Doi ani de arhipastorire pentru Inalt Preasfintitul Parinte Irineu

La ceas aniversar, clericii, monahii, monahiile si credinciosii olteni s-au adunat dis de dimineata, cu mic, cu mare, la catedrala mitropolitana din Banie, pentru a aduce serba doi ani de la inscaunarea Inalt Preasfintitului Parinte Irineu ca Arhiepiscop al Craiovei si Mitropolit al Olteniei. A fost savarsita mai intai slujba Sfintei Liturghii, impreuna cu un numeros sobor de preoti si diaconi, in cinstea Sfantului Mare Mucenic Pantelimon.

„Aceasta sarbatoare a ocrotit slujirea noastra in Biserica Olteniei”

In cuvantul sau de invatatura, Mitropolitul Irineu a vorbit despre faptele minunate de credinta ale Mucenicului Pantelimon si a multumit lui Dumnezeu pentru cei doi ani de arhipastorire in ogorul Bisericii oltene: „Sfantul Mare Mucenic Pantelimon a inteles ca adevarata carare care merge spre viata vesnica nu poate sa fie alta decat cea pe care a urmat-o Mantuitorul Hristos. Inca de la botez, Mucenicul Pantelimon s-a aratat ca facator de minuni. A vindecat pe cei bolnavi, nu numai cu medicamentele sale, ci mai degraba cu puterea Sfintei Treimi. Pentru dragostea fata de cele sfinte, pentru viata curata pe care o ducea, sfantului i s-a taiat capul si astfel a dobandit cununa cea nevestejita a muceniciei. Sfintii mucenici sunt martorii cei adevarati ai Cuvantului.

Sunt aceia care se roaga lui Dumnezeu pentru toti marturisitorii adevaratei credinte. Sfantul Pantelimon a marturisit in permanenta ca este slujitor al Mantuitorului Hristos. El il avea pe Dumnezeu in suflet si-L marturisea permanent. Asa se face ca a atras nenumarati credinciosi, chiar din lumea pagana, gata sa-si verse sangele pentru adevar. Sfintii mucenici sunt altare pe care se adece jertfa lui Dumnezeu, sunt cu adevarat marturisitorii credintei si adevarului si jertfelnice vii ale Bisericii. Ei ne poarta pe fiecare in parte catre Imparatia cea cereasca, pentru a ne naste la o noua viata. Aceasta sarbatoare a ocrotit de doi ani incoace si slujirea noastra in Biserica Olteniei. De aceea rugam pe bunul Dumnezeu sa ne poarte permanent de grija si sa ne daruiasca tuturor spor si pace in suflete”, a incheiat Arhiepiscopul Craiovei.

Tot in cadrul Sfintei Liturghii, a primit hirotonia intru preot pe seama Paraclisului Mitropolitan „Sfantul Gheorghe Vechi” din Craiova, tanarul diacon Bogdan Ilin. De asemenea, parintele consilier Constantin Draghici a fost ridicat la rangul de iconom stavrofor. La sfarsit, IPS Irineu a primit numeroase felicitari si flori din partea celor prezenti.

Astazi, 27 iulie 2010, se implinesc doi ani de zile de cand Inalt Preasfintitul Parinte Dr. Irineu a fost randuit, prin pronie dumnezeiasca, sa pastoreasca spre mantuire Biserica Dreptmaritoare din Oltenia.

Au fost doi ani rodnici, cu realizari multe si bucurii duhovnicesti pe masura. De sub omoforul Inalt Preasfintiei Sale s-au ridicat in acest timp slujitori vrednici pentru numeroase parohii din cuprinsul Arhiepiscopiei Craiovei. A fost revigorat de asemenea invatamantul teologic din cuprinsul eparhiei, scolile teologice din Oltenia fiind asaltate de numerosi tineri, dornici sa slujeasca Biserica. Pe plan social, Arhiepiscopia a dezvoltat numeroase proiecte si programe cu caracter misionar si filantropic.

Tot sub indrumarea Inalt Preasfintiei Sale au fost tiparite numeroase si valoroase carti de teologie, folositoare pentru sufletul si cultura teologica a poporului oltean si nu numai. Intru toate, Inalt Preasfintitul Mitropolit Irineu s-a aratat vrednic urmas al cinstitilor ierarhi care au slujit de-a lungul timpului Biserica din Oltenia.

Din paretea binecredinciosului popor oltean pe care il aveti in grija spre pastorire, va uram Inalt Preasfintite Stapane, arhierie indelungata, in pace si ajutor tare de la Hristos Domnul si de la Preasfanta Sa Maica pentru mantuirea sufletelor noastre!

Intru multi si fericiti ani Inalt Preasfintite Parinte Mitropolit!

Sursa: mitropoliaolteniei.ro

27 Iulie 2010

Vizualizari: 702

Voteaza:

Doi ani de arhipastorire pentru Inalt Preasfintitul Parinte Irineu 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE