Vizita lui Putin la Vatican va pregati terenul pentru intalnirea Papei cu Patriarhul Rusiei

 

Dupa cum se cunoaste, martea viitoare, presedintele rus Vladimir Putin va face o vizita oficiala la Vatican. Dupa parerea pr. Sergio Mercanzin, directorul centrului Ecumenic Rus din Roma, acest eveniment ar putea stimula progresul relatiilor dintre Biserica Romano-Catolica si cea Ortodoxa.

Conform aceleiasi surse, Vladimir Putin va cere autoritatilor civile din orasul italian Bari, in numele Patriarhiei Ortodoxe Ruse, sa transfere credinciosilor sai posesia bisericii Sfantul Nicolae si a spitalului adiacent, care au fost construite de Biserica Rusa in 1913.

In prezent, autoritatile orasului Bari permit ortodocsilor sa foloseasca biserica-cumparata in conditii neclare in 1937-pentru serviciile lor liturgice.

Pentru obtinerea acestor cladiri, Putin va face o interventie la Vatican.

La randul sau, episcopul rus Hilarion de Viena, care reprezinta Patriarhia Moscovei in Comisia Catolico-Ortodoxa de Dialog Teologic, nu exclude o posibila intalnire anul acesta intre Papa Benedict al XVI-lea si Patriarhul Alexei la II-lea, probabil pe un teren neutru. Afirmatia are o baza, deoarece este foarte posibil ca Vladimir Putin sa discute cu Suveranul Pontif  despre aceasta posibilitate.  Dupa cum se cunoaste, in luna octombrie anul acesta, Comisia Mixta pentru Dialogul Teologic se va intruni la Ravena, in Italia. La acest eveniment, dupa toate probabilitatile, vor participa atat Papa Benedict la XVI-lea, cat si Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului Bartolomeu I. Tentativele materializarii unei intalniri intre Patriarhul Rus si Papa are o istorie de cativa ani. Desi s-au purtat discutii concrete, de fiecare data, Patriarhia Rusa a intrerupt discutiile afirmand ca nu poate avea loc intalnirea atata vreme cat Vaticanul nu renunta la prozelitismul preotilor catolici in teritoriile traditional ortodoxe, precum Rusia si Ucraina. Acum premisele sunt favorabile acestei intalniri. Episcopul Hilarion inainteaza chiar ipoteza unei vizite, ulterioare intalnirii din acest an, a Papei Benedict al XVI-lea la Moscova, deoarece "Patriarhul Alexei a spus de multe ori ca o vizita papala in Rusia este posibila".

Dumitru Manolache

.

10 Martie 2007

Vizualizari: 2751

Voteaza:

Vizita lui Putin la Vatican va pregati terenul pentru intalnirea Papei cu Patriarhul Rusiei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE