Sfantul Gherman, episcopul Parisului

Sfantul Gherman, episcopul Parisului Mareste imaginea.

Sfantul Gherman s-a nascut in jurul anului 496, in apropiere de orasul Autun, in Galia, si a trecut la cele vesnice in ziua de 28 mai 576, in Paris. El a fost canonizat de Biserica in anul 754, fiind socotit astazi drept "Parinte al Saracilor".

Sfantul Gherman, episcopul Parisului

Sfantul Gherman s-a nascut in jurul anului 496, in apropiere de orasul Autun, in Galia. Parintii sai, de origine galo-romana, au fost instariti si l-au instruit temeinic pe copil. El a studiat mai intai in Avalon, din Burgundia, si apoi in Luzy, sub indrumarea preotului Scapilion, care ii era verisor. Timp de cincisprezece ani, cei doi au dus impreuna o viata bineplacuta lui Dumnezeu, petrecand in asceza, rugaciune si doxologie.

In anul 530, cand a implinit varsta de 34 de ani, Sfantul Gherman a fost tuns in monahism si hirotonit preot, de catre Sfantul Agripin, episcopul din Autun. Apoi, episcopul i-a incredintat lui Gherman conducerea obstii din Manastirea Sfantul Simforian, aflata in apropierea orasului Autun.

Avand o personalitate destul de severa, precum si un mod de viata foarte aspru, Sfantul Gherman a intrat de cateva ori in contradictie cu episcopul sau. Odata, episcopul l-a inchis chiar in temnita. In chip minunat, usile acesteia s-au deschis, dar Sfantul Gherman nu a vrut sa iasa. Insa, primind porunca, a iesit si a mers in manastirea sa.

In anul 555, cand a murit Eusebiu, episcopul Parisului, regele Childebert a cerut ca Sfantul Gherman sa fie hirotonit episcop al cetatii sale. Nici dupa hirotonia intru episcop, Sfantul Gherman nu si-a schimbat modul de viata cu care era obisnuit. A purtat aceleasi haine si a ramas pana in ultimul ceas al vietii sale un mare ascet, purtand cu multa dragoste grija de poporul care i-a fost incredintat spre pastorire.

Pentru smerenia si curatia vietii lui, sfantul a primit de la Dumnezeu darul facerii de minuni. A tamaduit multi bolnavi si a vindecat demonizatii din regiune. Chiar si lucrurile sale, daruite ca binecuvantare, s-au aratat lucratoare de minuni. Toata viata a fost un om milostiv, luptand pentru apararea celor necajiti si a celor din inchisori.

Multa mila facea sfantul din darurile materiale ale Bisericii, iar cand nu mai avea ce sa imparta celor saraci, el ii cerea regelui, care ii dadea de fiecare data cele cerute. Se spune ca sfantul il vindecase pe imparat de o boala grea, iar acesta i-ar fi ramas recunoscator pana la sfarsitul vietii.

Sfantul Gherman al Parisului a incurajat mult cinstirea sfintilor locali si a dezvoltat randuiala liturgica existenta. El a participat la al III-lea (557) si la al IV-lea (573) Sinod din Paris, precum si la al II-lea Sinod din Tours (566). La indemnul sau, regele a indepartat practicile pagana care inca mai existau in Galia si a curatat sarbatorile crestine de toate excesele necuviincioase care le insoteau.

Cu ajutorul regelui, Sfantul Gherman a construit o manastire, pe care a inchinat-o mai apoi Sfintei Cruci si Sfantului Mucenic Vincentiu. Sfantul a populat manastirea cu calugari adusi din Manastirea Sfantul Simforian, aflata langa orasul Autun, pe care a condus-o mai inainte de a fi numit episcop al Parisului. Tipicul acestora era cel din Manastirea Lerin. Biserica originala a manastirii se pastreaza inca si astazi, in Paris, ea fiind cunoscuta dupa numele ctitorului ei: "Biserica Saint Germain des Pres".

Sfantul Gherman al Parisului a trecut la cele vesnice in ziua de 28 mai 576, pe cand avea 80 de ani. El a fost inmormantat in capela din Manastirea Sfantul Simforian. A fost canonizat de Biserica in anul 754. Apoi, in anul 756, cinstitele sale Moaste au fost luate si asezate ctitoria sa, din Paris (Manastirea Sfantul Vincentiu), care va primi numele de "Saint Germain des Pres". Timp de noua secole, in vremea epidemiilor si a calamitatilor, cinstitele Moaste ale Sfantului Gherman au fost scoase si purtate in procesiune, pe strazile Parisului.

Iulian Predescu

Sfantul Gherman episcopul Parisului

Pe aceeaşi temă

28 Mai 2014

Vizualizari: 2112

Voteaza:

Sfantul Gherman, episcopul Parisului 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE