cel bland si iubitor de aproape. Aceasta haina nu are cum sa se strice, nu are cum sa fie murdarita. Pentru a imbraca haina de lumina a lui Dumnezeu, trebuie sa ne lasam deoparte toate sentimentele care ne fac noua si altora rau: "Dar acum lasati-va de toate aceste lucruri: de manie, de vrajmasie, de rautate, de clevetire, de vorbele rusinoase, care v-ar putea iesi din gura. Nu va mintiti unii pe altii, intrucat v-ati dezbracat de omul cel vechi, cu faptele lui, si v-ati imbracat cu omul cel nou, care se innoieste spre cunostinta, dupa chipul Celui ce l-a facut". (Coloseni 3:8-10)

Asa cum omul lasa o haina veche si urata pentru una noua, la fel ne putem lasa si noi de vicii, de frustrari si nemultumiri: atata vreme cat vedem cat rau si cata nefericire aduc acestea, nu va fi niciodata greu sa renuntam la ele si nu vom privi inapoi.

Cel mai mult putem face in ceea ce priveste vestmantul sufletului nostru este sa intelegem ca relatiile dintre oameni trebuie sa se fundamenteze pe dragostea despre care vorbea Iisus: "Astfel dar, ca niste alesi ai lui Dumnezeu, sfinti si preaiubiti, imbracati-va cu o inima plina de indurare, cu bunatate, cu smerenie, cu blandete, cu indelunga rabdare. Ingaduiti-va unii pe altii, si, daca unul are pricina sa se planga de altul, iertati-va unul pe altul. Cum v-a iertat Hristos, asa iertati-va si voi. Dar mai presus de toate acestea, imbracati-va cu dragostea, care este legatura desavarsirii. (Coloseni (3:12-14)

Culoarea hainelor celor care urmeaza invataturilor lui Iisus este alb, pentru ca aceasta reprezinta puritatea si curatenia, iar asta ne-o arata Apocalipsa dupa Ioan: caci cei care vor intra in Imparatia lui Dumnezeu sunt cei care si-au pastrat haina sufletului curata. "Totusi ai in Sardes cateva nume, care nu si-au manjit hainele. Ei vor umbla impreuna cu Mine, imbracati in alb, fiindca sunt vrednici. Cel ce va birui, va fi imbracat astfel in haine albe. Nu-i voi sterge nicidecum numele din cartea vietii, si voi marturisi numele lui inaintea Tatalui Meu si inaintea ingerilor Lui". (Apocalipsa 3:4-5)

Trebuie sa nu uitam niciodata aceste lucruri. Uneori ne uitam in oglinda si spunem: astazi este ziua in care ma gandesc numai la mine, in care nu-mi pasa de nimeni. Si poate ca vom ignora, in acea zi, un om care are nevoie de ajutor. Iar simtul moral nu sufera cu nimic, pentru ca o zi am uitat sa fim buni. Insa per ansamblu, atitudinea de acest tip nu poate duce decat la mai multa nepasare, cea mai urata haina cu care ne putem imbraca. Si poate ca, la un moment dat, ne va fi frig: si nu va fi nimeni acolo sa ne imbrace, pentru ca toti sunt prea ocupati sa isi vada de frumusetea lor.

"Iata, Eu vin ca un hot. Ferice de cel ce vegheaza si isi pazeste hainele, ca sa nu umble gol si sa i se vada rusinea!" (Apocalipsa 16:15)

Livia Popescu

Despre autor

Livia Popescu Livia Popescu

Senior editor
33 articole postate
Publica din 01 Ianuarie 2010

Pe aceeaşi temă

03 August 2012

Vizualizari: 3607

Voteaza:

Cu ce ne imbracam azi? 0 / 5 din 0 voturi. 2 review utilizatori.

Comentarii (2)

  • antuza Postat la 2010-10-23 21:09

    Traim intr-o lume in care "imaginea" are o importanta foarte mare. Prin imagine se poate intelege si imbracamintea. Ca si in oricare alt domeniu, calea de mijloc este calea de aur, asa cum spuneau Sfintii Parinti. Adica nici exagerarile de-a stanga nu sunt bune, in care imbracamintea este mai curand dezbracaminte, si nici exagerarile de-a dreapta in care se umbla ingasurat(a), si ma refer mai ales la femei, mai rau dect cu burka, nu sunt de folos. Primele produc sminteala, celelalte pot avea in substratul "pios" mandria.

  • Rodica MurariuPostat la 2010-10-20 13:33

    Evocam acest subiect- nu haina face pe om. Daca pentru moment putem fi impresionati de o persoana prin vestimentatie- aceasta spune chiar multe despre caracterul nostru-printr-o cunoastere apropiata ni se dezvaluie asa, cum articolul mentioneaza- haina sufletului. Aceasta poate dobandi o stralucire aparte, pe care o ia datorita trairilor noastre, a faptelor si gandurilor noastre. Asa ne vrea Dumnezeu in camara sa - imbracati in haina luminoasa a binelui. Nu ne este strain ca oamenii prefera sa -si faca prieteni dupa comorile lumesti.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE