Solicit intariri

Solicit intariri Mareste imaginea.

Vladica Bartolomeu a raspuns "Prezent!" Imi amintesc ca am citit intr-o carte o poveste tulburatoare: Un baiat de vreo zece ani le spune parintilor ca el stie ce inseamna moartea si ca nu ii e frica de ea. Tata, prima data vine un inger dupa tine si te striga pe nume. Iar tu trebuie sa zici Prezent! si sa mergi la Dumnezeu. Mama, apoi vine ingerul si te cheama si raspunzi Prezent! Apoi vine dupa sora mea si face la fel. Iar la urma vine dupa mine ingerul, ma cheama, iar eu raspund tot Prezent! Peste un timp, baiatul are un accident de masina. In salonul de Terapie Intensiva, tatal si mama surprind ultimele cuvinte ale baietelului lor inainte de Marea Trecere: Prezent! Ingerul il chemase si acum pleca la Tatal.

Un crestin nu are mai multe camasi decat are nevoie stricta, nu cheltuie aiurea, uitand de saraci, nu e egoist, nu e ingamfat, ci vrea sa treaca testul Judecatii prin iubire. Suntem semianalfabeti in credinta nu pentru ca nu am studiat la Sorbona, ci datorita faptului ca ne-am inchis inima in temnita patimilor si nu vrem sa evadam. Ne complacem in mizerie si privare de libertate, din comoditate si indiferenta. Trezirea noastra profunda nu comporta amanare.

Primul mesaj al Christul dupa Inviere: Bucurati-va! Tristetea noastra este o masca a altuia, nu ne apartine. Adevarata imagine este fericirea. Pregustarea bucuriei Invierii nu este o minciuna, ci o realitate la care suntem chemati. Somnambulismul petrecaretilor costa. Nu ne putem confrunta singuri cu ispitele: vom fi loviti in plin. Sa evitam prilejul de a pacatui si sa cerem insistent intarire. Cand toate "unitatile" primesc apelul si vin in ajutorul nostru, suntem salvati. Dar sa cerem acest ajutor.

Tolstoi are dreptate: "Tot raul vine de acolo ca oamenii isi inchipuie ca sunt imprejurari in care se pot purta cu semenii lor fara iubire. Cu lucrurile te poti purta fara iubire, poti sa tai copaci, sa faci caramizi, sa prelucrezi fierul fara iubire, fata de oameni insa nu se poate, deoarece iubirea reciproca dintre oameni este o lege fundamentala a vietii omenesti. Este adevarat ca omul nu poate sa se constringa sa iubeasca, asa cum se constringe sa munceasca, insa de aici nu urmeaza ca poate sa se poarte cu ceilalti fara iubire, mai ales daca cere ceva de la ei. Daca n-ai iubire fata de oameni, stai linistit, ocupa-te de tine, de lucruri, de ce vrei, numai de oameni nu."

Marius Matei

Despre autor

Marius Matei Marius Matei

Senior editor
264 articole postate
Publica din 29 Octombrie 2010

Pe aceeaşi temă

01 August 2012

Vizualizari: 1013

Voteaza:

Solicit intariri 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE