Biserica inghitita de flacari, la Crucea


Biserica inghitita de flacari, la Crucea

 

Dupa incendiul care a mistuit, joi, 8 ianuarie a.c., mare parte din schitul Daniil Sihastru din comuna Putna, un alt lacas de cult a fost distrus de flacari in cursul zilei de ieri.

 

Duminica, in jurul orei 12:30, la dispeceratul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Suceava a fost anuntat un incendiu izbucnit la Biserica Crestin Ortodoxa din localitatea Satu Mare, comuna Crucea, la fata locului fiind trimise efective de pompieri din Suceava, Vatra Dornei, Gura Humorului, cu trei autospeciale si doua motopompe. Primii care au ajuns la fata locului au fost membrii serviciului voluntar pentru situatii de urgenta din comuna Crucea.

 

La sosirea echipajelor de interventie, flacarile cuprinsesera deja mare parte din lacasul de cult.

Focul se manifesta in interiorul bisericii, in cele doua turle si la acoperis, si ameninta sa se extinda la praznicar, clopotnita si doua gospodarii invecinate.

 

Pompierii au reusit sa stinga incendiul dupa aproape patru ore, pagubele fiind estimate la 100.000 de lei (un miliard de lei vechi).

 

"Au ars acoperisul si cele doua turle ale bisericii, construite din lemn cu invelitoare din tabla, pe o suprafata de 80 mp, catapeteasma, icoane, mobilier si obiecte de cult", a declarat, ieri dupa-amiaza, capitanul Dan Baltaru, din cadrul ISU Suceava, precizand ca in urma incendiului s-au degradat si peretii bisericii pe o suprafata de circa 60%.

 

Din primele cercetari ale pompierilor, incendiul a izbucnit din cauza unei lumanari uitate aprinsa in interiorul bisericii.

 

Cadrele ISU Suceava au reusit sa salveze din calea flacarilor praznicarul, clopotnita si cele doua gospodarii invecinate, amenintate sa fie cuprinse de flacari, valoarea totala a acestora fiind estimata la 200.000 de lei.

 

Focul a facut prapad la Schitul Daniil Sihastru din Putna

 

Saptamana trecuta, zeci de pompieri s-au chinuit ore in sir sa stinga incendiul izbucnit, de la un cos de fum neprotejat termic si amplasat necorespunzator, la schitul Daniil Sihastru din comuna Putna.

 

Ca si in incendiul de ieri, flacarile au facut un adevarat prapad, inghitind mai multe chilii, doua paraclise, doua anexe, o bucatarie si o sala de mese, toate construite din lemn, valoarea pagubelor fiind estimate la 165.000 de lei (1,6 miliarde de lei vechi)

 

Din cauza faptului ca singura cale de acces catre schit era inzapezita, autospecialele de interventie nu au putut urca pana la lacasul de cult, iar pompierii au mers pe jos aproape cinci kilometri.

 

Sergiu RUSU

Sursa: monitorulsv.ro

 

.

12 Ianuarie 2009

Vizualizari: 788

Voteaza:

Biserica inghitita de flacari, la Crucea 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE