Comunicat de presa - Arhiepiscopia Tomisului

 

In a 15-a zi a lui Gustar, Biserica praznuieste mutarea la cer a Maicii Domnului.

 

Marti, 14 august, la ora 10.35, Inalt Prea Sfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia parastasul pentru eroii marinari, iar la ora 17.45 va participa la slujba de priveghere la biserica "Adormirea Maicii Domnului II" din localitatea Constanta, urmand ca la ora 20.30 sa aiba loc prohodul Maicii Domnului la Manastirea Celic, judetul Tulcea cu hramul Adormirea Maicii Domnului.

 

Miercuri, 15 august, la ora 7.00, Inalt Prea Sfintia Sa va sfinti  troita de la intrarea in localitatea Cumpana, jud. Constanta. In cursul aceleiasi zile, la ora 10.00, va oficia un Te Deum pentru Ziua Marinei. La ora 10.30 va savarsi Sfanta Liturghie la biserica "Adormirea Maicii Domnului I" (str. Lahovari, nr. 18) impreuna cu un sobor de preoti si diaconi.

 

Sfanta Biserica ii acorda Maicii Domnului o cinstire aparte, considerand-o "mai cinstita decat heruvimii si mai marita fara de asemanare decat serafimii". Despre aceasta sarbatoare detinem informatii din Sfanta Traditie, din cantarile si imnele de la Vecernia si Utrenia sarbatorii: "Cand a binevoit Hristos, Dumnezeul nostru, sa ia la Sine pe Maica Sa, atunci cu trei zile mai inainte, a facut-o sa cunoasca, printr-un inger, mutarea ei de pe pamant la viata cea cereasca. Deci, instiintandu-se Nascatoarea de Dumnezeu despre aceasta, s-a bucurat, cu bucurie mare, si s-a suit degraba in Muntele Maslinilor, ca sa se roage." Intorcandu-se acasa a pregatit toate cele de ingropare, a impartit vaduvelor sarace vesmintele sale. A luat iertare de la toti si, culcandu-se pe pat, s-a rugat pentru intarirea lumii si pentru vietuirea in pace. Si, binecuvantand pe toti cei de fata, si-a dat sufletul in mainile Fiului si Dumnezeului ei. Multe minuni s-au faptuit atunci.

 

S-a facut tunet mare si apostolii au venit de la marginile lumii, ca pe niste nori. Cand Sfantul Petru a inceput prohodire, Apostolii au ridicat patul si au petrecut, pana la mormant, trupul cel primitor de Dumnezeu. Sosind in satul Ghetsimani dupa ce au asezat in mormant trupul Maicii Domnului, Apostolii au zabovit, acolo, inca trei zile, asteptandu-l pe Apostolul Toma, care lipsea.

Cand a sosit, Toma era intristat, ca nu a fost prezent la adormirea Maicii Domnului. Apostolii au hotarat sa deschida mormantul, pentru el. Atunci au constatat ca mormantul era gol, iar Maica Domnului se mutase la ceruri, in mormant ramanand doar giulgiurile.

 

La Adormirea Maicii Domnului, trupul ei n-a cunoscut putrezirea, nici n-a ramas in mormant. Maica Domnului a fost mutata, cu trup cu tot la ceruri. De acolo se roaga de-a pururi pentru noi.

 

Biroul de Comunicare si Relatii Mass-media al Arhiepiscopiei Tomisului

 

 

 

.

14 August 2007

Vizualizari: 1156

Voteaza:

Comunicat de presa - Arhiepiscopia Tomisului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE