Ciumarca - ziua in care credinciosii se roaga pentru apararea de boli

Vineri 16 iulie, Preasfintitului Parinte Nicodim, va participa la Ciumarca satului Godeanu. Aceasta sarbatoare are loc in fiecare an, in a doua zi de vineri a lunii iulie. La invitatia Parintelui Episcop Nicodim, va fi prezent la acest eveniment Inaltpreasfintitul Parinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, impreuna cu Preasfintitul Parinte Lucian, Episcopul Caransebesului.

Sfanta Liturghie va fi savarsita de cei trei ierarhi, inconjurati de preoti si diaconi, veniti din toate parohiile Mehedintiului in pitorescul loc amenajat pe varful Chiciora, cea mai inalta culme din aceasta zona, situata la aproximativ 760 de metri

Ciumarca este o zi speciala in care credinciosii merg la biserica si se roaga pentru apararea de ciuma si de alte boli trupesti si sufletesti. Aceasta sabatoare dateaza inca din timpul Sf.

Nicodim Cel Sfintit de la Tismana. Potrivit traditiei, prin aceste locuri a trecut Sfantul Nicodim de la Tismana, care vazand suferinta celor ce erau bolnavi de ciuma, se ruga pentru ei, iar acestia prin post si rugaciune se vindecau.

Ajuns in satele Mehedintiului a constatat ca acestea erau bantuite de ciuma, o boala molipsitoare foarte periculoasa. Mureau atat oamenii cat si vitele. Sfantul mergea prin sate in zilele de vineri, zile de post, in care se ruga impreuna cu toti locuitorii ca molima sa ia sfarsit. Randuiala se pastreaza si astazi.

Astfel, in fiecare sat din zonele de deal si de munte ale Mehedintiului se tine aceasta sarbatoare denumuita ciumarca, la data stabilita pentru fiecare zona.

Asadar, adresam invitatie de suflet tuturor mehedintenilor pentru a fi impreuna cu noi , vineri 16 iulie, in duh de rugaciune, la acest eveniment important din viata eparhiei.

Sursa: episcopiaseverinului.ro

.

14 Iulie 2010

Vizualizari: 1099

Voteaza:

Ciumarca - ziua in care credinciosii se roaga pentru apararea de boli 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE