
In fiecare an, in saptamana a cincea a Postului Mare, in toate bisericile ortodoxe se oficiaza, vineri seara, denia cu Acatistul Bunei Vestiri sau Slujba Imnului Acatist. Deniile sunt slujbe unice in serviciul liturgic ortodox. Deniile pot fi considerate slujbe specifice Postului Mare, deoarece sunt savarsite numai in doua saptamani ale acestuia si anume: in saptamana a cincea (Denia Canonului celui Mare, respectiv Denia Acatistului Bunei Vestiri) si a saptea (Deniile din Saptamana Patimilor - incepand cu seara Floriilor pana vineri seara, inclusiv).
Sarbatoarea isi are originea in interventia miraculoasa a Fecioarei Maria in timpul atacarii Constantinopolului de catre persi si avari, din anul 626. Patriarhul Serghie a facut procesiuni cu relicvele Crucii, cu icoana "nefacuta de mana" a lui Hristos si vesmantul Maicii Domnului. El a incurajat tot poporul sa inalte rugaciuni catre Nascatoarea de Dumnezeu. Ravna locuitorilor a fost atat de intensa, incat au reusit sa respinga inamicul. In semn de multumire, intreg poporul capitalei si-a petrecut noaptea victoriei cantand in picioare imnul Acatist in sanctuarul Fecioarei de la Vlaherne.
Praznuirea eliberarii miraculoase a Constantinopolului cantata impreuna cu Acatistul a fost transferata la inceputul secolului VIII, de pe 7 august pe 25 martie, de catre patriarhul Gherman in virtutea legaturii intime a acestui imn cu Buna-Vestire. In secolul IX, patriarhul Metodie (842-847), sau, dupa alte surse, patriarhul Fotie (858-886) a deplasat inca o data aceasta praznuire a Acatistului intrand si in randuiala tipiconala a Postului Mare.
Makarios Simonopetritul afirma in lucrarea "Triodul explicat" (Editura Deisis), ca aceasta comemorare nu este importanta doar pentru locuitorii Constantinopolului din trecut, ci si pentru noi, cei care ne luptam cu diferite patimi. Insa, acum nu mai vorbim de un atac asupra unei cetati, ci de un atac asupra fiintei noastre din partea diavolilor. Din acest motiv cerem si noi ajutor, ca cei din vechime, ca sa iesim biruitori din lupta cu demonii.
Romanii au pictat aceasta creatie liturgica pe peretii mai multor biserici si manastiri moldovene, cum ar fi: ‘Sf. Gheorghe’-Harlau, 1530; Probota, 1532; ‘Sf. Gheorghe’-Suceava, 1534; Humor, 1535; Baia, 1535, Moldovita, 1537; Cosula, 1537; Balinesti, 1535-1538; Arbore, 1541; Voronet, 1547.
Mentionam ca in Postul Sfintelor Pasti, Biserica i-a inchinat Maicii Domnului doua momente importante: sarbatoarea Bunei Vestiri, praznuita pe 25 martie si Denia din vinerea saptamanii a V-a. Acatistul Bunei Vestiri este alcatuit din 12 condace si 12 icoase si il are ca autor pe patriarhul Serghie al Constantinopolului. Maica Domnului este grabnic ajutatoare pentru toti cei ce o cinstesc cu credinta si o invoca in rugaciune.
Iulian Predescu
Recomandari: Imnul Acatist in iconografie
Denia Acatistului Bunei Vestiri
-
Acatistul Maicii Domnului - La icoana Plangatoare de la Boian
Publicat in : Acatiste -
Acatistul Maicii Domnului - Icoana Cauta la smerenia
Publicat in : Acatiste -
Acatistul Maicii Domnului - Sporitoarea granelor
Publicat in : Acatiste -
Acatistul Maicii Domnului - Potirul Nesecat
Publicat in : Acatiste -
Acatistul Maicii Domnului Mijlocitoarea
Publicat in : Acatiste
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.