Toleranta Crestina

Toleranta Crestina Mareste imaginea.

Toleranta (din latinescul: tolerare = a suporta) este un termen social, etic si religios aplicat la o colectivitate sau la un individ, care defineste respectul libertatii altuia, a modului sau de gandire si de comportare, precum si a opiniilor sale de orice natura (politice, religioase etc.).

Toleranta inseamna bunul simt de a nu fi egoist si a intelege ca ceva ce pentru tine este poate lipsit de importanta pentru altul vine pe primul loc. Lipsa tolerantei este egoism iar egoismul este sursa tuturor relelor din lume.

Cam asa ni s-ar explica, din punct de vedere itemologic si ideologic, conceptul de toleranta.

Exista, oare, vreo diferenta de nuanta intre toleranta ca si concept social sau politic si cel religios ?

Cuvintele Sfantului Evanghelis Matei, in capitolul 22 al Evangheliei sale, versetele 33-40, sunt graitoare si edificatoare din acest punct de vedere. Ele ne descopera raspunsul Mantuitorului Iisus Hristos vis-a-vis de atitudinea pe care fiecare dintre noi, in calitate de fii ai aceluiasi Parinte Ceresc, trebuie sa o adopte in relatia cu ceilalti:

"Iar multimile, ascultandu-L, erau uimite de invatatura Lui. Si auzind fariseii ca a inchis gura saducheilor, s-au adunat laolalta. Unul dintre ei, invatator de Lege, ispitindu-L pe Iisus, L-a intrebat: Invatatorule, care porunca este mai mare in Lege? El i-a raspuns: Sa iubesti pe Domnul Dumnezeul tau, cu toata inima ta, cu tot sufletul tau si cu tot cugetul tau. Aceasta este marea si intaia porunca. Iar a doua, la fel ca aceasta: Sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti. In aceste doua porunci se cuprind toata Legea si proorocii."

 

Deci, daca cea mai mare porunca a Legii presupune iubirea neconditionata fata de toti cei din jurul nostru, cu atat mai mult toleranta religioasa presupune respectul, acceptul si ingaduinta noastra. 

Versurile urmatoare, adunate intr-un acrostih, ofera un raspuns problematicii cotidiene la care ne supune toleranta.

MAI TOLERANTI

M ai gresim, mai ca nu suntem de acord sau impotriva,
A lteori si judecam pe cei aflati in deriva;
I ndiscret suntem impinsi spre o viata primitiva.

T rebuie, si vreau, si pot,
O chi pe ochi sa nu-l mai scot.
L egea talionului mai serveste cuiva, oare ?
E a e arma omului bolind de infatuare
R usinata de Hristos, in chip bland si iubitor...
A u nu sters-a El , pe Cruce , slabiciunea tuturor?
N u ne-a impacat in Sine pe toti cati eram certati,
T intuid ura pe care o nutream spre toti ceilalti ?
I ata un motiv in plus sa fim mult mai toleranti.

Nu gasesc mai de cuviinta a incheia acest umil cuvant decat prin a apela, cu acceptul aceluiasi Sfant Evanghelist Matei (7, 1-2) la indemnul Mantuitorului Hristos general valabil cat va fi lumea si pamantul: "Nu judecati, ca sa nu fiti judecati. Caci cu judecata cu care judecati, veti fi judecati, si cu masura cu care masurati, vi se va masura."

Profesor Olaru Cristian

Despre autor

Olaru Cristian Olaru Cristian

Colaborator
1 articole postate
Publica din 11 Martie 2011

Pe aceeaşi temă

31 Iulie 2012

Vizualizari: 5346

Voteaza:

Toleranta Crestina 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE