Duminica Tututor Sfintilor la Manastirea Antim


Duminica Tututor Sfintilor la Manastirea Antim

Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist, a oficiat duminica Sfanta Liturghie de la Manastirea Antim, cu ocazia Duminicii Tuturor Sfintilor si a hramului Manastirii.

In cuvantul sau adresat numerosilor credinciosi veniti la aceasta sarbatoare, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane a spus: " Biserica luptatoare ii sarbatoreste astazi pe toti Sfintii pe care-i cunoastem si pe care nu-i cunoastem, pentru ca este imposibil sa fie cunoscuti toti cei care au trait si s-au jertfit pentru Hristos. Ei cu rugaciunile lor au tinut Biserica noastra in vremurile grele. Sfintii cu sfintenia lor au luminat viata crestina de-a lungul secolelor si viata poporului nostru dreptcredincios. Cetele Sfintilor, Apostoli, Mucenici, Ierarhi, Marturisitori pentru credinta si pentru Hristos, ne sunt totdeauna modele in viata noastra.

Cetele Sfintilor sunt alcatuite din aceasta lumina care s-a revarsat la Cincizecime peste fiecare dintre Sfintii Apostoli in chip de limbi de foc. Orice fapta buna ne invata toti Sfintii, nu numai Sfintii Apostoli, Sfintii Ierarhi, Sfintii Marturisitori ci si toti de dupa ei. Ei au contribuit la aceasta revarsare a harului dumnezeiesc peste lume. Sfanta Treime ne intretine viata si astfel, sfintenia se revarsa dupa efortul pe care fiecare dintre noi il facem, oricat de modest ni s-ar parea. De aceea este important sa avem pilde de viata pentru crestini, pentru crestine, iar Sfanta Scriptura si Sfanta Traditie si istoria sunt pline de fapte minunate ale Sfintilor. Dumnezeu ne-a ajutat sa avem un numar insemnat de Sfinti si din neamul nostru carora noi, cu sprijinul credinciosilor, le-am inchinat Manastirea de la Institutul Biblic si de Misiune al Patriarhiei Romane, Manastirea inchinata Duminicii Sfintilor Romani, iar duminica viitoare vom fi acolo cu ajutorul lui Dumnezeu."

Duminica Tututor Sfintilor la Manastirea Antim

Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist a evocat si cateva momente din viata Sfantului Ierarh Antim Ivireanul, ctitorul Manastirii Antim, referindu-se si la vremurile grele prin care a trecut acest sfant lacas dar si la lucrarile de restaurare facute prin grija Patriarhului Justinian Marina incepand cu anul 1966 precum si la cele din ultimii ani care au redat frumusetea si rolul de far calauzitor in credinta al acestei manastiri:

Duminica Tututor Sfintilor la Manastirea Antim

"Sfantul Ierarh Antim Ivireanul a luat crucea Domnului din tara sa, indepartata Iviria si, din cauza vitregiei vremurilor, a ajuns apoi in Tara Romaneasca la binecredinciosul domnitor Constantin Brancoveanu si a fost de mare folos asa cum se cunoaste din istoria noastra. Numele sau imprimat in aceasta ctitorie, viata sa si randuiala pusa de el pentru a fi pururea rugaciune, iubire si ajutorare a saracilor in aceasta manastire au facut ca Prea Fericitul Patriarh de atunci sa o ridice din starea in care era si sa o restaureze cu desavarsire, asezandu-se si catapeteasma pe care o vedeti aici. Privind la icoanele si frumusetea si arta acestei sfinte manastiri putem spune ca ctitorul ei a contribuit personal la acestea. Fiind inzestrat de Dumnezeu nu numai cu darul cuvantului, al cuvantului romanesc, Sfantul Ierarh Antim Ivireanul a fost printre primii mari ierarhi care au promovat limba romana in Biserica si in literatura chiar. El ne-a lasat pilde de exprimare romaneasca in omiliile sale precum si icoana celor patru sfinti de aici, din partea dreapta, pe care traditia o atribuie darului sau de zugrav."

Duminica Tututor Sfintilor la Manastirea Antim

Parintele Patriarh a vorbit si despre anii in care a locuit la Manastirea Antim ca vicar patriarhal, in chilia locuita odinioara de Sfantul Ierarh Antim, si a remarcat ravna si curajul credinciosilor care frecventau Manastirea Antim in perioada comunista si care se luptau cu rugaciunea, cu postul, cu privegherea, cu iubirea de semeni, fiind o pilda vie pentru monahi si pentru arhierei, croindu-si astfel cale catre Cetele Sfintilor.

La sfarsitul Sfintei Liturghii, Prea Sfintitul Vicentiu Ploiesteanul, Episcop vicar patriarhal, a reamintit ca Patriarhul Justinian a reinnoit si a ridicat Manastirea Antim la inalta demnitate de paraclis patriarhal si ca aici locuiesc acum doi episcopi vicari patriarhali care impreuna cu obstea il lauda pe Dumnezeu si multumesc pentru darurile pe care El le revarsa asupra manastirii. Prea Sfintitul Vicentiu i-a multumit Parintelui Patriarh Teoctist pentru atentia si binefacerile pe care le revarsa asupra Manastirii Antim: "Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist a iubit si iubeste aceasta manastire, ne binecuvinteaza si ne indreapta pasii spre tot lucrul bun si chipul actual pe care biserica noastra il are se datoreaza binecuvantarii, rugaciunii si sprijinului pe care Prea Fericirea Sa ni le-a dat noua, cu timp si fara timp, fiindca multe au fost incercarile dar si mare este bucuria reusitei si lucrului implinit cu binecuvantare. Prea Fericite Parinte Patriarh, va multumim pentru dragostea parinteasca pe care o aratati si ne-ati aratat-o si astazi si va rugam sa ne pomeniti in rugaciunile Prea Fericirii Voastre ca sa putem sa fim o faclie aprinsa aici in mijlocul Bucurestiului pentru credinciosii care ne bucura cu rugaciunea si cu ajutorul lor si care ne indeamna, prin prezenta lor, prin straduinta lor, spre fapte bune. "

Egumenul manastirii, parintele Mihail Stanciu, a subliniat la finalul Sfintei Liturghii importanta acestei zile de sarbatoare:

"Aceasta Duminica a Tuturor Sfintilor este sarbatoarea tuturor celor care au bineplacut lui Dumnezeu si care au devenit purtatori de Dumnezeu, Sfintii. Prin Sfinti, Dumnezeu a facut minuni in lume si lucreaza neincetat, pentru ca ei se roaga pentru noi toti, pentru toti oamenii, ca sa-l cunoastem pe Dumnezeu si sa ne vindecam de bolile sufletesti si trupesti. De aceea noi le cinstim sfintele moaste, de aceea icoanele lor sunt purtatoare de har, de binecuvantare, datorita legaturii negraite care este intre icoana , intre sfintele moaste si Sfantul a carui prezenta icoana o marturiseste."

Duminica Tututor Sfintilor la Manastirea Antim

Sfanta Liturghie a fost urmata de impartirea a circa 1500 de pachete cu alimente pentru oamenii nevoiasi: ''La noi la manastire nu numai in zi de hram se face aceasta opera de ajutorare a celor nevoiasi, ci in fiecare zi avem persoane sarace carora le purtam de grija. In aceasta zi insa avem aproape 1500 de pachete pregatite pentru toti credinciosii si pentru toti cei care sunt in nevoie si pe care noi ii vizitam imediat dupa slujba", a precizat parintele staret Mihail Stanciu.

Dorina Zdroba

Duminica Tututor Sfintilor la Manastirea Antim

Duminica Tututor Sfintilor la Manastirea Antim

Duminica Tututor Sfintilor la Manastirea Antim

ro/admin/_files/newsannounce/aerc3.jpg" align=middle border=0>

.

04 Iunie 2007

Vizualizari: 2929

Voteaza:

Duminica Tututor Sfintilor la Manastirea Antim 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Newsletter

Aboneaza-te si afla in fiecare saptamana noutatile de pe CrestinOrtodox.ro