Credinciosi din toata tara, la parastasul Parintelui Gheorghe Calciu

 


Duminica, 20 mai in curtea  Manastirii Petru Voda, dupa Sfanta Liturghie s-a tinut slujba de parastas la 6 luni de la mutarea la Domnul a unuia dintre cei mai indragiti martiri contemporani, parintele Gheorghe Calciu Dumitreasa, un simbol al luptei anticomuniste. Slujba a fost oficiata de parintele staret Iustin Parvu, inconjurat de un sobor de preoti. Un numar mare de credinciosi din toata tara a umplut curtea manastirii Petru Voda, aratand in acest fel dragostea pe care i-o poarta parintelui Gheorghe Calciu. Au fost prezente de asemenea rude, dar si personalitati culturale, prieteni apropiati ai parintelui: scriitorii Marcel Petrisor, Demostene Andronescu si Razvan Codrescu.

 

 

Emotionant a fost momentul de la mormant, cand monahul Atanasie a rostit un cuvant in care a evocat figura parintelui Calciu. A fost amintita perioada de detentie, insistandu-se asupra trecerii parintelui pe la Pitesti , perioada de prigoana, atitudinea luata de parintele Calciu atunci cand s-a luat hotararea de a se demola bisericile, curajul cu care a rostit de pe treptele Manastirii Radu Voda cele 7 cuvinte catre tineri.

 

Pentru ca parintele Calciu a fost un om plin de dragoste, monahul Atanasie a relatat un episod in care parintele, prin dragostea pe care le-a aratat-o tortionarilor, a reusit sa-i schimbe : " Iubirea e ca o arma mai tare decat atomul, decat neuronul sau dinamita. Ea topeste totul. Nimeni n-o poate infrange. Aceia (n.r. tortionarii) vazandu-l cum isi traieste viata, cum se roaga pentru ei (ei care il chinuiau) i-au spus : "Parinte, iarta-ne, pentru asta am fost pusi. Dar de astazi nu mai facem."Si n-au mai facut ".

 

Dar parintele si-a iubit foarte mult si neamul, tara. De aceea, a spus monahul Atanasie, " a lasat prin testament sa fie adus aici, sa fie ingropat la Manastirea Petru Voda ca sa fie solidar cu alt prigonit, Parintele Iustin Parvu. Mormantul lui sta ca o stanca de granit, ca temelie a Manastirii Petru Voda ".

 

 

Monahul Atanasie si-a incheiat cuvantul subliniind datoria fiecarui neam de a-si cinsti eroii: " Era in traditia generatiei din care facea parte si parintele Calciu, sa se cante, cum se canta eroilor ".Si intr-adevar maicutele de la Manastirea Diaconesti si de la Manastirea Petru Voda au respectat aceasta traditie cantand la capataiul parintelui imnuri dedicate eroilor, dar si altele special create pentru parintele.

" Nu plangem lacrima de sange,

ci ne mandrim cu-atati eroi.

Nu! Neamul nostru nu va plange,

ci se cumineca prin voi. " (Imnul mortilor - Radu Gyr)

 

Raluca Tanaseanu

 

 

 

.

22 Mai 2007

Vizualizari: 4012

Voteaza:

Credinciosi din toata tara, la parastasul Parintelui Gheorghe Calciu 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE