Ortodoxia si Ostirea

Ortodoxia si Ostirea Mareste imaginea.

In fiecare an, la 25 octombrie, romanii au fericitul prilej de a sarbatori Ziua Armatei Romaniei. In fiecare an la 26 si 27 octombrie, Biserica Ortodoxa ii praznuieste pe Sfantul Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir si respectiv pe Sfantul Dimitrie cel Nou Basarabov, Ocrotitorul Bucurestilor. Nu este numai o coincidenta, ci o imbinare armonioasa a celor doua simboluri eterne ale natiunii romane, ostirea si ortodoxia.

Asezata la rascruce de drumuri europene si interese politice, Romania, in decursul istoriei bimilenare, si-a probat rabdarea, curajul, eroismul si patriotismul cetatenilor ei. Asadar, sunt cunoscute vitejia, eroismul si patriotismul marilor voievozi romani (Mircea cel Batran, sfantul voievod Stefan cel Mare, Mihai Viteazul, Bine-credinciosul voievod Constantin Voda Brancoveanu s.a.) care au luptat pana la supremul sacrificiu, aparand glia, neamul si credinta stramoseasca. Este semnificativ si profund raspunsul dat de voievodul Mircea cel Batran lui Baiazid (1395) „Eu imi apar saracia si nevoile si neamul”.

Ostirea a fost, este si trebuie sa fie in continuare o institutie de prestigiu a statului nostru, pastratoarea traditiilor militare si a valorilor de inalta tinuta etica, spirituala, militara si civica: adevarul, dreptatea, demnitatea, onoarea, gloria, iar membrii armatei, fie ca sunt ofiteri, subofiteri, maistrii militari, gradati profesionisti sau personal civil contractual, trebuie sa fie tot mai respectati de societatea civila, de institutiile statului, pentru ca ei sunt cei care isi risca viata in orice moment, in tara sau in afara acesteia, pentru apararea interesului national al Romaniei si nu numai.

Biserica Ortodoxa Romana constituie o emblema de suflet si de reprezentativitate pentru Romania. Ortodoxia se bucura inca de respectul si aprecierea romanilor, multi dintre acestia purtandu-o in adancul sufletului lor, tocmai pentru ca este pastratoarea patrimoniului spiritual si a credintei ortodoxe autentice ale primelor patru veacuri crestine.

Biserica Ortodoxa Romana a vazut dintotdeauna in Patrie un altar de slujire si de jertfa, un loc sfant daruit si binecuvantat de Dumnezeu. Fiecare colt de tara este sfintit de sangele eroilor neamului, stiuti si nestiuti. Peste tot strajuiesc biserici si manastiri, din loc in loc flutura steagul biruintei – Crucea, care este „puterea lui Dumnezeu” (Cor. 1, 18) si arma puternica impotriva raului din lume. Neamul romanesc vine din adanc de istorie, o istorie framantata, bogata in fapte de glorie si nezdruncinata.

Ostasul nu este impresionat si uimit de nimic, el pune in practica din cunostintele acumulate. Un stralucit strateg de osti intrebat fiind: cum poate omul deveni erou, el a raspuns; „Pot sa spun cum sa ajungi soldat nemuritor . sa ai mari comandanti”. Pentru ca intamplarea nu ajuta decat spiritele pregatite. Iar, trasaturile esentiale ale ostasului foarte bine pregatit pentru a se confrunta cu spaimele mortii sunt curajul si indrasneala, asa cum avea sa ne previna si marele Plutarh: „Nimic nu este de necucerit pentru cei curajosi, nimic nu este greu pentru cei indrasneti!”. Institutia soldatului este una de vocatie, dar si de cunoastere.

Incepand cu luna septembrie a anului 1944, militarii romani constituiti in cele doua armate (Armata a I-a si Armata a IV-a) au declansat ofensiva pentru eliberarea de sub ocupatia hortista a partii de Nord-Vest a Romaniei. La 25 octombrie, in urma cu 69 de ani, dupa lupte grele purtate in cadrul unor operatii de amploare ce au implicat cooperarea cu unitati si mari unitati sovietice, trupele romane eliberau orasul Carei, stralucitoarea izbinda fiind marcata, in acea istorica zi, prin arborarea drapelului tricolor deasupra primariei orasului, de catre ostasii Regimentelor 34 si 40 Infanterie din Divizia „Marasesti”.

Asadar, orice am spune si orice am face, fie ca ne convine sau nu, armata trebuie sa fie armata si sa-si indeplineasca cu daruire si devotament misiunea ei istorica, dupa indemnul marelui istoric Nicolae Balcescu: „Nu ziceti suntem slabi! Cand Dumnezeu da o misie da si puterea de-a o implini. Nu ziceti suntem putini! Ei erau numai doisprezece, acei apostoli care reformara lumea. Dar ei au izbutit caci aveau in inimile lor dragostea umanitatii si jertfirea. Fie acestea si simtamintele dumneavoastra si veti regenera armata. Dara, doamnelor si domnilor, o veti regenera!”

Cu prilejul Zilei Armatei Romaniei, Statul Major General prin cele trei categorii de forte armate (fortele terestre, fortele aeriene, fortele navale), in toate garnizoanele militare (cele care au mai ramas dupa decimarea armatei) organizeaza si desfasoara ceremonii militare si religioase dedicate acestui mare eveniment din viata ostirii.

In veci sa fiti slaviti eroi ai neamului romanesc!

Doamne, ajuta!
Stefan Popa

.

Despre autor

Stefan Popa Stefan Popa

Senior editor
493 articole postate
Publica din 28 Septembrie 2012

Pe aceeaşi temă

24 Octombrie 2015

Vizualizari: 3358

Voteaza:

Ortodoxia si Ostirea 5.00 / 5 din 1 voturi. 1 review utilizatori.

Cuvinte cheie:

Ziua Armatei Romane

Comentarii (1)

  • Cristea CameliaPostat la 2013-10-24 07:55

    "Intamplarea nu ajuta decat spiritele pregatite". Multumim...!

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE