Sfantul Inocentiu de Alaska

Sfantul Inocentiu de Alaska Mareste imaginea.

Sfantul Inocentiu de Alaska (Veniaminov), luminatorul aleutilor si apostol al Americii de Nord, este praznuit in Biserica Ortodoxa pe 31 martie. Acesta a fost un om uimitor. Intr-o vreme in care o calatorie era considerata lunga chiar si atunci cand cineva mergea pana in orasul imediat urmator, acesta a calatorit de-a lungul intregului continent asiatic, trecand Marea Bering, a ajuns in Sitka, Alaska, ca preot misionar al Bisericii Ortodoxe Ruse. Dupa o activitate misionara remarcabila desfasurata, mai intai ca preot de mir, iar mai apoi ca episcop, in Siberia si in America de Nord, spre sfarsitul vietii sale, Sfantul Inocentiu a fost ales Mitropolit al Moscovei si al intregii Rusii. Proclamarea oficiala a canonizarii sale a avut loc pe 6 octombrie 1977.

Sfantul Inocentiu s-a nascut pe 26 august 1797 in satul Anginsk din dioceza Irkutsk. La botez a primit numele Ioan. Tatal sau a murit pe cand el avea numai 6 ani. In anul 1807 Ioan a intrat la Seminarul Teologic din Irkutsk, in cadrul caruia directorul i-a schimbat numele in Veniaminov in memoria Episcopului Veniamin de Irkutsk. In 1817 s-a casatorit cu fiica un preot localnic, iar pe 18 mai 1817 a fost hirotonit diacon pe seama Bisericii Buna Vestire din Irkutsk. Dupa finalizarea studiilor in 1818, a predat in cadrul unei scoli parohiale. Pe 18 mai 1821 a fost hirotonit preot pe seama aceleiasi biserici.

Sfantul Inocentiu de Alaska

La inceputul anului 1823, Episcopul Mihail de Irkutsk a primit solicitari de a trimite un preot misionar in Insula Unalasca din cadrul lantul Insulelor Aleutine. Parintele Ioan Veniaminov a pornit catre aceasta insula pe 7 mai 1823, insotit cativa membri ai familiei sale, printre care mama, sotia, copilul sau, Inocentius, si fratele sau, Stefan. Dupa o calatorie dificila au poposit in Unalaska pe 29 iulie 1824.

Dupa ce parintele Ioan a construit o locuinta, s-a dedicat pentru inceput construirii unei biserici si studierii limbilor si dialectelor locale. Aria misionara a parintelui Ioan cuprindea Insula Unalaska si insulele vecine Fox si Pribilof, ai caror locuitori fusesera convertiti la crestinism mai devreme dar care pastrau inca multe traditii si obiceiuri pagane.

O persoana cu numeroase daruri duhovnicesti, Parintele Ioan a studiat cu daruire culturile traditionale ale pastoritilor sai precum si mediul natural. A invatat 6 dialecte locale si a compus un alfabet si reguli gramaticale pentru limba aleuta. In aceasta limba a si scris un catehism si a tradus fragmente din Sfintele Evanghelii. De asemenea, parintele Ioan a conceput si constuit biserici printre care Casa de Misiune si Catedrala Sfantul Arhanghel Mihail din Sitka.

Sfantul Inocentiu de Alaska

In 1839, dupa moartea sotiei sale, a intrat in viata monahala primind numele Inocentiu. Dupa un an a fost numit ca prim episcop rezident al Alaskai. Pe 21 aprilie 18550 a fost ales Arhiepiscop.

In perioada 1853 - 1857 a propovaduit cuvantul Domnului in regiunea Yakutsk si in America de Nord, iar din anul 1860 in regiunile Amur si Usuriisk. De doua ori (in 1860 si in 1861), Sfantul Inocentiu l-a intalnit pe Sfantul Nicolae, Apostolul Japoniei, imparatasindu-si reciproc experientele duhovnicesti.

In aprilie 1865 Sfantul Inocentiu a fost ales membru al Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse.

Sfantul Inocentiu de Alaska

In anul 1868 a fost ales Mitropolit al Moscovei si al Intregii Rusii. In orice caz, zelul misionar al Mitropolitului Inocentiu nu s-a imputinat nici dupa numirea in aceasta slujire. In acelasi an a infiintat Societatea Misionara Ortodoxa. Sfantul Inocentiu a trecut la cele vesnice pe 31 martie 1879. A fost inmormantat pe 5 aprile 1879 in Lavra Sfintei Treimi a Sfantului Serghie. Moastele Sfantului Inocentiu de Alaska se afla in Catedrala Adormirii Maicii Domnului din Manastirea Sfintei Treimi din Sergiev Posad, Rusia.

Sfantul Inocentiu mai este praznuit si in zilele de 5 octombrie (Soborul ierarhilor moscoviti) si 6 octombrie (data canonizarii sale).

Radu Alexandru

24 Iulie 2012

Vizualizari: 2394

Voteaza:

Sfantul Inocentiu de Alaska 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE