Rusinea

Rusinea Mareste imaginea.

Din Sfanta Scriptura aflam ca pana la caderea in pacat, Adam si Eva erau goi si nu se rusinau (Geneza 2, 25). Dupa gustarea din pomul oprit, se precizeaza in Scriptura ca celor doi "li s-au deschis ochii" (Sfantul Ilarie spune ca s-au deschis alti ochi ai lor, ochii simtirii pacatoase). Este momentul in care apare rusinea. Aceasta ii descopera omului ca ceea ce a facut se opune vietuirii curate in care s-a aflat. Cat timp cei doi se aflau in ascultare fata de Dumnezeu, se iubeau curat si rusinea le era straina.

Rusinea in fata goliciunii care insoteste caderea, il face pe om sa caute sa se imbrace, sa-si ascunda trupul de cel de langa el. Daca pana la caderea in pacat, omul traia curat, dupa despartirea de Dumnezeu, ajunge sa se apropie de tot ce-l inconjoara intr-un mod patimas.

Din aceasta cauza, Adam nu-i mai apare Evei ca fiind o parte din ea, ci un strain, care nu o mai priveste cu dragoste, ci o vede ca pe un obiect al dorintei si placerii sale. Stiind ca acest lucru nu se petrecea inainte de cadere, rusinea ajunge sa exprime sentimentul de a nu putea exista in ochii altuia intr-un mod cazut. Asadar, sentimentul rusinii apare o data cu devierea de la firescul asezat de Dumnezeu in creatie.

Modul de a rezolva problema rusinii nu tine de uitarea ei, ci de infruntarea acesteia. Rusinea iti descopera ca fiinta ta a fost ranita. A nu mai tine seama de rusine, inseamna a mari rana, in loc de a cauta vindecarea.

E adevarat ca nu tot timpul implinim cuvintele Mantuitorului. Ca in viata sunt momente in care cadem atat de mult, incat ne este rusine sa marturisim caderea. Parintii au afirmat ca diavolul cauta sa-i ia omului rusinea inainte de savarsirea unui pacat si i-o daruieste in momentul in care acesta doreste sa puna inceput bun in viata sa, cand cauta sa-si marturiseasca pacatul inaintea duhovnicului. Mai mult, diavolul vrea chiar sa ne sporeasca rusinea, pentru a ne duce la deznadejde, la credinta ca nu mai avem salvare.

Faptul ca pentru multi semeni rusinea a disparut, nu inseamna ca acestia s-au ridicat la dragostea de dinainte de caderea in pacat. E doar dovada faptului ca iubesc pacatul, ca diavolul are stapanire asupra lor, de vreme ce ei considera de exemplu ca nu e rusinos sa te prostituezi.

Adrian Cocosila
 

.
Pe aceeaşi temă

02 Aprilie 2013

Vizualizari: 19507

Voteaza:

Rusinea 4.83 / 5 din 6 voturi. 3 review utilizatori.

Comentarii (3)

  • Postat la 2012-01-20 20:57

    perfect adevarat,fi-ti binecuvantati

  • gamalau cameliaPostat la 2012-01-20 15:11

    Ce mai putem explica astazi copiilor nostri despre Adam si Eva,daca pe langa ce ne invata stiinta,Adam si Eva suna ca o poveste pentru ei......am mii de intrebari la care nu-mi pot raspunde nici macar eu ,dar sper ca bunul Dumnezeu sa-mi lumineze mintea......

  • COSTESCU ROXANAPostat la 2012-01-20 13:34

    Domnule Adrian , va multumesc mult ptr acest articol ! Ati explicat asa de bine acest fapt ca m-am grabit sa citesc imediat acest articol copiilor mei .E trist sa vedem ca de la o generatie noua , la alta, foarte putini copii mai au rusine cand gresesc. Tragedia este ca nu mai pot separa binele de rau si nu-si mai pot infrana actiunile rele , considerandu-le pe acestea din urma ,,normalitati".

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE