Corul Manastirii Varatic la Parlamentul European

Cu binecuvantarea Inalt Preasfintitului Parinte Teofan, Arhiepiscopul Iasilor si Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, Corul „Sf. Iosif de la Varatic” al Manastirii Varatic a sustinut un concert de muzica bizantina la Parlamentul European din Bruxelles. Pelerinajul grupului de monahi si monahii de la Manastirea Varatic a avut loc in perioada 7-9 iunie.

Concertul a avut loc la invitatia deputatului Ioan Mircea Pascu, vicepresedinte al Comisiei pentru afaceri externe si membru al Comisiei pentru securitate si aparare din cadrul Parlamentului European. Grupul a fost compus din 20 de persoane, trei preoti slujitori ai manastirii, maica Iosefina Giosanu, stareta obstii de la Varatic, si 16 maici.

Programul pelerinajului din capitala Belgiei a inceput pe 7 iunie, cu vizitarea mai multor obiective importante din orasul Bruxelles. „A doua zi, pe 8 iunie, programul a fost destul de incarcat. In jurul pranzului am ajuns la Parlamentul European unde, incepand cu ora 13:00, in Sala „Yehudi Menuhin”, domnul deputat Ioan Mircea Pascu a tinut un cuvant de deschidere. Apoi am sustinut o lucrare despre viata monahala si contributia monahului la trasfigurarea din interior a lumii, facand si o scurta prezentare a Mansatirii Varatic. Corul manastirii a sustinut un concert, avand un repertoriu destul de variat de cantari psaltice. Concertul a debutat in glas de toaca”, a declarat maica Iosefina Giosanu, stareta Manastirii Varatic.

"Romanii au plans de bucurie“

In sala in care a avut loc conferinta si concertul au fost prezenti peste 200 de europarlamentari si functionari. Au fost foarte multe persoane straine dar si politicieni romani care s-au bucurat de prezenta noastra si de cantarile oferite de corul nostru. Dupa cum a precizat maica stareta, prin concertul pe care monahiile l-au sustinut s-a dorit sa se marturiseasca credinta si traditiile monahale ortodoxe. A urmat o mica agapa cu produse traditionale: siropuri, dulceata, produse de panificatie de la brutaria manastirii. La ora 15:30 maicile de la Varatic au fost invitate la o conferinta unde li s-a prezentat programul si activitatea Parlamentului European. Conferinta a fost sustinuta de Mariana Cosac, care se ocupa de grupurile de vizitatori ai Parlamentului European. In aceeasi zi, la ora 19:30, Corul “Sf. Iosif de la Varatic” a sutinut un alt concert, la Biserica “Buna Vestire” din Bruxelles, pentru comunitatea de romani. “S-au bucurat foarte mult de prezenta noastra si au plans de bucurie. Multi au marturisit ca prezenta noastra in mijlocul lor a fost un moment in care sufletele lor s-au incarcat cu hrana duhovniceasca, de care erau lipsiti, spunand ca vor avea putere de a lupta mai departe in problemele lor de zi cu zi. Am stat de vorba cu romanii care ne-au marturisit dorul lor de casa si au pus intrebari duhovnicilor nostri din grup”, a mai adaugat maica stareta Iosefina Giosanu.
(Constantin CIOFU)

Sursa: mmb.ro

.

11 Iunie 2010

Vizualizari: 1076

Voteaza:

Corul Manastirii Varatic la Parlamentul European 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE