Curs de teologie a icoanei in vechea Resedinta Episcopala

Marti, 6 martie 2012, in vechea Resedinta Episcopala din Galati, Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop dr. Casian Craciun a sustinut un curs de teologie a icoanei in prezenta tinerilor studenti si masteranzi teologi, dar si a profesorilor de teologie si pictura iconografica de la Seminarul „Sfantul Apostol Andrei“ si de la Facultatea de Istorie, Filosofie si Teologie din cadrul Universitatii „Dunarea de Jos“ din Galati.



Expozitia de icoane pictate de tinerii elevi si seminaristi galateni vernisata in Duminica Ortodoxiei si, indeosebi, icoanele realizate de elevii clasei a V-a a Scolii Gimnaziale – Barcea, exclusiv din seminte naturale, au avut darul de a crea un cadru duhovnicesc specific perioadei Postului Mare.

Intre personalitatile de seama prezente la aceasta intalnire duhovniceasca, s-a numarat si domnul prof. univ. dr. Iulian Barsan, rectorul Universitatii „Dunarea de Jos“.
***
„Si in anul acesta elevii parohiei Barcea Noua din Protopopiatul Tecuci, Arhiepiscopia Dunarii de Jos, au participat la concursul «Icoana din suflet de copil». Copiii care participa la programul «Hristos impartasit copiilor» sunt cei care au «pictat» icoana din sufletul lor. Bucuria a fost mare pentru ca micutii de clasa a V-a s-au ingrijit si de sufletele lor, sambata seara spovedindu-se cu seriozitate la parintele lor duhovnic din parohie iar duminica cu mare emotie au primit Sfanta Impartasanie chiar de la Inaltpreasfintitul Parinte Casian, Arhiepiscopul Dunarii de Jos. Noutatea acestui an este ca micii iconari au realizat lucrarile lor din diferite seminte de plante, care asezate bob langa bob au prins contur si au dat viata sfintilor dragi lor.

Pentru realizarea acestor lucrari elevii au investit timp, multa rabdare, indemanare si ingeniozitate pentru imbinarea semintelor si cautarea celor mai potrivite culori astfel incat sa se pastreze pe cat posibil registrul ortodox al culorilor. S-au folosit doar icoane bizantine, unele sabloane fiind luate chiar dintr-o carte pentru copii editata de Arhiepiscopia Dunarii de Jos. Copiii au fost sfatuiti ca in timp ce muncesc sa mai faca un lucru folositor pentru suflet, si anume sa se roage in gandul lor, spunand: «Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi, pacatosii».

In icoanele lor se poate vedea sufletul curat si nevinovat al unor scolari care, desi traiesc intr-o lume ce se departeaza parca tot mai mult de Dumnezeu, ei raman alaturi de cele sfinte.

In acest demers, parintii micilor iconari le-au oferit tot sprijinul de care au avut nevoie, pentru ca fiicele, respectiv fiii lor sa lucreze la realizarea acestor icoane si acasa, fiind constienti ca acest mod de petrecere al timpului liber este mult mai folositor decat statul la calculator sau televizor. Cel mai mare sprijin, pornind de la sustinerea morala si terminand cu cea materiala, a fost oferit de parintele paroh al parohiei Barcea Noua care a fost deschis permanent la activitatile ce au avut ca scop zidirea si intarirea in credinta a micilor crestini.

Realizarea unei singure icoane presupune mai multe etape, prima fiind alegerea sfantului sau scenei biblice si gasirea celor mai potrivite culori date de semintele plantelor lasate de Dumnezeu pentru hrana noastra.

Dupa desenarea conturului icoanei pe un suport de carton, se incepe lipirea cu pasta adeziva bob cu bob si bob langa bob, fie el si de mac. Copiii au folosit peste 30 de tipuri de seminte, dintre care amintim mei, susan, in, busuioc, cimbru, varza, rosii, castraveti, ardei, morcov, secara, linte, soia, hrisca, patrunjel, mac, orez, porumb, grau si multe altele. Semintele sunt naturale, majoritatea folosite de parintii micilor iconari in gradinile pe care le cultiva an de an.

Timpul alocat pentru realizarea unei singure icoane poate varia de la o saptamana la doua saptamani, in functie de marimea si complexitatea lucrarii.

Viata din seminte se transmite mai departe chipului din icoana si astfel putem spune ca icoanele sunt vii si pline de lumina.

Micii crestini petrecandu-si timpul «pictand» icoane vor intelege ca icoana este marturia sfintirii trupului omenesc si fereastra catre Imparatia lui Dumnezeu“, ne-a relatat doamna preoteasa Maria Paduraru, profesoara de religie la Scoala Gimnaziala Nr. 2 din Barcea, care impreuna cu doamna bibliotecar, Avram Gabriela, au indrumat copiii pe acest drum, al „pictarii“ icoanelor din seminte.


Sursa: edj.ro
 

.

12 Martie 2012

Vizualizari: 651

Voteaza:

Curs de teologie a icoanei in vechea Resedinta Episcopala 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE