Smerenia divina

Smerenia divina Mareste imaginea.

''Am vazut toate cursele vrajmasului intinse pe pamant si suspinand am zis: Oare cine poate sa le intreaca pe acestea? Si-am auzit glas zicandu-mi: smerenia!''.

Intr-adevar, cu atatea rele in aceasta lume, ce ne mai poate surprinde sau cu ce vom raspunde la atacurile diavolului. E lesne de inteles ca de-a lungul timpului, diavolul si-a perfectionat atat de mult armele, incat cu mare greutate il mai poti banui de ceva. Astazi, multi se intreaba daca internetul este de la Dumnezeu sau de la satana. Cei mai multi tind sa creada ca internetul este cea mai vicleana cursa a diavolului, prinzand in aceasta, zilnic, milioane de oameni, facandu-i dependenti de acesta.

Este interesant faptul de ce, totusi, Dumnezeu ne-a recomandat smerenia, inaintea rugaciunii si a postului. Dumnezeu s-a coborat in lucrurile cele mai marunte si firesti ale lumii: a facut toate cele ale lumii, s-a nascut din femeie, aceasta ramanand pururea fecioara, s-a coborat in pestera si a vietuit alaturi de dobitoace. Pruncul Iisus s-a nascut intr-o iesle saraca, iar primii sai prieteni au fost niste biete animale. Maica Domnului, oare nu stia riscul la care se expune, nascand intr-un grajd de animale, unde microbii misunau peste tot. A fost vorba de inconstienta sau de increderea deplina in voia lui Dumnezeu? In zilele noastre, care femeie ar naste intr-un grajd de animale? Niciuna.

Iata de ce Dumnezeu ne-a dat de la inceput cea mai puternica arma impotriva curselor diavolesti, pentru ca sa ne pregateasca pentru vremurile cele mai grele care vor veni. Pentru ca smerenia este antidotul cel mai puternic impotriva mandriei, care a ramas, in continuare, cea mai vicleana arma indreptata impotriva oamenilor. De ce, totusi, smerenia este cea mai puternica arma indreptata impotriva satanei? Pentru ca smerenia autentica este singura virtute care nu poate fi infectata sau pervertita de diavol, pentru ca este plina cu har dumnezeiesc, pentru ca este un dar al lui Dumnezeu pentru noi, oamenii.

Smerenia impreuna cu dragostea sunt foc si lumina pentru ca izvorasc din insasi persoana Mantuitorului, care ne indeamna pururea: "Invatati de la Mine, ca sunt bland si smerit cu inima si veti gasi odihna sufletelor voastre". Smerenia nu se manie, nu osandeste, nu barfeste, nu dispretuieste. Aceasta este smerenia. Lucru mare este acesta ca cineva sa primeasca darul smereniei. Cu adevarat, mare este acela inaintea oamenilor. Cel care are smerenie este un om intelept, este omul lui Dumnezeu.

Numai daca ne uitam in jurul nostru putem observa o sumedenie de tulburari din cauza lipsei de smerenie. Si cum poate fi altfel, daca de mici copii, psihologia si stiinta ii invata cum sa-i domine pe ceilalti semeni ai lor. Prin indoctrinarea cu gandul celui viclean: "Eu sunt cel mai frumos, eu sunt cel mai puternic, eu sunt cel mai inteligent. Ceilalti niste viermi neputinciosi…". Si, apoi, ne intrebam de unde atata rautate, de unde atata dusmanie, de unde atata violenta… Si cu toate acestea, Dumnezeu ne avertizeaza de fiecare data: "Fara de Mine nu puteti face nimic".

Sa luam aminte la aceasta intamplare:
Un hot vestit la vremea aceea a trecut pe langa chilia unui pustnic si atras in cursa de cel viclean, i-a trimis gandul cum ca acel calugar ar ascunde o comoara in chilie. Zis si facut. A patruns in chilie, usa fiind deschisa si nu a gasit decat putinele lucruri trebuincioase pentru un pustnic: o cana, o lingura, o furculita, un castron, un pat din scandura, o patura. A luat toate acestea si a plecat. In acel moment, a sosit pustnicul la chilie si nu a gasit decat o haina care o avea dupa usa. A luat haina si a alergat dupa hot…

Frate, frate… ai uitat sa iei haina… Acest gest al calugarului l-a socat pur si simplu. S-a intors l-a chilia calugarului si a ramas ucenic la acesta. Cu timpul, hotul a devenit unul dintre cei mai mari parinti duhovnicesti. Iata ce putere are smerenia dumnezeiasca.

Asadar, in smerenia divina plina de duh si de dragoste, Domnul Iisus Hristos, ne iarta, ne rabda si nu inceteaza sa ne iubeasca, asa cum a iertat pe ucigasii sai de pe cruce. Pe El sa il rugam sa aprinda focul smereniei si in inimile noastre. Amin.

Stefan Popa

Despre autor

Stefan Popa Stefan Popa

Senior editor
493 articole postate
Publica din 28 Septembrie 2012

Pe aceeaşi temă

30 Decembrie 2012

Vizualizari: 2099

Voteaza:

Smerenia divina 5.00 / 5 din 2 voturi.

Cuvinte cheie:

smerenia

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE