Sfintii Imparati Constantin si Elena, prezenti in icoana Inaltarii Sfintei Cruci

Sfintii Imparati Constantin si Elena, prezenti in icoana Inaltarii Sfintei Cruci Mareste imaginea.

In icoana praznicului Inaltarii Sfintei Cruci sunt reprezentati si Sfintii Imparati Constantin si Elena. De regula ei sunt sunt zugraviti in partea dreapta a Sfintei Cruci. S-a randuit ca ei sa fie prezenti in aceasta icoana pentru ca Sfantul Constantin a descoperit Crucea pe cer, iar Sfanta Elena in pamant. Mentionam ca in ajunul luptei cu Maxentiu, Constantin a vazut pe cer ziua, in amiaza mare, o cruce luminoasa deasupra soarelui cu inscriptia: "in hoc signo vinces" (prin acest semn vei birui). Noaptea, in timpul somnului, i se descopera Hristos, cerandu-i sa puna semnul sfintei cruci pe steagurile soldatilor. Dand ascultare poruncii primite in vis, iese biruitor in lupta cu Maxentiu. Crucea a fost cea care l-a ajutat pe imparatul Constantin sa invinga. In original, troparul praznicului Inaltarii Sfintei Cruci corespunde cu exactitate evenimentelor petrecute: "Mantuieste Doamne poporul Tau si binecuvinteaza mostenirea Ta: biruinta binecredinciosilor crestini asupra barbarilor (persi, avari, slavi) daruieste si cu Crucea Ta pazeste orasul nostru (Constantinopolul)”. Cum aceasta sarbatoare a dobandit in timp o importanta deosebita, troparul a cunoscut unele modificari. Cuvantul "barbarilor” a fost inlocuit cu "celui potrivnic” (diavolul) iar "orasul nostru” a fost inlocuit cu "poporul Tau”.

Mama sa, Elena, a reusit sa descopere pe dealul Golgotei crucea pe care a fost rastignit Hristos. Potrivit traditiei, in urma sapaturilor s-au gasit trei cruci. Pentru a se identifica crucea pe care a fost rastignit Hristos, au atins cele trei cruci de un mort. Acesta a inviat in momentul in care a fost atins de Crucea Domnului. Pe 14 septembrie 326, episcopul Macarie I al Ierusalimului a luat crucea si a inaltat-o in fata multimii, iar ziua de 14 septembrie a devenit sarbatoarea Inaltarii Sfintei Cruci in calendarul crestin.

Si in icoana inchinata Sfintilor Imparati Constantin si Elena apare din nou crucea. “Este prezenta intre ei pentru a ne descoperi iubirea nesfarsita a Preasfintei Treimi in Iisus Hristos, care s-a rastignit pentru oameni si pentru mantuirea lor. Sfantul Constantin cel Mare a vazut Crucea pe cer, iar Sfanta Elena a gasit-o in pamant, langa Ierusalim. De aceea, Crucea pe care o tin ei in mijloc in icoanele ortodoxe leaga cerul cu pamantul… Mamele noastre faceau semnul crucii peste painea care urma sa intre in cuptor, iar taranii incrustau semnul Sfintei Cruci pe poarta lor ca sa intre pe ea in curte sau in casa ca intr-o biserica, ca intr-un loc sfintit, prin rugaciune si fapte bune. Noi asezam crucea la margine de drum sau la rascruce de drumuri ca sa ne aducem aminte de Mantuitorul Iisus Hristos, Cel care a zis: "Eu sunt Calea, Adevarul si Viata", marturisea Preafericitul Parinte Patriarh Daniel intr-o predica din Duminica Inaltarii Sfintei Cruci.

"A purta semnul crucii inseamna a purta moartea inca de pe cand esti in viata, lepadandu-te de toate ", spunea Clement Alexandrinul, in "Stromata".

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Pe aceeaşi temă

20 Mai 2022

Vizualizari: 4704

Voteaza:

Sfintii Imparati Constantin si Elena, prezenti in icoana Inaltarii Sfintei Cruci 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE