Conferinta clericilor din Prahova

La Teatrul „Toma Caragiu” din Ploiești a avut loc ieri, 31 mai, Conferința pastoral-misionară de primăvară cu preoții și diaconii din protoieriile Ploiești Nord, Ploiești Sud și Urlați, din județul Prahova. Conferința a fost prezidată de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, care în deschidere a citit cuvântul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, intitulat „Educația copiilor și tinerilor - cea mai valoroasă investiție”.

Asemenea conferinței pastoral-misionare cu clericii din București și Ilfov de luni, 30 mai, întâlnirea preoților prahoveni de ieri a avut ca temă educația religioasă a tineretului creștin ortodox. Conferențiarii invitați la acest eveniment, prof. dr. Cristina Benga, de la Liceul German „Goethe” din București, conf. dr. Adrian Lemeni, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul”, și părintele Vasile Gavrilă, parohul Bisericii „Sfântul Nicolae”-Ghica, paraclis universitar, din Capitală, au abordat tema din trei perspective: educația religioasă la școala generală și liceu; perspective pentru educația religioasă în mediul universitar; educația religioasă în cadrul organizațiilor ortodoxe de tineret. Referatele au pus în lumină rolul profesorului de religie în formarea și viața copiilor și a tinerilor, dar au oferit și soluții concrete pentru a răspunde cerințelor și nevoilor tinerilor de a fi ascultați, înțeleși, îndrumați și ajutați. Deși a fost abordată mai mult educația religioasă din perspectiva profesorului de religie, s-a arătat că aceasta se regăsește în multe lucrări și activități ale Bisericii. „Legat de această temă, aș reproduce una dintre expresiile folosite de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, care spunea că educația religioasă a tinerilor este cea mai importantă investiție pentru Biserica de acum și pentru cea de mâine. Grija pe care o arătăm față de tineri este de fapt preocuparea ca fiii Bisericii să aibă cunoștințele necesare pentru a crește duhovnicește, pentru a-i întări și ei pe alții într-o bună zi. Referatele pe care le-am ascultat aici, ca și la București, ne-au amintit de faptul că profesorii de religie care trăiesc plenar credința și se dăruiesc ca această disciplină să ajungă la sufletul elevilor lor au o fericire, o bucurie pe care o transmit și altora. În perioada de vacanță care urmează, preoții și profesorii de religie trebuie să aibă în vedere ca tinerii care sunt aproape de Biserică să petreacă acest timp liber folositor, într-un mod plăcut, lângă Biserică și împreună cu preotul și profesorul de religie. Se recomandă să fie organizate excursii, tabere cu tinerii și mai multe întâlniri. Ni s-a amintit într-unul dintre referate că sunt uneori dialoguri cu tinerii care durează câteva ceasuri. Această preocupare trebuie să o aibă și preoții, să aibă disponibilitatea de a rămâne pentru a vorbi pe marginea cuvintelor Scripturii și a textelor Sfinților Părinți și să răspundă întrebărilor tinerilor din această lume”, a spus Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.

La final, câteva aspecte privind educația religioasă au fost prezentate și de către preoții prahoveni care au desfășurat activități cu tinerii. La conferința pastoral-misionară au participat și preoții protoierei din Ploiești și Urlați, precum și preoți consilieri din Administrația eparhială a Arhiepiscopiei Bucureștilor. „Tema abordată s-a dovedit a fi actuală.

A fost abordată mai complex, din perspectiva semnificației educației religioase în școli ca materie de studiu și de formare a elevului. De asemenea, o altă prezentare a urmărit dimensiunea formativă a tânărului la nivel universitar și o a treia abordare a încercat să prezinte semnificația existenței asociațiilor de tineri ortodocși. Vorbitorii au reușit să transmită conținutul informației într-un mod convingător, atractiv, în sensul în care au avut loc ulterior și discuții pe marginea acestei teme. La conferințele pastoral-misionare programate la toamnă urmează să se dezbată o temă importantă din perspectiva istoriei Bisericii Ortodoxe Române, care vizează comemorarea Sfântului Antim Ivireanul și a tipografilor bisericești din țara noastră”, a spus părintele prof. dr. Mihail Săsăujan, consilier epar¬hial la Sectorul cultural și comunicații media al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Clericii prezenți la conferință au primit în dar două volume: „Dialoguri pastorale despre misiunea Bisericii în rândul tinerilor” (Editura Cuvântul Vieții) și „Sfântul Antim Ivireanul - Un ierarh misionar și martir” (Editura BASILICA).

Conferinţa pastoral-misionară de la Ploiești a fost precedată de Sfânta Liturghie și Te Deum, săvârșite de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, la Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din orașul prahovean.

Marius Nedelcu
Sursa:ziarullumina.ro

01 Iunie 2016

Vizualizari: 275

Voteaza:

Conferinta clericilor din Prahova 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE