Biserica din Giubega, marturie de credinta si solidaritate

Asezata in randul celor mai vechi comunitati crestin-ortodoxe din zona Doljului, Protopopiatul Bailesti, Parohia Giubega are in spate o istorie marturisitoare de fapte si impliniri binecuvantate de Dumnezeu. La altarul Bisericii „Sfantului Dimitrie cel Mare” au slujit preoti vrednici, pomeniti astazi ca modele in traditia nescrisa a satului.

Comuna Giubega este asezata in plina campie, pe soseaua nationala ce leaga orasele Craiova de Calafat, de la la kilometrul 41-43.

Din traditie aflam ca numele localitatii ar fi avut legatura cu un turc, pe nume Hali, vietuitor pe aceste meleaguri, care purta dupa obicei o giubea, adica un palton lung, de culoare inshisa. A fost printre primii locuitori ai satului, facandu-si aici, dupa traditie, un bordei cu cerdac. Cu timpul, langa el au venit si alti conationali, din oraselul Sulari, stabilindu-se aici de frica ciumei.

Dupa alta ipoteza, ,,numele de Giubega vine de la un turc, jupanul Bega, care ar fi avut bordeiul pe magura de la vale de sat, langa Ion Stan Catana” , si ca ,,primul neam care s-a stabilit aici a fost neamul Marinestilor, care au venit din Slodun, localitate tot pe mosia acestui sat,aproape de hotarul mosiei Salcuta, unde era propietar Nae T. Pop” (insemnare din 1916, apartinand preotului Marin Coveianu, scrisa pe Sfanta Evanghelie).

Ostenitori la bunastarea Sfintei Biserici
In ceea ce priveste locasurile de inchinare, putem spune ca, inainte de a se construi cel care exista si azi, au mai existat alte doua sfinte biserici despre care, din nefericire, nu avem prea multe amanunte. Cert este ca ele au fost construite din barne de lemn si acoperite cu blana, avand temelie de piatra. Se pare ca au fost asezate in partea de rasarit a altarului actualei biserici. Din cercetarile arheologice, rezulta ca prima biserica atestata la Giubega a fost construita pe la inceputul secolului al XVII-lea.

Actuala biserica, inchinata Sfantului Mare Mucenic Dimitrie si Sfintei Cuvioasa Parascheva, se afla in centrul comunei si a fost construita intre anii 1882-1884. Este in forma de cruce, zidita din caramida arsa cu turla in fata si pritvor. Are o lungime de circa 25 m si o latime de circa 10 m in naos. A fost deservita in timp de slujitori vrednici, cu grija fata de credinciosi si de propovaduirea Cuvantului lui Dumnezeu. Intre acestia ii amintim pe preotii Bogdan, urmat de fiul sau preotul Firu, caruia i s-a alaturat Dinu de la Cioroi. Dupa ei au urmat preotul Ion, fiu al satului si Stan Stanculescu, venit de la Silistea Crucii la 12 martie 1854. Se pare ca acesta a fost si primul slujitor al actualei biserici. A fost chemat la ceruri in ziua de 10 octombrie 1902, fiind inmormantat in curtea bisericii. A urmat la slujire preotul Marin Vasilescu, care intrea anii 1904-1905 a implinit primele reparatii la sfanta biserica si a imprejmuit si curtea parohiala cu gard.

Urmatoarele lucrari de consolidare s-au facut in 1941, la initiativa preotilor Marin Coveianu si Constantin Popescu (ginerele sau). In aproape doi ani de osteneala, cei doi slujitori, alaturi de parohieni au doborat vechea tencuiala, au schimbat turla cea veche cu una din zidarie, au pictat in stil bizantin atat interiorul cat si ocnitele din exterior ale sfantului locas. Dumnezeu a rasplatit si binecuvantat ravna inaintasilor nostri, biserica, impodobita ca o mireasa, fiind sfintita la data de 13 noiembrie 1943 de vrednicul de pomenire mitropolit Nifon Criveanu al Olteniei. Din anul 1945 a venit la aceasta parohie preotul Gheorghe Cernit, refugiat din Basarabia, care a ramas aici pana in anul 1964.

Lucrari de restaurare
Odata cu trecerea anilor de la ultima reparatie a sfintei biserici, se face vadita si mai mult necesitatea unor noi lucrari de restaurare. Astfel, incepand cu anul 1975, preoti slujitori ai acestei parohii, Constantin Fiscu si Iulian Coveianu, au demarat o noua etapa de restaurare. Cutremurul din martie 1977 a accentuat si mai mult necesitatea restaurarii. Cu ajutorul lui Dumnezeu, s-au gasit toate cele necesare implinirii lucrarilor, totul fiind gata pana in ziua de 28 septembrie 1978, cand biserica a fost resfintita pentru a doua oara de mitropolitul Nestor Vornicescu.

Ultimele reparatii s-au facut intre anii 2010-2012. Bucuria credinciosilor si preotilor slujitori a fost plinita din nou, prin cea de-a treia resfintire a sfantului locas. Slujba de binecuvantare si Dumnezeiasca Liturghie au fost savarsite de Inalpreasfintitul Parinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei si Mitropolitul Olteniei, la data de 24 mai 2012.

Realizari recente
In bogatia evenimentelor istorice, succedate in viata parohiei Giubega, se pastreaza si ziua de 5 decembrie 2012, cand, cu binecuvantarea IPS Parinte Irineu, au fost aduse in sfanta biserica si asezate spre inchinare, vesmintele Sfintei Cuvioasei Parascheva de la Iasi si o copie dupa icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului de la Hadambu. Anul 2013, a adus si el noi inbunatatiri bisericii parohiale. Astfel, cu ajutorul comunitatii si al Consiliului Local Giubega, s-a reusit introducerea sistemului de incalzire centrala.

Pr. Ionel Pirvu,
parohul Bisericii cu hramurile
„Sf. Dimitrie” si „Sf.
Parascheva”
din Giubega

Sursa: mitropoliaolteniei.ro

.

11 Iulie 2014

Vizualizari: 567

Voteaza:

Biserica din Giubega, marturie de credinta si solidaritate 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

Biserica din Giubega

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE