Biserica catolica pictata in stil bizantin de un artist roman


Biserica catolica pictata in stil bizantin de un artist roman

O biserica catolica din Aragon a devenit un monument unic in Spania datorita picturilor bizantine care decoreaza altarul si cupola. Este singurul lacas de cult in care enoriasii, toti catolici, se inchina la Sfanta Treime ortodoxa.

"Ai impresia ca intri intr-o biserica de-a noastra, romaneasca", spune pictorul roman Augustin Constantin Ghebaru, artistul care a avut misiunea sa redecoreze asezamantul. "Initial, preotul catolic mi-a cerut sa restaurez o inscriptie. Apoi, m-a rugat sa restaurez picturile altarului, iar eu le-am propus sa-l decoram in stil bizantin.

Le-a placut cum a iesit si mi-au dat mana libera sa pictez si cupola, insa mi-au lasat la dispozitie numai opt zile. Am luat legatura cu un preot roman Octavian Dicu, pictor de biserici, si am lucrat impreuna."

Augustin Constantin Ghebaru, rezident in orasul Castellon, este profesor de pictura si de design interior. In perioada in care a decorat biserica catolica se afla in Aragon, unde colabora cu Fundatia Amigo.

"Am predat un curs de arta plastica unui grup de adolescenti, participanti intr-unul dintre proiectele fundatiei. Au fost chiar elevii mei cei care m-au ajutat sa termin de pictat altarul intr-un timp foarte scurt, in numai doua saptamani", explica artistul roman.

Licentiat in Arte Plastice, Augustin Constantin Ghebaru, in varsta de 33 de ani, si-a stabilit resedinta in Spania in urma cu noua ani. In tot acest timp a expus colectii realizate in diverse stiluri, de la bizantin la arta abstracta. Recunoaste ca "a trai din arta este foarte complicat, dar nu imposibil.

In cazul bisericii din Aragon nu s-a pus problema de bani. Eu si parintele Dicu am vrut sa facem o donatie lacasului de cult. Pe de alta parte, am vrut sa las amprenta romaneasca undeva in Spania. Si ce este mai important decat sa pictezi o biserica catolica in stil ortodox?", incheie artistul roman.

de Alina Paun

.

21 August 2008

Vizualizari: 1923

Voteaza:

Biserica catolica pictata in stil bizantin de un artist roman 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE