Moastele Sfantului Andrei

Moastele Sfantului Andrei Mareste imaginea.

Sfantul Andrei a fost fratele Sfantului Apostol Petru si ucenic al Sfantului Ioan Botezatorul. Sfantul Apostol Andrei a fost prima persoana chemata la slujirea apostoleasca si primul dintre Apostoli care a vestit ca Hristos este Mesia.

Sfantul Andrei a murit ca martir in Patras. Desi noua ne este cunoscuta traditia care afirma ca Apostolul Andrei a murit pe o cruce in forma de X, se sustine ca aceasta traditie dateaza din secolul al XIV-lea.

Moastele Sfantului Andrei au fost prezente in Patras pana in 357, cand imparatul Constantiu II le-a luat si le-a asezat in Biserica Sfintilor Apostoli din Constantinopol. Sfintele Moaste s-au pastrat intregi pana in 850, cand imparatul Vasile I Macedoneanul le-a trimis locuitorilor din Patras capul Sfantului Andrei. Toma Paleologul, fratele ultimului imparat bizantin (Constantin IX), refugiat la Roma din cauza turcilor, a luat cu el in anul 1453 capul si un deget al Sfantului Andrei si le-a oferit papei Pius al II lea.

Exista si traditia ca in anul 1208, cardinalul Petru din Capua a luat moastele Sfantului Andrei din Constantinopol si le-a dus in catedrala din Amalfi, de unde au fost luate in jurul anului 1460 de papa Pius al II lea si duse in catedrala San Pietro din Roma, lasand in Amalfi cateva particele.

Capul Sfantului Andrei ajunge in Patras in anul 1964, in Catedrala San Pietro pastrandu-se numai o particica din moastele Sfantului Andrei.

Mentionam ca Fruntea Sfantului Apostol Andrei este prezenta in Schitul Sfantul Andrei din Muntele Athos, de langa Manastirea Vatoped.

Particele din moastele Sfantului Apostol Andrei se pastreaza in mai multe locuri:

- in afara tarii noastre: catedrala rusa din Celiabinsk, biserica din Gabrovo (Bulgaria), biserica "Sf. Andrei'"din Mesa Geitonia (Limassol - Cipru), Tbilisi (Georgia), catedrala ortodoxa din Astana (Kazahstan); Trier (Germania), Manastirea Santa Chiara din Napoli, catedrala St. Mary din Edinburgh (Scotia), biserica din Casino di Cicco Sant'Apollinare (intre Roma si Napoli), biserica "Sf. Andrei" din Varsovia si cea din Szaflary (langa Cracovia), biserica din Saint Lupicin (in Muntii Jura, Franta), biserica San Pedro de la Rua (Estella, Tara Bascilor), Mehrba (Malta), catedrala catolica din Hong Kong, biserica romaneasca din Viena.

- in tara noastra: Pestera Sfantului Andrei (situata la 59 km de Constanta, in padurea de langa localitatea Ion Corvin), biserica "Adormirea Maicii Domnului" din Targul Neamt, catedrala arhiepiscopala din Galati, biserica "Sfantul Apostol Andrei" din Oradea, manastirile Neamt, Secu, Hurezi, catedrala episcopala din Giurgiu si la Paraclisul cu hramurile "Invierea Domnului", "Icoana Maicii Domnului - Prodromita" si "Sfantul Ioan Gura de Aur" din apropierea santierului Catedralei Mantuirii Neamului.

Adrian Cocosila

Asculta colindul Sfantului Apostol Andrei

Pe aceeaşi temă

24 Noiembrie 2017

Vizualizari: 21666

Voteaza:

Moastele Sfantului Andrei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE