Recenzie: Partidul, Securitatea si Cultele - 1945 - 1989

Recenzie: Partidul, Securitatea si Cultele - 1945 - 1989 Mareste imaginea.

Recenzie: "Partidul, Securitatea si Cultele" - 1945 - 1989. Volum coordonat de Adrian Nicolae Petcu, Editura Nemira - Colectia "Biblioteca de Istorie", Bucuresti, 2005, 427 pagini.


In ultima perioada de timp au aparut cateva lucrari remarcabile cu privire la relatia Stat – Biserica in timpul regimului comunist de la noi dintre anii 1945 - 1989 si aici ma gandesc, in mod concret, la colectia "Biblioteca de istorie" a Editurii "Nemira" in care a aparut nu demult un alt volum inrudit tematic cu acesta de fata, intitulat "Ortodoxie si putere politica in Romania contemporana" - lucrare elaborata de George Enache.

Aici se inscrie si aceasta carte, intitulata: „Partidul, Securitatea si Cultele – 1945-1989” aparuta sub egida Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (C.N.

S.A.S) si care constituie o remarcabila culegere de studii istorice recente, bazate pe o documentare vasta, profunda, fiind semnate de cercetatori competenti, ce au in vedere cu predilectie Biserica Ortodoxa Romana ca fiind institutia ecleziastica majoritara, dar nu neglijeaza nici celelalte culte religioase crestine care toate au fost greu incercate de ateismul oficial al regimului comunist.

Aceste lucrari consacrate vietii bisericesti din Romania, in timpul regimului totalitar – ateu, scrise cu obiectivitatea care se impune oricarei lucrari cu specific istoric, chiar aceasta din urma – de care ne ocupam in randurile de fata – este realizata pe baza unui interesant material arhivistic inedit, inaccesibil pana in 1989. Facand parte din aceeasi categorie de scrieri, in paralel au aparut o serie de lucrari memorialistice, inclusiv ale unor preoti si laici care au cunoscut regimul de teroare si infruntare din inchisorile comuniste, de la Pitesti, Aiud, Jilava, Gherla, Canal sau chiar din lagarele din fosta Uniune Sovietica, fiind si ele de o importanta covarsitoare pentru elucidarea acestei perioade a calvarului dus cu credinta, nadejde si dragoste de catre lumea crestina romaneasca de atunci. Cu alte cuvinte, toate aceste lucrari pun intr-o lumina noua, mai putin cunoscuta unora, suferintele dar si demnitatea si eroismul autentic crestin al multor slujitori ai Bisericii Ortodoxe Romane si nu numai, din Romania socialista de dinaintea lui decembrie 1989.

Lucrarea de fata, editata sub egida C.N.S.A.S. si coordonata de cercetatorul Adrian Nicolae Petcu – care in momentul de fata este un remarcabil specialist in problemele bisericesti ale perioadei 1945 – 1989, cuprinde nu mai putin de douasprezece studii, cu o paleta variata de teme care privesc Biserica Ortodoxa Romaneasca, inclusiv „diaspora” ei vest-europeana si Basarabia, precum si Biserica Greco-Catolica, desfiintata in mod abuziv in 1948 si cea Romano-Catolica, de asemenea si alte culte. Prefata Volumului se bucura de condeiul foarte competent si autorizat al P.C. Pr. Prof. Acad. Dr. Mircea Pacurariu de la Facultatea de Teologie Ortodoxa „Andrei Saguna” din Sibiu – care reuseste sa elaboreze o analiza si un comentariu asupra cartii, abordand, in mod succint, cateva dintre capitolele ei.

Cea mai buna prezentare a cartii ar fi cea in ordinea cronologica a faptelor prezentate cat si dupa temele abordate. Sirul lor incepe cu un scurt articol semnat de Petre Liviu Nitu – care prezinta unele „Reactii ale elitei romanesti fata de Dictatul de la Viena” inclusiv atitudinea ferma pe care a adoptat-o atunci Inalt Prea Sfintitul Nicolae Balan – Mitropolitul Ortodox al Ardealului. Adrian Nicolae Petcu prezinta detaliat „Implicarea unor slujitori ai altarelor in Miscarea legionara” si suferintele lor in timpul regelui Carol al II – lea, Ion Antonescu si, mai ales, in primii ani ai regimului totalitar, cu o descriere speciala a preotului banatean Ilie Imbrescu (1909 – 1949). Tot acelasi cercetator foarte serios si profund publica un alt studiu cu privire la „Securitatea si Cultele in anul 1949” cu redarea unor documente inedite, din care rezulta cu prisosinta modul in care erau urmariti si felul in care erau controlati ierarhii, preotii si credinciosii inca de la crearea acelei nefericite institutii de reprimare si „reeducare”.

Nu este ignorata nici „diaspora” romaneasca din capiatala Frantei – prin studiul lui Nicolae Videnie despre „Revista Bisericii Sfintii Arhangheli din Paris intre 1961 – 1966” – cu reproducerea unor articole mai importante dar si cu relatari din istoria comunitatii ortodoxe romanesti din Paris, incepand cu intemeietorul ei – Arhimandritul Iosafat Snagoveanul – in 1853.

Alte studii foarte interesante sunt cele referitoare la Basarabia – unul despre „Arhimandritul Varlaam Chirita si lupta sa pentru pastrarea credintei ortodoxe” redactat de catre Parintele Iosif Pavlinciuc si celalalt care lanseaza o discutie inerenta si foarte importanta despre „Atitudinea regimului sovietic fata de Biserica Ortodoxa din Republica Sovietica Socialistta Moldoveneasca, dupa 1944” semnat de Alexandru Donos.

Bisericii Greco-Catolice ii sunt consacrate doua studii: „Despre Ioan Dunca Jalea, un preot greco-catolic in rezistenta anticomunista” semnat de Camelia Ivan Duica si altul „Despre Episcopul Alexandru Todea in anii comunismului ceausist” semnat de catre Cristian Vasile.

Un alt studiu trateaza Biserica Romano-Catolica, cu titlul: „Aspecte de viata cotidiana, de practica si de educatie religioasa in comunitatile catolice din Sud-Estul Transilvaniei” semnat de Raluca Nicoleta Spiridon iar altele doua elaborate de Alin Spanu respectiv Elis Neagoe-Plesa si Liviu Plesa se ocupa de problematica sectelor religioase.

Lucrarea de fata se incheie cu „Bibliografia „postdecembrista” privitoare la Biserica Ortodoxa Romana in timpul regimului comunist” completa, actuala si, ca atare, deosebit de utila cercetatorilor, care a fost alcatuita de acelasi Adrian Nicolae Petcu.

In concluzie, lucrarea prezentata in aceste randuri alcatuieste un volum cu teme absolut inedite si total necunoscute pana acum, care pun intr-o lumina noua rezistenta Bisericii fata de intentia regimului comunist de a le aservi, a le limita si controla cat mai mult activitatea. Toate aceste carti si in special aceasta de fata, vin intr-un moment foarte potrivit caci sunt, din pacate, foarte multi aceia care, in necunostinta de cauza, sustin ca Biserica a fost, defapt, aservita regimului totalitar ori, iata, aceasta scriere dovedeste faptul ca lucrurile stau cu totul altfel!.


Drd. Stelian Gombos

.

Despre autor

Stelian Gombos Stelian Gombos

Senior editor
358 articole postate
Publica din 28 Iulie 2009

Pe aceeaşi temă

03 August 2012

Vizualizari: 3589

Voteaza:

Recenzie: Partidul, Securitatea si Cultele - 1945 - 1989 1.00 / 5 din 1 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • Radu AurelPostat la 2012-10-13 14:53

    Desigur ca au existat cazuri izolate de rezistenta fata de masurile regimului comunist de a aservi cultele din Romania. Cei care s-au impotrivit acestor masuri, au fost adusi pe "linia cea buna" prin diverse metode de "convingere" sau au sfarsit in inchisori. Sa susţii ca BOR nu a fost aserviata intereselor Partidului este cel putin rizibil. Oare cate impotrivire a existat din partea BOR atunci cand in tara si in Bucuresti s-au daramat atatea biserici?

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE