Sfantul Arhidiacon Stefan

Sfantul Arhidiacon Stefan Mareste imaginea.

Sfantul Stefan era iudeu de neam, din semintia lui Avraam. Marindu-se numarul crestinilor dupa intemeierea Bisericii si crescand numarul cererilor pentru diverse slujiri ale Apostolilor, au fost alesi din cadrul comunitatii, sapte barbati "plini de Duh Sfant si de intelepciune". Acestia aveau menirea sa slujeasca atat in cadrul slujbelor religioase cat si sa supravegheze buna oranduiala la mesele comune. Primul dintre acestia a fost Stefan, iar ceilalti sase sunt: Filip, Prohor, Nicanor, Timon, Parmena si Nicolae. Rolul lor in Biserica primara depasea cu mult rolul pe care il iau diaconii in zilele noastre. Ei predicau cuvantul Evangheliei, botezau si ajutau la desfasurarea cultului apartinand organelor de conducere ale Bisericii din Ierusalim.

Sfantul Stefan cunostea foarte bine Scriptura si propovaduia cu multa putere pe Hristos. Saducheii si fariseii au pus niste barbati sa spuna ca L-au auzit rostind cuvinte de hula impotriva lui Moise si a lui Dumnezeu. In vremea aceea, blasfemia era pedepsita cu moartea. Ajuns in fata sinedriului, i-a infruntat pe judecatori, iar acestia au cerut ca Stefan sa fie ucis cu pietre. In acele momente, Sfantul Stefan a avut o viziune in care l-a vazut pe Hristos „stand de-a dreapta lui Dumnezeu. Si a zis: Iata vad cerurile deschise si pe Fiul Omului stand de-a dreapta lui Dumnezeu.“ (Faptele Apostolilor)

Pentru ca exista obiceiul ca cei omorati cu pietre sa nu fie inmormantati in cavoul familiei, se crede ca a fost pus in mormantul unui crestin.

Moastele sale au fost descoperite in anul 415.

Sfantul Apostol Stefan, cel dintai martir al Bisericii lui Hristos, este primul model de jertfa crestina pentru toti.

Maine, 28 decembrie, facem pomenirea:
- Sfintilor douazeci de mii de mucenici ce au ars in Nicomidia;
- Sfantului Ind;
- Sfintilor Gorgonie si Petru;
- Sfantului Mucenic Zinon;
- Sfantului Mardonie;
- Sfantului Dorotei;
- Sfantului Teofil diaconul;
- Sfantului Migdonie;
- Sfantului Glicherie preotul;
- Sfintei Domna;
- Sfantului Nicanor, apostolul;
- Sfantului Mucenic Secund;
- Cuviosului Parintelui nostru Vavila;
- Cuviosului Simeon (Simon) "al pietrei", Izvoratorul de mir, ctitorul Manastirii Simonopetra (Simonos-Petras) din Muntele Athos.

Maine facem pomenirea Sfintilor 20.000 de Mucenici arsi in Nicomidia

Sursa: CrestinOrtodox.ro

 

Calendar Ortodox30 Mai 2012

Vizualizari: 38751

Voteaza:

Sfantul Arhidiacon Stefan 5.00 / 5 din 2 voturi. 4 review utilizatori.

Comentarii (4)

 • Popa IonPostat la 2014-01-11 13:36

  Domnule Lucian, diferenta intre zilele de sarbatorire a unor sfinti, in Biserica Crestina si Adunarea supusilor Papei(biserica-catolica)vine din faptul ca de 1000 de ani partea apuseana a Bisericii s-a despartit de HRISTOS. Astfel apusenii nu mai cinstesc nici sfinti apuseni dinainte de Schisma.Iar Liturghia Darurilor mai-nainte sfintite nu o mai savarsesc.

 • Lucian StroePostat la 2011-12-27 19:35

  Cum de el este sarbatorit la noi abia astazi, in timp ce in Italia a fost sarbatorit de ieri? Maine si unii si altii sarbatorim acelasi lucru, deci mi se pare ciudat...

 • Valeriu TanasaPostat la 2010-12-27 18:55

  Impresionant faptul ca Domnul a randuit descoperirea sfintelor moaste dupa 415 ani. Martiriul Sfantului Stefan este pentru noi romanii ortodoxi lipit de suflet.Domnul l-a inalățat pe Arhidiaconul Ștefan pentru că sufletul acestuia s-a umplut de Duhul Sfânt dintr-o mare iubire pentru Hristos. Adică eu aș vedea o asemănare a lui Ștefan cu Natanail. Pilda pentru noi este că Domnul Iisus Hristos sfințește pe toți creștinii car prin nevoință își curăță inimile pentru a vedea pe Mântuitor.

 • Ana-Maria LupuPostat la 2010-07-10 17:16

  Slavit sa fie numele lui si al tuturor martirilor in numele Domnului.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.RETELE SOCIALE

Afiseaza Calendarul Ortodox