Sfantul Ioan Cap-Taiat

Sfantul Ioan Cap-Taiat Mareste imaginea.

Dans murdar, promisiuni la betie, ucidere de sange nevinovat. Dintr-o simpla "joaca" ("Alege ce vrei"), se ajunge la crima. Ceva oribil: nu am putut urmari pana la capat filmul TV "Jocurile foamei" (tineri ce se macelaresc aiurea, creand o mentalitate pagana). Solutia Botezatorului este una singura: pocainta. Atat profetii Vechiului Testament, cat si apostolii Noului Testament sfarsesc prin martiraj. Lumea nu e pregatita de mesajul lor si nu vrea sa se pregateasca.

Pocainta este o stare sufleteasca. Imi recunosc greseala si regret. Doresc indreptare. Fac o promisiune ferma in acest sens. Verbul ebraic "shuv" folosit pentru "a te pocai" inseamna a repara, dar si a-ti parea rau. Noi am spune "a gandi diferit dupa". A gandi diferit, nedeformat, neinteresat, nematerialist, nepatimas. Este o schimbare de comportament, o razgandire dupa o fapta rea ("Nu vreau sa continui in pacat, ma opresc"). Pocainta (mijlocul) duce la mantuire (scopul).

Botezatorul are un mesaj realist: Dumnezeu doreste pocainta (recuperarea) tuturor (desprinderea din cursa diavolului). Exemple de pocainta: Manase, Zaheu, Maria Egipteanca, Moise Arapul (talhar convertit). Contra-exemple: fariseii corupti. In "Omilii despre pocainta", Sf. Ioan Gura de Aur ne ofera modelul Botezatorul insangerar pentru adevar, aratand cateva concluzii practice:

1. Cel mai cumplit lucru este sa te lauzi cu pacatele!

2. Pedeapsa pentru cei aroganti (Irodiada, Salomeea, Irod) este iminenta (Ieremia 2, 19);

3. Pastorul nu bate oaia ratacita (reintoarsa in Turma prin pocainta), ci o aseaza pe umerii Lui;

4. Pastorii duc oile unde e iarba mare si nu le muta cu graba, pana ce nu pasc toata iarba (Preotul catehizeaza fara sa se grabeasca la meci. Parintele Efrem de la Vatoped, la slujba, catre strana: "Unde va grabiti?");

5. Sa nu ne credem doborati in necazuri (persoanele evlavioase sunt salvate din temnita egoismului);

6. Calul este admirat cand merge frumos fara frau (Dumnezeu ne "areciaza" cand suntem convinsi din iubire, nu din sperietura, cand pocainta e sincera);

7. Biserica este cel mai linistit port, cea mai frumoasa gradina.

Mesajul Botezatorului in pustia lumii de azi: Pocainta aduce indrazneala (pacatul aduce doar rusine). Pacatul este o rana cu puroi, tratamentul este pocainta (functioneaza). Acum e timpul de pocainta! Nu avem nici o scuza ca nu putem, doar sa vrem.

Marius MATEI

Despre autor

Marius Matei Marius Matei

Senior editor
264 articole postate
Publica din 29 Octombrie 2010

Pe aceeaşi temă

25 Mai 2016

Vizualizari: 2714

Voteaza:

Sfantul Ioan Cap-Taiat 5.00 / 5 din 2 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE