Sfantul Andrei - Apostolul romanilor

Sfantul Andrei - Apostolul romanilor Mareste imaginea.

Sfantul Apostol Andrei este sarbatorit pe data de 30 noiembrie. S-a nascut in Betsaida Galileia, localitate situata pe tarmul Lacului Ghenizaret, in nordul Tarii Sfinte. Din Sfanta Scriptura aflam ca era fratele lui Simon Petru. Amandoi au fost pescari, alaturi de tatal lor. Avand in vedere ca Andrei era evreu, nu stim cu certitudine daca numele Andrei era numele sau real (acesta fiind de origine greceasca). Potrivit cercetatorilor, numele Andrei era destul de prezent printre evrei, inca din perioada sec. II-III d.Hr.

Pentru romani, numele apostolului Andrei este legat de lupi. Se sustine ca acest nume -  Apostolul Lupilor - deriva din vechea denumire a dacilor, daoi, (lupi), dar si de la simbolul lor - lupul. Lupul era chiar un simbol al sanctuarelor Daciei. Legendele spun ca acest animal a fost alaturi de daci la caderea Sarmizegetusei si ca cel care era capetenia lupilor, l-ar fi vegheat pe Apostolul Andrei prin pustia Dobrogei spre Pestera care i s-a oferit ca adapost.

Sfantul Andrei - ucenic al Sfantului Ioan Botezatorul

Sfantul Andrei, inainte de a deveni ucenic al lui Hristos, a fost ucenic al Sfantului Ioan Botezatorul. Dorinta de a-L urma pe Hristos se naste in el, in momentul in care Sfantul Ioan rosteste cuvintele: "Iata Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridica pacatul lumii" (Ioan 1, 29). Insa, chemarea sa la apostolie se face mai tarziu si este relatata de Sfantul Evanghelist Matei : "Pe cand Iisus umbla pe langa Marea Galileii, a vazut doi frati, pe Simon ce se numeste Petru si pe Andrei, fratele lui, care aruncau mreaja in mare, caci erau pescari. Si le-a zis: "Veniti dupa Mine si va voi face pescari de oameni. Iar ei, indata lasand mrejele, au mers dupa El" (Matei 4, 18-20).

Cand mai este Andrei mentionat in Scriptura?

Scriptura il descopera pe Andrei la inmultirea painilor si a pestilor (Ioan 6, 8-9) si dupa  invierea lui Lazar cand, impreuna cu Filip, ii spune lui Hristos ca niste elini, veniti in Ierusalim cu prilejul sarbatoririi Pastelui iudaic, doresc sa-L vada (Ioan 12, 20 - 22).

Chemarea la Apostolie a Sfantului Andrei

Unde a vestit Sfantul Andrei invatatura lui Hristos?

Potrivit traditiei, teologilor si istoricilor,  Sfantul Apostol  Andrei a  fost  primul propovaduitor al Evangheliei la geto-daci. In Istoria bisericeasca, Eusebiu de Cezareea (+ 339/340) afirma: "Sfintii Apostoli ai Mantuitorului, precum si ucenicii lor, s-au imprastiat in toata lumea locuita pe atunci. Dupa traditie, lui Toma i-au cazut sortii sa mearga in Partia, lui Andrei in Scitia, lui Ioan in Asia". Calendarul gotic (sec. al IV-lea) si Martirologiile istorice occidentale (sec. VIII-IX) sustin si ele ipoteza misiunii Sf. Andrei in Scitia. Traditia ca Sfantul Apostol Andrei a predicat la sciti a fost reluata si de scriitori bisericesti. De exemplu, calugarul Epifanie (sec. VIII), in "Viata Sfantului Apostol Andrei", afirma ca intre popoarele evanghelizate de el se numarau si scitii. Sinaxarul Bisericii constantinopolitane mentioneaza ca Andrei "a predicat in Pont, Tracia si Scitia". Dupa un alt izvor, pastrat in acelasi Sinaxar, Sfantul Apostol Andrei ar fi hirotonit ca episcop la Odyssos sau Odessos (Varna de azi), pe ucenicul sau Amplias, pe care Biserica Ortodoxa il praznuieste in fiecare an la 30 octombrie. Probabil este Amplias cel amintit de Sfantul Apostol Pavel in epistola catre Romani (16, 8). Prezenta colindelor, legendelor, obiceiurilor din Dobrogea, inchinate Sfantului Andrei, intaresc credinta ca acesta a vestit Evanghelia lui Hristos in tara noastra.

Moastele din Patras

Sfantul Andrei a murit ca martir la Patras. Desi noua ne este cunoscuta traditia care afirma ca Apostolul Andrei a murit pe o cruce in forma de X, se sustine ca aceasta traditie dateaza din secolul al XIV-lea. Nu se cunoaste data martirizarii. Unii istorici il fixeaza in timpul persecutiei imparatului Nero, prin anii  64-67, altii in vremea persecutiilor initiate de Domitian (81-96).

In anul 357, moastele Sfantului Andrei au fost asezate in Biserica Sfintilor Apostoli din Constantinopol, cu prilejul sfintirii acestei biserici. Cardinalul Petru de Capua va duce moastele Sfantului Andrei in Italia, in catedrala din Amalfi, in timpul Cruciadei a IV-a. In anul 1462, in vremea papei Pius al II-lea, capul Sfantului Andrei ajunge la Roma, iar de aici a fost dus in Catedrala din Patras, in biserica cu hramul Sfantul Andrei.

Crucea Sfantului Andrei - Patras

Pestera Sfantului Andrei

Pestera in care se crede ca a vietuit Sfantul Apostol Andrei, cat timp a propovaduit pe teritoriul romanesc, se afla la aproximativ 4 km sud-est de localitatea Ion Corvin, judetul Constanta. In actuala biserica din pestera, in pronaos, intr-o nisa, se afla un fel de pat, scobit initial in piatra, despre care traditia spune ca pe el se odihnea apostolul Andrei. In vara anului 1944, Pestera transformata in biserica a fost sfintita de catre Episcopul Tomisului, Chesarie Paunescu. La scurt timp dupa aceasta, trupele rusesti invadatoare au distrus-o. Abia dupa 1990, prin ravna cuviosului monah Nicodim Dinca, biserica a fost refacuta si redata cultului. Astazi, mii de credinciosi vin aici pentru a se ruga pe locul unde a trait Apostolul Andrei.

Sfantul Andrei - Ocrotitorul Romaniei

Sfantul Sinod al Biserici Ortodoxe Romane a hotarat in anul 1995 ca sarbatoarea Sfantului Andrei sa fie insemnata cu cruce rosie in calendarul bisericesc, iar in anul 1997 Sfantul Andrei a fost proclamat "Ocrotitorul Romaniei". Ziua de 30 noiembrie a fost declarata sarbatoare bisericeasca nationala, iar din 2012, aceasta zi a devenit zi de sarbatoare legala in care nu se lucreaza.

Mentionam ca pe 23 noiembrie 2018 a fost adusa in Romania mana Sfantului Apostol Andrei de o delegatie a Bisericii Ortodoxe Elene. Ea a fost adusa cu prilejul sfintirii Catedralei Nationale. La acest eveniment a fost prezent Sanctitatea Sa Patriarhul Ecumenic Bartolomeu. Iar pe 30 noiembrie 2018, cu prilejul sarbatorii Sfantului Apostol Andrei, cel de-al doilea hram al Catedralei Nationale, incepand cu ora 9.30, in Catedrala Nationala, Sfanta Liturghie a fost savarsita de catre Preafericitul Parinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului si a toata Palestina, si Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, impreuna cu un sobor de ierarhi, preoti si diaconi.

La multi ani celor ce poarta numele Sfantului Apostol Andrei!

Adrian Cocosila

Asculta colindul Sfantului Apostol Andrei

Pe aceeaşi temă

25 Noiembrie 2020

Vizualizari: 320584

Voteaza:

Sfantul Andrei - Apostolul romanilor 4.58 / 5 din 19 voturi. 15 review utilizatori.

Comentarii (15)

  • Andrei PanaitPostat la 2015-11-29 20:08

    "Istoria peşterii transformate în biserică rupestră nu are o dată consemnată în cronici. Ea se identifică cu începuturile noastre creştine. Se crede că aici a existat, mai înainte de Sfântul Apostol Andrei, un puternic centru spiritual autohton şi că, nu întâmplător, tocmai în acest loc de sihăstrie a preoţilor cultului local Apostolul şi-a alegs primii preoţi şi diaconi, pe care i-a botezat în numele lui Hristos. Astfel, se spune că Innal, dacul binecredincios, care a fost unul dintre preoţii autohtoni întâlniţi de Andrei la peşteră, împreună cu ucenicii Rimmal şi Pinnal, şi ei sihaştri în micile peşteri din vecinătate, au devenit, probabil cei dintâi ucenici ai Apostolului Andrei. De aici, din această peşteră, Apostolul Andrei şi-a trimis ucenicii (sau a plecat împreună cu ei) în cetăţile din Sciţia Minor. Probabil că tot aici s-a retras pentru adăpostire la vreme de pericol." Grigore Radoslavescu

  • Domnica ZahariaPostat la 2013-11-30 13:47

    Multi si binecuvantati ani celor ce poarta numele Sfantului Apostol Andrei

  • adriana gheorghePostat la 2013-11-29 10:07

    Frumos articolul prezentat,totodata transmit LA MULTI ANI tuturor acelora care poarta numele SFINTULUI ANDREI,un gand bun in realizarea tuturor dorintelor voastre. Doamne ajuta!

  • bonas NiculaePostat la 2012-11-30 12:29

    Un bun articol,doresc mult succes autorului si la multi ani tuturor celor care poarta numele Sfantului Apostol Andrei.Nicu.

  • Relu NemetiPostat la 2012-11-29 22:15

    Multumim!Doamne ajuta!

  • Nicu Dan Florin PetrescuPostat la 2012-11-29 16:27

    Sfinte Apostol Andrei TU ca ocrotitor al Romaniei bineplacut lui Dumnezeu, roaga-l pe Domnul si Dumnezeul nostru acum in preajma alegerilor sa ne dea conducator cu pricepere si dragoste de tara, trimitandu-le lumina Sa cea divina. Amin!

  • Poptelecan AugustinPostat la 2012-11-26 11:32

    Felicitari pentru articol

  • Vasa NastaPostat la 2011-11-30 23:36

    Sfinte Apostol Andrei roaga pe bunul Dumnezeu sa ne lumineze sufletele si trupurile noastre ca sa putem face voia cea Sfanta a Domnului ! Amin.Va multumesc pentru continutul articolului care este incantator pentru suflet ! Domnul sa ne binecuvanteze pe toti ! Amin.

  • Banica Valentin CatalinPostat la 2011-11-30 00:27

    Frumoase cuvinte,frumoasa istorisire despre acest sfant numit Andrei.

  • Postat la 2010-12-02 19:22

    frumos articol,,,,,,fie ca dzeu sa ne lumineze ochii mintii si sa il primim sa faca parte din vietile noastre,,

  • calin dumitruPostat la 2010-12-01 00:32

    Frumos articol ,dar f. interesant ca a calcat si pe meleagurile noastre aducan credinta ,bucuria si PACEA INTERIOARA ,care astazi din pacate ducem f. multi lipsa ,s/au altii nu stiu ce este ,din pacate ! .Santem UN popor pasnic ,primitor care am suferit f. mult si inca mai suferim ,bunul DUMNEZEU sa/i lumineze pe mai marii tarii ,in aceste vremuri grele ale lui SATANA ,care vrea sa imparateasca tot PAMANTUL !.

  • COSTICA MALAIPostat la 2010-11-30 20:29

    Ce bine ar fi ca Sf.Andrei sa mijloceasca pe linga Bunul Dumnezeu sa lumineze mintea conducatorilor României sa stabileasca Ziua Nationala a României pe 30 Noiembrie .Am toata credinta ca acest Sfint ne va ocroti cum o face de 2000 de ani indiferent de sistemele sociale s-au de conducatorii care s-au perindat dea lungul veacurilor la cirma tarii. Doamne ajuta -ne si nu ne judeca prea aspru pentru pacatele noastre.

  • Magdalena SovaPostat la 2010-11-30 16:27

    Am realizat acum cateva luni un proiect educativ intitulat: „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe purtător de biruință” pentru că la inspecția mea de grad I aveam nevoie de ceva deosebit și pentru că aveam nevoie să devin prin ajutorul acestui sfânt purtătoare de biruință in obținerea gradului. Îi cinstesc pe sfinți și fie ca astăzi de ziua Sfântului Apostol Andrei, noi românii să avem parte de o viață mai bună , să fim mereu ocrotiți de acest sfânt, să fim mai buni și mai înțelegători. Amin

  • lucia pop Postat la 2010-11-30 15:38

    Va multumim pentru articolele pe care ni le trimiteti spre stiinta noastra.Fie ca Sfantul Apostol Andrei sa pazeasca poporul roman si sa-i intoarca la credinta stramoseasca pe toti cei ce s-au indepartat de ea !Doamne ajuta ! Lucia Pop

  • Vasa NastaPostat la 2010-11-30 13:31

    Va multumesc pentru continutul minunatului articol ! Sfantul Apostol Andrei sa ne binecuvanteze viata, sufletul, trupul, mintea si cugetul ! Amin.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE