Casele noastre sau Casa lui Dumnezeu ?

Casele noastre sau Casa lui Dumnezeu ? Mareste imaginea.

Nu putini sunt aceia care aproape isi inchina viata zidirii unei case imense, cu etaje si garaj, cu dotari cat mai moderne si sisteme de alarma pe masura, in vreme ce biserica la care merg de obicei, pentru botezuri, cununii si alte slujbe, sufera de pe urma lipsurilor materiale.

Astazi, unii ca acestia, auzind de nevoile bisericii, se ascund fara de rusine in spatele unui gand de genul: "Lasa, ca preotii au bani, au masini, etc." Cateva stiri de scandal, precum si o emisiune TV defaimatoare, sunt in stare sa ii faca pe unii ca acestia sa generalizeze mesajul, inchizand ochii asupra bisericii de langa ei.

Ce e drept, bisericile se ridica si astazi, insa nu de putine ori cu bani de la numai cativa oameni instariti, iar nu cu bani de la toti credinciosii. Consider ca putinul celor multi poate fi echivalent cu multul celor putini. Peste toate acestea, precum ne spune Insusi Mantuitorul, mai de folos este putinul dat cu inima curata si cu jertfa, decat multul dat din prisosul unor averi adunate in fel si chip.

"Si privind Iisus, a vazut pe cei bogati, aruncand darurile lor in vistieria templului. Si a vazut si pe o vaduva saraca, aruncand acolo doi bani. Si a zis: Adevarat va spun ca aceasta vaduva saraca a aruncat mai mult decat toti. Caci toti acestia din prisosul lor au aruncat la daruri, aceasta insa din saracia ei a aruncat tot ce avea pentru viata" (Luca 21, 1-4).

Sunt de parere ca inima oricarui crestin ar trebui sa marturiseasca hotarat: "Mai intai casa lui Dumnezeu, iar mai apoi casa mea!" Nu spun ca, in maxima saracie fiind, omul trebuie sa se ingrijeasca mai mult de biserica, decat de viata lui, caci intr-un asemenea caz stie Domnul ca este lucru cu anevoie de implinit (nu si imposibil), ci spun ca din lacomie si zgarcenie ajungem uneori sa ne inchim viata caselor noastre si masinilor, iar nu lui Dumnezeu. Ajungem sa ne credem saraci, in vreme ce zidim nebuneste "morminte moderne", case lipsite de duh si de adevar, in care nu se stie cata vreme vom mai locui.

Casele noastre sau Casa lui Dumnezeu ?

In vremea proorocului Agheu, lucrurile nu stateau cu mult diferit fata de cele din vremea noastra. Astfel, in vreme ce evreii isi zideau case cat mai scumpe, "cu peretii lucrati in tablii", templul Domnului se afla in stare de ruina. Dupa reintoarcerea din robie, Templul Domnului din Ierusalim se afla in stare de ruina, iar lucrarile de reconstruire ale acestuia aveau sa fie intarziate, atat de lipsa de unitate si hotarare a poporului evreu intors din exil, cat si de preocuparea evreilor pentru casele proprii, fiecare amanand pe mai tarziu zidirea Casei Domnului.

"Asa zice Domnul Savaot: Poporul acesta graieste: "N-a venit inca vremea ca sa zidim templu Domnului." Atunci a fost cuvantul Domnului catre proorocul Agheu, zicand: "Este oare, timpul, ca voi sa locuiti in casele voastre cu peretii lucrati in tablii, cand templul acesta este in ruina?" Si acum, iata ce zice Domnul Savaot: "Fiti cu bagare de seama la caile voastre! Voi ati semanat mult, dar ati cules putin; ati mancat, dar nu v-ati saturat; ati baut, dar nu v-ati imbatat; v-ati imbracat cu vesminte, dar nu v-au tinut de cald si ati strans simbria voastra ca sa o puneti intr-o punga sparta." Asa graieste Domnul: "Fiti cu bagare de seama la caile voastre! Suiti-va in munte si aduceti lemne ca sa claditi iarasi templul in care voi binevoi si Ma voi preaslavi", zice Domnul. "V-ati asteptat la mult, dar iata ca aveti putin. Ati strans mult, dar Eu am risipit truda voastra! Pentru ce?, zice Domnul Savaot. Din pricina templului Meu care sta daramat, iar voi zoriti cu lucrul, fiecare pentru casa lui!" (Agheu 1, 2-9)

La randul sau, proorocul David, rege fiind, nu a avut liniste pana ce nu "a aflat locas Domnului"; el nu putea sa se bucure nici macar de stapanirea imparateasca, stiind cum Chivotul Legii se afla in pribegie, "in tarina lui Iaar", iar nu intr-un locas minunat, cat mai vrednic de numele lui Dumnezeu, precum citim in cartea "Psalmi":

"Adu-ti aminte, Doamne, de David si de toate blandetile lui. Cum s-a jurat Domnului si a fagaduit Dumnezeului lui Iacob: Nu voi intra in locasul casei mele, nu ma voi sui pe patul meu de odihna, nu voi da somn ochilor mei si genelor mele dormitare si odihna tamplelor mele, pana ce nu voi afla loc Domnului, locas Dumnezeului lui Iacob. Iatz am auzit de chivotul legii; in Efrata l-am gasit, in tarina lui Iaar" " (Psalm 131, 1-6).

Cine are grija de altul mai intai, pe el se ingrijeste.

Intr-o vreme in care foametea era din ce in ce mai mare, ani de zile nefiind "nici roua, nici ploaie", Sfantul Proroc Ilie a fost trimis de Domnul la o femeie vaduva din localitatea Sarepta. La intalnirea cu femeia vaduva, sfantul a rostit cel mai crunt cuvant cu putinta, pentru acea vreme de foamete: "Adu-mi putina apa ca sa beau!"

"Cnd a ajuns la portile cetatii, iata o femeie vaduva aduna vreascuri si a chemat-o Ilie si i-a zis: "Adu-mi putina apa ca sa beau!" Si s-a dus ca sa-i aduca, dar Ilie a strigat-o si i-a zis: "Adu-mi si o bucata de paine sa mananc!" Ea insa a zis: "Viu este Domnul Dumnezeul tau, n-am nici o faramitura de paine, ci numai o mana de faina intr-un vas si putin untdelemn intr-un urcior. si iata, am adunat cateva vreascuri si ma duc sa o gatesc pentru mine si pentru fiul meu si apoi sa mancam si sa murim!" Atunci i-a zis Ilie: "Nu te teme, ci du-te si fa cum ai zis; dar fa mai intai de acolo o turta pentru mine si adu-mi-o, iar pentru tine si pentru fiul tau vei face mai pe urma. Caci asa zice Domnul Dumnezeul lui Israel: Faina din vas nu va scadea si untdelemnul din urcior nu se va imputina pana in ziua cand va da Domnul ploaie pe pamant!" Si s-a dus ea si a facut asa, cum i-a zis Ilie; si s-a hranit ea si el si casa ei o bucata de vreme. Caci faina din vas n-a scazut si untdelemnul din urcior nu s-a imputinat, dupa cuvantul Domnului, grait prin Ilie" (III Regi 17, 8-16).

Omul trebuie sa iubeasca deci mai intai casa lui Dumnezeu, iar mai apoi casa sa. Si astazi ne rusineaza cei saraci si credinciosi, care pun Casa lui Dumnezeu si nevoile celuilalt mai presus de ale lor, precum vedem in cazul vaduvei din Sarepta Sidonului, care, desi era cuprinsa de o saracie lucie, a dat Sfantului Ilie si ultimul strop de hrana, iar Domnul i-a rasplatit nemasurat, dupa dragostea si credinta ei.

Daca, avand grija de un alt semen, mai mult decat de noi, primim daruri peste daruri de la Dumnezeu, cata binecuvantare nu vom avea daca ne vom ingriji mai intai de Casa Domnului, iar mai apoi de a noastra?!

Domnul sa se milostiveasca spre noi, ca atunci cand va veni Mantuitorul, sa nu fim aflati zidindu-ne nebuneste casele, caci atunci sigur vom auzi: "Templul Meu sta daramat, iar voi zoriti cu lucrul, fiecare pentru casa lui" (Agheu 1, 9).

Casa lui Dumnezeu sau casele noastre, noi ce asezam mai intai pe lista de prioritati ?!

Teodor Danalache

Despre autor

Teodor Danalache Teodor Danalache

Senior editor
718 articole postate
Publica din 30 Iulie 2009

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 8525

Voteaza:

Casele noastre sau Casa lui Dumnezeu ? 5.00 / 5 din 1 voturi. 6 review utilizatori.

Comentarii (6)

  • constantin butnariuPostat la 2011-08-11 23:32

    Ani la rind, fiind in functii importante, cercind sa ajung cit mai sus, ma agatam de fiecare tertip si metoda sau persoana ce consideram ca imi este utila... Ani de zile, am indepartat, incet, incet pe Dumnezeu, din templul sau si am primit pe ingerul sau decazut.. Viata destrabalata, curvie si fatarnicie, toate imi creau falsa impresie de placere, bucurie si satisfactie, ca incet ajung oersoana importanta si fac parte din sistem... Casa Domnului era goala si pustie, templul sau devenise un bordel si un bar deschis non stop... A venit insa ziua cind El a considerat ca eu trebuie sa ma schimb, asa cum a facut cu apostolul Pavel. Si fiindca Domnul lucreaza prin oameni si fapte, am ajuns sa imi schimb viata total, fara sa imi doresc...am luat astfel drumul pribegiei, al frigului, al foametei si al disperarii. Incurcate sunt caile Sale, dar pentru a gasi Drumul cel bun si Calea cea dreapta, trebuie sa te lepezi de sine, adica sa arunci tot ce erai, ce gandeai si ce faceai... Trebuie sa cazi in genunchi, sa te rogi, sa iti para rau pentru cum ai trait...sa constientizezi ca nu esti nimic fara El. Sa iti dai seama ca, Casa Sa e pustie si urita, iar vinovatul pentru toate acestea nu esti decit tu! Iar cind te-ai lepadat de sine, si te-ai renascut in Isus, atunci poti incepe sa lucrezi la Casa Sa. Si e mult de lucru, dar atita frumusete, bucurie si fericire si liniste iti poate aduce munca zi de zi ca nici nu iti poti da seama! Ispitele vor fi la tot pasul, dar tu continua cu fermitate sa curatesti Casa Sa, transformind-o in templu..iar astfel vei reusi sa aduci lumina inauntru. Iar incet, aceasta lumina si iubire va intra si in Casele altora, de linga tine, curatindu-le si facindu-le trainice si sfinte.. Casa Domnului se cladeste incet, cu iubire, cu rugaciune si multumire. Duhul sfant ce salasluieste in fiecare dintre noi, va uni Casele, precum strada, care este defapt Calea si Drumul cel drept... Trebuie doar sa o gasim si sa o urmam, indiferent cit de incurcata si anevoioasa poate fi uneori. Cind va este greu, amintiti-va de umilintele, bataile si singele varsat de Mantuitor pentru noi! Dumnezeu sa va deschida ochii si urechile, sa va regasiti Calea si sa va curatiti Casele...astfel veti pregati si Casele copiilor vostrii...unindu-le intr-un Templu de iubire si fericire... Amin!

  • Claudia NicolaPostat la 2011-08-10 23:56

    La un moment dat intelegem ca preotii aceia pe care ii stim, si sunt mai multi decat ne-am dori sa fie, ei bine, acei preoti nu sunt altceva decat "imprejurari". Detalii din "tablou" nu intamplatori dar nici mai importanti decat ne convine noua sa-i lasam sa fie. E datoria noastra sa cautam un duhovnic cu daruire, si un mare noroc daca l-am si gasit. Dar dincolo de toate, ramane relatia fiecaruia cu "Dumnezeu". Sa ascultam duhovnicii dar sa nu uitam de ce o facem defapt, nu ca fim "ascultatori" si pentru ca ei ne ajuta sa ajungem la Dumnezeu. Cam la fel vad eu si darurile aduse la biserica. Idiferent cum este acel preot, nu lui ii ducem defapt, asta e important, si nu trebuie sa ducem neaparat bani, de exemplu pernitele acelea pentru scaune costa 3 ron, dar sunt foarte utile, cate una din cand in cand e f frumos sa ducem...am dat si eu asa exemplu.

  • Victor VasiliuPostat la 2011-08-10 12:38

    Am citit ca noul statut BOR prevede dreptul privat asupra intregului patrimoniu material precum si dreptul credinciosilor de a intra in biserica lor duminicile si la datele sarbatorilor mari, deci ei nu mai sunt proprietari ai unor parti indivize. Revin in intregime proprietarului toate datoriile ce decurg fata de proprietatea sa.

  • Mihai TudorPostat la 2011-08-10 10:45

    Ideea articolului e justa, si subscriu la ea in intregime. Dar faptul ca reputatia proasta a preotilor vine doar in urma unor articole si emisiuni de scandal nu mai e la fel de justa. Merg regulat la mai multe biserici, si pot spune ca stiu cel putin trei cazuri in care ghilimelele din articol se aplica. E adevarat, stiu si altele la care nu se poate spune asa ceva, si, intamplator sau nu (eu as spune ca nu), bisericile acestea sunt mult mai bine ingrijite. Poate exista motive intemeiate pentru acest lucru, si sa ma ierte Dumnezeu daca gresesc, dar parerea mea e ca atitudinea asta de orbire voita a Bisericii fata de neregulile din launtrul ei nu face decat sa-i dauneze si sa dea apa la moara celor care vor sa-i exploateze slabiciunile.

  • Constantin BernathPostat la 2011-08-10 09:42

    Felicitari pentru articol. Exprima intr-adevar o realitate de care trebuie sa tinem seama.

  • Marioara MihelePostat la 2011-08-06 14:50

    "Daca, avand grija de un alt semen, mai mult decat de noi, primim daruri peste daruri de la Dumnezeu, cata binecuvantare nu vom avea daca ne vom ingriji mai intai de Casa Domnului, iar mai apoi de a noastra?" Doamne Ajuta !asa este ..felicitari pentru articol ..

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE