A inceput Postul Sfintelor Pasti

Postul Sfintelor Pasti incepe luni, 2 martie si este cel mai aspru post, dandu-se dezlegare la peste doar de doua ori: la Buna Vestire, pe 25 martie si la Duminica Floriilor, pe 12 aprilie.

In primele patru zile din Postul Mare, in toate Bisericile ortodoxe, se savarseste slujba Pavecernitei Mari, cu citirea Canonului Sfantului Andrei Criteanul. De asemenea, Biserica a randuit ca in timpul Postului Sfintelor Pasti sa nu se savarseasca Sfanta Liturghie decat sambata, duminica si de sarbatoarea Buneivestiri. In celelalte zile ale saptamanii (de luni pana vineri inclusiv), sa se savarseasca numai Liturghia Darurilor Mai Inainte Sfintite, cu exceptia primelor doua zile din Post (02 si 03 martie) care sunt zile aliturgice.

"Vremea postului sa o incepem cu bucurie, supunandu-ne pe noi nevointelor celor duhovnicesti.

Sa ne lamurim sufletul, sa ne curatim trupul. Sa postim, precum de bucate, asa si de toata patima, desfatandu-ne cu virtutile Duhului. Intru care petrecand cu dragoste, sa ne invrednicim toti a vedea preacinstita patima lui Hristos Dumnezeu si Sfintele Pasti, duhovniceste bucurandu-ne.” (Stihira lui Teodor Studitul, de la Vecernia de duminica seara din prima saptamana a Postului Sfintelor Pasti)

.

02 Martie 2009

Vizualizari: 990

Voteaza:

A inceput Postul Sfintelor Pasti 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE